W Wielkanoc na stole stawiam to ciasto. Zachwytom nie ma końca

Czasami wystarczy odrobina kreatywności, by pozornie proste i oczywiste składniki zamieniły się w coś wyjątkowego. Moim wielkanocnym hitem jest ciasto "jajko sadzone", które oczywiście z samym jajkiem nie ma za wiele wspólnego.

Ciasto jajko sadzone - PysznościCiasto jajko sadzone - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | Bombowa Kuchnia
Ewa Malinowska

Sernik to klasyka wielkanocnego stołu, ale w tym roku możesz zaskoczyć swoich bliskich jego nową, odświętną odsłoną. Połówki brzoskwiń ułożone na delikatnej masie twarogowej symbolizują jajka - jeden z najważniejszych symboli Wielkanocy. Spód ciasta wykonany z biszkoptów lub maślanych herbatników idealnie komponuje się z aksamitną masą serową i słodkimi brzoskwiniami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w aromatycznej marynacie po wizycie w piekarniku dosłownie rozpływa się ustach

Ciasto jajko sadzone

Wygląda przepięknie i samo w sobie jest świetną dekoracją świątecznego stołu. Delikatna masa serowa, galaretka i brzoskwinie to trio idealne na Wielkanoc. Kiedy podałam je po raz pierwszy, zachwytom nie było końca.

"Jajko sadzone" - ciasto na Wielkanoc
"Jajko sadzone" - ciasto na Wielkanoc © Adobe Stock

Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić świąteczny klimat, posyp porcje ciasta posiekanymi pistacjami, które będą imitować szczypiorek. To pyszne i efektowne ciasto z pewnością zachwyci wszystkich gości i stanie się prawdziwą gwiazdą wielkanocnego stołu.

Składniki:

Spód:

  • 200 g biszkoptów,
  • 1 kg serka twarogowego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej,
  • 300 g kremówki,
  • 400 g odsączonych z syropu brzoskwiń z puszki,
  • pół cytryny,
  • 2 opakowania przezroczystej galaretki.

Sposób przygotowania:

  1. Wyłóż dno blaszki biszkoptami.
  2. Nasącz je mieszanką ciepłej wody i soku z cytryny
  3. Rozpuść galaretki cytrynowe w gorącej wodzie i odstaw do ostudzenia.
  4. Ubij kremówkę na sztywno.
  5. Zmiksuj ser z cukrem pudrem i wystudzoną galaretką.
  6. Dodaj bitą śmietanę i delikatnie wymieszaj całość szpatułką.
  7. Wyłóż masę serową na biszkopty i odstaw do stężenia.
  8. Rozpuść przezroczyste galaretki w gorącej wodzie, wymieszaj i ostudź.
  9. Ułóż brzoskwinie na cieście w równych odstępach.
  10. Zalej je tężejącą galaretką i odstaw do lodówki na kilka godzin.

Dla bardziej wyrazistego smaku możesz dodać do masy serowej łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub migdałowego. Smacznego!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

🤩PYSZNE CIASTO Z MASĄ SEROWĄ I BRZOSKWINIAMI - MEGA HIT - WYGLĄDA JAK SADZONE JAJKO😍 PRZEPIS

Wybrane dla Ciebie
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥