Siostra Anastazja robi obłędną surówkę z sałaty lodowej. Wszystko przez jeden dodatek

Wiosna to idealny czas na lekkie i zdrowe potrawy, bogate w świeże warzywa. Doskonałym uzupełnieniem obiadu lub kolacji będzie surówka z sałaty lodowej według przepisu siostry Anastazji. Ten prosty i szybki w przygotowaniu dodatek zaskoczy cię nie tylko świeżością smaków, ale również niecodziennym połączeniem składników.

Siostra Anastazja robi obłędną surówkę z sałaty lodowej. Wszystko przez jeden dodatekSiostra Anastazja robi obłędną surówkę z sałaty lodowej. Wszystko przez jeden dodatek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook
Marcin Michałowski

Wiosna budzi w nas apetyt na lekkość i świeżość, czego najlepszym odzwierciedleniem są zielone dodatki do naszych dań. W tym sezonie warto zaintrygować swoje kubki smakowe surówką z sałaty lodowej, inspirowaną przepisem naszej ukochanej siostry Anastazji. Co takiego kryje się w tym prostym, ale niezwykle smacznym daniu? Tajemnicą jest jeden specjalny składnik, który nadaje mu wyjątkowego charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawiają się faszerowane pieczarki, każdy jest nimi zachwycony

Przepis na surówkę z sałaty lodowej według siostry Anastazji

Podstawą tej wyjątkowej surówki są sałata lodowa i cykoria. Choć może to brzmieć nieco nietypowo, to połączenie sprawia, że każdy kęs jest prawdziwą przyjemnością dla podniebienia. Do tego winne jabłko dodaje delikatnej słodyczy, a jajka i kukurydza wprowadzają interesujące konsystencje i nuty smakowe.

Składniki:

  • mała główka sałaty lodowej,
  • 4 cykorie,
  • 1 winne jabłko,
  • 2 ugotowane jajka,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • ½ pęczka szczypiorku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Rozdrobnij liście sałaty, oczyść cykorię i usuń z niej grubsze końcówki, używając tylko zielonych listków.
  2. Pokrój ugotowane jajka i winne jabłko, skrapiając je sokiem z cytryny.
  3. Odsącz kukurydzę z puszki i posiekaj szczypiorek.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki w misce, dodając do nich musztardę, oliwę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.

Surówka z sałaty lodowej według siostry Anastazji to pyszny i zdrowy dodatek do każdego posiłku. Jej prosty przepis i niebanalne połączenie smaków sprawiają, że jest to idealna propozycja zarówno dla doświadczonych kucharzy, jak i osób stawiających pierwsze kroki w kuchni. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się sam, jak smaczna może być surówka z sałaty lodowej!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej