Dziś jest zapomniana. Kiedyś na Kaszubach babcie gotowały ją często ze względu na niewielki koszt
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu "dziadówka" gościła na kaszubskich stołach przynajmniej raz w tygodniu. Ta zapomniana zupa zasługuje na większy rozgłos, bowiem jest pyszna, tania i prosta w przygotowaniu.
26.04.2024 | aktual.: 13.06.2024 11:20
Kaszuby to malowniczy region przynależący do Pomorza Gdańskiego. Zamieszkują go Kaszubi, czyli jedna z największych grup etnicznych w Polsce. Mają swój własny język, a także bogatą kulturę i niezwykłą kuchnię, która zyskuje coraz większy rozgłos w pozostałych częściach kraju.
Zobacz także
Na Kaszubach znajduje się wiele czystych jezior, dlatego też w kuchni kaszubskiej nie brakuje ryb, a także prostych, tanich potraw, takich jak zupa "dziadówka". Przygotujesz ją w kilka chwil, a większość potrzebnych składników na pewno masz już w domu.
Kuchnia kaszubska — bogactwo smaków i aromatów
Kaszubi mają swój własny, wyjątkowy język, którym to posługują się na co dzień. Nazwy niektórych kaszubskich potraw rozbawią, a nawet zawstydzą niejedną osobę. To właśnie Kaszubi serwują ruchanki, czyli słodkie placki drożdżowe smażone na głębokim oleju czy zylc, czyli galaretę z ryby.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mieszkańcy Kaszub wykorzystują to, co daje im natura. Potrawy są bardzo proste, a przy tym oryginalne i niezwykle romantyczne. Nie brakuje tu ryb, ziemniaków, warzyw korzeniowych czy słodkich owoców. Kuchnia kaszubska oferuje wiele nieoczywistych połączeń smakowych. Nie można tu nie wspomnieć o kaszubskiej dziadówce, czyli zupie z ziemniaków, boczku i maślanki.
Nie sposób określić tego smaku, jednak zupie najbliżej jest do farszu na pierogi ruskie. Dziadówka jest naprawdę wyjątkowa, a przygotowanie tej zupy zajmie ci mniej niż 10 minut. Większość potrzebnych składników masz już w domu.
Kaszubska "dziadówka" - przepis
Składniki:
- 800 g ziemniaków,
- duża cebula,
- 200 g boczku,
- 0,5 l maślanki,
- 0,5 l wody,
- 2 łyżki mąki,
- 4 liście laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Boczek i cebulę obierz i pokrój grubą kostkę.
- Wyciągnij garnek, wlej do niego wodę. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, sól i ziemniaki. Wstaw garnek na gaz i doprowadź zupę do wrzenia.
- Maślankę wymieszaj z mąką i wlej ją do gotującej się zupy.
- Boczek podsmaż z pokrojoną cebulą. Dodaj go do zupy, kiedy ziemniaki staną się miękkie. Gotuj całość jeszcze przez 5 minut.
- Dopraw zupę pieprzem i solą. Podawaj z pajdą dobrego chleba.