Dziś jest zapomniana. Kiedyś na Kaszubach babcie gotowały ją często ze względu na niewielki koszt

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu "dziadówka" gościła na kaszubskich stołach przynajmniej raz w tygodniu. Ta zapomniana zupa zasługuje na większy rozgłos, bowiem jest pyszna, tania i prosta w przygotowaniu.

Kaszubska "dziadówka" to jedna z naprostszych zup. Kaszubska "dziadówka" to jedna z naprostszych zup.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Yvonne Bogdanski

Kaszuby to malowniczy region przynależący do Pomorza Gdańskiego. Zamieszkują go Kaszubi, czyli jedna z największych grup etnicznych w Polsce. Mają swój własny język, a także bogatą kulturę i niezwykłą kuchnię, która zyskuje coraz większy rozgłos w pozostałych częściach kraju.

Na Kaszubach znajduje się wiele czystych jezior, dlatego też w kuchni kaszubskiej nie brakuje ryb, a także prostych, tanich potraw, takich jak zupa "dziadówka". Przygotujesz ją w kilka chwil, a większość potrzebnych składników na pewno masz już w domu.

Kuchnia kaszubska — bogactwo smaków i aromatów

Kaszubi mają swój własny, wyjątkowy język, którym to posługują się na co dzień. Nazwy niektórych kaszubskich potraw rozbawią, a nawet zawstydzą niejedną osobę. To właśnie Kaszubi serwują ruchanki, czyli słodkie placki drożdżowe smażone na głębokim oleju czy zylc, czyli galaretę z ryby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy mój wujek robi śląskie niebo, wszyscy od razu robią się głodni

Mieszkańcy Kaszub wykorzystują to, co daje im natura. Potrawy są bardzo proste, a przy tym oryginalne i niezwykle romantyczne. Nie brakuje tu ryb, ziemniaków, warzyw korzeniowych czy słodkich owoców. Kuchnia kaszubska oferuje wiele nieoczywistych połączeń smakowych. Nie można tu nie wspomnieć o kaszubskiej dziadówce, czyli zupie z ziemniaków, boczku i maślanki.

Nie sposób określić tego smaku, jednak zupie najbliżej jest do farszu na pierogi ruskie. Dziadówka jest naprawdę wyjątkowa, a przygotowanie tej zupy zajmie ci mniej niż 10 minut. Większość potrzebnych składników masz już w domu.

Kaszubska "dziadówka" - przepis

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
  • duża cebula,
  • 200 g boczku,
  • 0,5 l maślanki,
  • 0,5 l wody,
  • 2 łyżki mąki,
  • 4 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Boczek i cebulę obierz i pokrój grubą kostkę.
  2. Wyciągnij garnek, wlej do niego wodę. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, sól i ziemniaki. Wstaw garnek na gaz i doprowadź zupę do wrzenia.
  3. Maślankę wymieszaj z mąką i wlej ją do gotującej się zupy.
  4. Boczek podsmaż z pokrojoną cebulą. Dodaj go do zupy, kiedy ziemniaki staną się miękkie. Gotuj całość jeszcze przez 5 minut.
  5. Dopraw zupę pieprzem i solą. Podawaj z pajdą dobrego chleba.


Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie