Rosła obok pokrzyw. Zerwałam i zrobiłam z nią pyszny sosik

W czerwcu z każdego spaceru można przynieść do domu coś pysznego. Wystarczy rozejrzeć się wokół, aby znaleźć jadalne kwiaty lub zioła, które w marketach kosztują po kilka złotych i rzadko kiedy mają tak intensywny aromat. Dziką miętę możesz zbierać bezpiecznie z jednym małym wyjątkiem.

Z łatwością rozpoznasz ją po zapachuZ łatwością rozpoznasz ją po zapachu
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Dzika mięta ma najbardziej intensywny zapach i najwięcej właściwości zdrowotnych na chwilę przed pojawieniem się kwiatów, czyli w czerwcu. Teraz jest najlepszy moment na zbiory, bo roślina zakwitnie już na początku lipca. Listki warto zbierać w słoneczny i suchy dzień przed południem, kiedy już opadnie poranna rosa – wtedy zawierają najwięcej olejków eterycznych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek wiejski zamień w pyszny sos. O wiele lepszy niż majonez

Ziołowy dodatek nie tylko podnosi walory smakowe przygotowywanych potraw, ale także korzystnie działa na ich trawienie. Łagodzi niestrawność, przeciwdziała wzdęciom oraz przynosi ulgę przy skurczach i bólach brzucha, na które często skarżą się osoby z zespołem jelita drażliwego. Olejki eteryczne zawarte w listkach mięty przynoszą orzeźwienie i poprawiają koncentrację.

Uważaj na jedną odmianę mięty

W Polsce dzikorosnąca mięta z reguły nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Możesz zrywać ją do woli – dbając jedynie o to, żeby nie wyrywać rośliny razem z korzeniami, bo wtedy już nie odrośnie. Jedynie na południu Polski trzeba uważać na jedną odmianę – miętę polej (Mentha pulegium), która jest toksyczna. Rozpoznasz ją po ostrzejszym i nieco bardziej "chemicznym" zapachu. Jej liście są o wiele mniejsze, a łodyżki często płożą się blisko ziemi. Oczywiście w przypadku wątpliwości, powstrzymaj się do zbiorów.  

Sos czosnkowy z miętą

Wyrazisty i orzeźwiający sos doskonale pasuje do grillowanych warzyw i naleśników na słono. Z miętą możesz zrobić także sałatkę ziemniaczaną lub bułgarską sneżankę.

Składniki:

  • 4 łyżki jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • kilka listków świeżej mięty,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiego naczynia przełóż obrane ząbki czosnku, 1 łyżkę jogurtu i kilka listków mięty. Zmiksuj na papkę.
  2. Przełóż do miski i wymieszaj łyżką z pozostałym jogurtem i majonezem.
  3. Dopraw solą i pieprzem do smaku.


Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser