W Wielkanoc na stole stawiam to ciasto. Zachwytom nie ma końca
Czasami wystarczy odrobina kreatywności, by pozornie proste i oczywiste składniki zamieniły się w coś wyjątkowego. Moim wielkanocnym hitem jest ciasto "jajko sadzone", które oczywiście z samym jajkiem nie ma za wiele wspólnego.
11.03.2024 | aktual.: 15.03.2024 13:57
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sernik to klasyka wielkanocnego stołu, ale w tym roku możesz zaskoczyć swoich bliskich jego nową, odświętną odsłoną. Połówki brzoskwiń ułożone na delikatnej masie twarogowej symbolizują jajka - jeden z najważniejszych symboli Wielkanocy. Spód ciasta wykonany z biszkoptów lub maślanych herbatników idealnie komponuje się z aksamitną masą serową i słodkimi brzoskwiniami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto jajko sadzone
Wygląda przepięknie i samo w sobie jest świetną dekoracją świątecznego stołu. Delikatna masa serowa, galaretka i brzoskwinie to trio idealne na Wielkanoc. Kiedy podałam je po raz pierwszy, zachwytom nie było końca.
Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić świąteczny klimat, posyp porcje ciasta posiekanymi pistacjami, które będą imitować szczypiorek. To pyszne i efektowne ciasto z pewnością zachwyci wszystkich gości i stanie się prawdziwą gwiazdą wielkanocnego stołu.
Składniki:
Spód:
- 200 g biszkoptów,
- 1 kg serka twarogowego,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 opakowania galaretki cytrynowej,
- 300 g kremówki,
- 400 g odsączonych z syropu brzoskwiń z puszki,
- pół cytryny,
- 2 opakowania przezroczystej galaretki.
Sposób przygotowania:
- Wyłóż dno blaszki biszkoptami.
- Nasącz je mieszanką ciepłej wody i soku z cytryny
- Rozpuść galaretki cytrynowe w gorącej wodzie i odstaw do ostudzenia.
- Ubij kremówkę na sztywno.
- Zmiksuj ser z cukrem pudrem i wystudzoną galaretką.
- Dodaj bitą śmietanę i delikatnie wymieszaj całość szpatułką.
- Wyłóż masę serową na biszkopty i odstaw do stężenia.
- Rozpuść przezroczyste galaretki w gorącej wodzie, wymieszaj i ostudź.
- Ułóż brzoskwinie na cieście w równych odstępach.
- Zalej je tężejącą galaretką i odstaw do lodówki na kilka godzin.
Dla bardziej wyrazistego smaku możesz dodać do masy serowej łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub migdałowego. Smacznego!
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo