Tradycyjny przepis na flaczki. Takie posmakują nawet tym, którzy się krzywią na ich nazwę
Jedni na samą myśl krzywią się z niesmakiem, inni od razu zacierają ręce na myśl o dokładce. Gdy na stole pojawiają się flaczki, emocji zdecydowanie nie brakuje. Chociaż to danie kontrowersyjne, to odpowiednio przygotowane zamienia się w rarytas, którego nie sposób odmówić.
23.10.2024 08:04
To danie, które gościło często w domach naszych babć i mam, ale dziś coraz mniej osób decyduje się na ich gotowanie. Sama nazwa zupy (i przy okazji głównego składnika) nie brzmi zachęcająco, jednak warto odważyć się i spróbować ich chociaż raz. W szczególności, gdy pod ręką jest przepis tak dobry, że nawrócił niejednego antyfana.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Flaczki to królewska zupa
Flaczki to nic innego jak gęsta zupa, której głównym składnikiem są starannie oczyszczone i pokrojone w cienkie paski fragmenty żołądka wołowego. To danie o bogatej historii, znane na polskich ziemiach już od XIV wieku. Mówi się, że szczególnym smakoszem flaczków był król Władysław Jagiełło. Skoro smakowały królowi, to może i tobie posmakują?
Przepis na flaczki
Chociaż dla wielu osób może to brzmieć nietypowo, flaki są bardzo popularne w Polsce i innych krajach. Każdy region ma swoją własną, unikalną recepturę na to danie. W Polsce najbardziej znane są flaki po zamojsku, po warszawsku oraz pałuckie, które różnią się między sobą dodatkowymi składnikami i sposobem przygotowania.
Kluczem do sukcesu jest odpowiedni przepis. Dobrze przygotowane i doprawione flaki zamieniają się w rarytas i przekonają do siebie niejednego sceptyka.
Składniki:
- 2 kg flaków wołowych,
- 70 dag mięsa wołowego (np. szponder),
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 średni seler,
- 1 por (biała część),
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 5 liści laurowych,
- 3 łyżki suszonego majeranku,
- 1,5 łyżki masła,
- 4 łyżki mąki,
- 1 kostka rosołowa,
- papryka słodka, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Do dużego garnka włóż mięso wołowe, obrane warzywa (marchew, pietruszkę, seler, por), ziele angielskie, liście laurowe oraz kostkę rosołową. Zalej całość wodą i gotuj przez około 40 minut.
- W międzyczasie dokładnie oczyść flaki i pokrój je w paski.
- Wrzuć je do wrzącej wody i gotuj przez około 10 minut. Następnie odcedź.
- Wyjmij mięso z wywaru, ostudź i pokrój w niedużą kostkę.
- Do wywaru dodaj obgotowane flaki i gotuj do miękkości.
- Na koniec dodaj pokrojone w drobną kostkę ugotowane wcześniej warzywa. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i przesmażaj, aż powstanie jasna zasmażka.
- Wlej porcję gorącego wywaru z flaków i dokładnie rozmieszaj, aby nie było grudek.
- Przelej zasmażkę do garnka z flakami i dokładnie wymieszaj.
- Dorzuć pokrojone wcześniej mięso.
- Gotuj całość jeszcze przez około 15 minut, aby smaki się połączył.
Gotowe flaczki podawaj z kawałkiem pieczywa. Smacznego!