Zanim zrobię flaczki z kani, pamiętam o 1 rzeczy. Gwarancja udanego obiadu

To jesienne danie zna chyba każdy fan grzybów, a już z pewnością wege wersji flaczków. Kanie, a dokładniej ich dorodne kapelusze, są idealne nie tylko do smażenia. Robię z nich jednogarnkowe, pyszne danie, które rozgrzeje w jesienne i zimowe dni. Świetnie nadaje się do zamknięcia w słoikach.

Flaczki z kani do słoików gotuję według przepisu od ciociFlaczki z kani do słoików gotuję według przepisu od cioci
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska

Flaczki z kani to wyjątkowa zupa, która świetnie naśladuje tradycyjne flaki, a jednocześnie wprowadza do kuchni nieco grzybowego smaku. Flaczki z kani, podobnie jak flaczki z boczniaków, bazują na charakterystycznej strukturze grzybów, które po pokrojeniu w odpowiednie kawałki, świetnie "udają" strukturę prawdziwych flaków.

Jak oporządzić kanie?

Podobnie jak inne grzyby, kanie należy dokładnie oczyścić. Dobrze jest zebrać odpowiednie, ładne, dorodne okazy, aby wygodnie było z nimi pracować w kuchni. Jeśli jednak ich kapelusze nie są w pełni otwarte, możesz zastosować szybki trik z miską, a kanie rozkwitną niczym bukiet. Grzyby należy oczyścić z resztek runa leśnego, najlepiej robić to za pomocą pędzelka kuchennego i pomagać sobie nożykiem. Oczyszczone kanie zgodnie z poradą cioci za każdym razem sparzam we wrzątku. Partiami wrzucam do garnka z gotującą się wodą, a następnie odsączam na sitku i przekładam do innej miski. Dopiero później kroję je w paseczki, które mają przypominać strukturę flaczków.

Sparzam kanie, aby miały odpowiednią teksturę
Sparzam kanie, aby miały odpowiednią teksturę © Pyszności

Kanie są gorące, więc można chwilkę zaczekać, ale wprawione w gotowaniu ręce mogą od razu przystąpić do krojenia grzybów. Paski i kawałki nie powinny być zbyt grube i długie. Kroję grzyby dość cienko wzdłuż, a czasem też przekrawam na pół, jeśli uznam, że paski są za długie. Tak przygotowanie można łączyć z pozostałymi składnikami. Przepis na flaczki z kani do słoików też mam od cioci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Słupiański siekaniec dworski jest wyborny. Teraz nie musisz jechać do Słupi, by go spróbować

Przepis na flaczki z kani do słoików

Porcje flaczków zawsze serwuję od razu, ale staram się ugotować więcej, aby zamknąć ten smak jesieni w słoikach. Flaczki z kani to zupa, której głównym składnikiem są kapelusze kani pokrojone w paski. Do jej przygotowania będziesz potrzebować 1,5 litra bulionu wołowego, 4 kapelusze kani, 1 marchewkę, 1 pietruszkę, kawałek selera, cebulę, 3 ząbki czosnku, majeranek, pieprz, jałowiec, paprykę mieloną oraz olej rzepakowy. Sama zupa ma mocny, bogaty smak, a odpowiednie przyprawienie sprawia, że smakuje wyśmienicie.

Przygotowania flaczków z kani zacznij od posiekania cebuli oraz przeciśnięcia czosnku przez praskę. Cebulę i czosnek podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym, aż się zeszklą. Dodaj pieprz w ziarnach i jałowiec, a także startą marchewkę, pietruszkę i seler. Podsmażaj warzywa przez kilka minut. Następnie dodaj je do rosołu i dorzuć przygotowane wcześniej kanie. Dopraw koniecznie majerankiem, mieloną papryką, imbirem oraz solą i pieprzem do smaku. Gotuj całość ok. 15 minut na średnim ogniu. Podawaj z pajdą chleba, a pozostałą część przełóż do wyparzonych słoików. Dobrze zakręć. Pasteryzuj lub zamróź słoiki po przestudzeniu.

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler