Tradycyjny przepis na flaczki. Takie posmakują nawet tym, którzy się krzywią na ich nazwę
Jedni na samą myśl krzywią się z niesmakiem, inni od razu zacierają ręce na myśl o dokładce. Gdy na stole pojawiają się flaczki, emocji zdecydowanie nie brakuje. Chociaż to danie kontrowersyjne, to odpowiednio przygotowane zamienia się w rarytas, którego nie sposób odmówić.
To danie, które gościło często w domach naszych babć i mam, ale dziś coraz mniej osób decyduje się na ich gotowanie. Sama nazwa zupy (i przy okazji głównego składnika) nie brzmi zachęcająco, jednak warto odważyć się i spróbować ich chociaż raz. W szczególności, gdy pod ręką jest przepis tak dobry, że nawrócił niejednego antyfana.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety z młodej kapusty. Proste danie, które wygląda i smakuje jak z drogiej restauracji
Flaczki to królewska zupa
Flaczki to nic innego jak gęsta zupa, której głównym składnikiem są starannie oczyszczone i pokrojone w cienkie paski fragmenty żołądka wołowego. To danie o bogatej historii, znane na polskich ziemiach już od XIV wieku. Mówi się, że szczególnym smakoszem flaczków był król Władysław Jagiełło. Skoro smakowały królowi, to może i tobie posmakują?
Przepis na flaczki
Chociaż dla wielu osób może to brzmieć nietypowo, flaki są bardzo popularne w Polsce i innych krajach. Każdy region ma swoją własną, unikalną recepturę na to danie. W Polsce najbardziej znane są flaki po zamojsku, po warszawsku oraz pałuckie, które różnią się między sobą dodatkowymi składnikami i sposobem przygotowania.
Kluczem do sukcesu jest odpowiedni przepis. Dobrze przygotowane i doprawione flaki zamieniają się w rarytas i przekonają do siebie niejednego sceptyka.
Składniki:
- 2 kg flaków wołowych,
- 70 dag mięsa wołowego (np. szponder),
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 średni seler,
- 1 por (biała część),
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 5 liści laurowych,
- 3 łyżki suszonego majeranku,
- 1,5 łyżki masła,
- 4 łyżki mąki,
- 1 kostka rosołowa,
- papryka słodka, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Do dużego garnka włóż mięso wołowe, obrane warzywa (marchew, pietruszkę, seler, por), ziele angielskie, liście laurowe oraz kostkę rosołową. Zalej całość wodą i gotuj przez około 40 minut.
- W międzyczasie dokładnie oczyść flaki i pokrój je w paski.
- Wrzuć je do wrzącej wody i gotuj przez około 10 minut. Następnie odcedź.
- Wyjmij mięso z wywaru, ostudź i pokrój w niedużą kostkę.
- Do wywaru dodaj obgotowane flaki i gotuj do miękkości.
- Na koniec dodaj pokrojone w drobną kostkę ugotowane wcześniej warzywa. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i przesmażaj, aż powstanie jasna zasmażka.
- Wlej porcję gorącego wywaru z flaków i dokładnie rozmieszaj, aby nie było grudek.
- Przelej zasmażkę do garnka z flakami i dokładnie wymieszaj.
- Dorzuć pokrojone wcześniej mięso.
- Gotuj całość jeszcze przez około 15 minut, aby smaki się połączył.
Gotowe flaczki podawaj z kawałkiem pieczywa. Smacznego!