PrzepisCiasto bez pieczeniaW Wielkanoc na stole stawiam to ciasto. Zachwytom nie ma końca

W Wielkanoc na stole stawiam to ciasto. Zachwytom nie ma końca

Ciasto jajko sadzone - Pyszności
Ciasto jajko sadzone - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | Bombowa Kuchnia
11.03.2024 13:04, aktualizacja: 15.03.2024 13:57

Czasami wystarczy odrobina kreatywności, by pozornie proste i oczywiste składniki zamieniły się w coś wyjątkowego. Moim wielkanocnym hitem jest ciasto "jajko sadzone", które oczywiście z samym jajkiem nie ma za wiele wspólnego.

Sernik to klasyka wielkanocnego stołu, ale w tym roku możesz zaskoczyć swoich bliskich jego nową, odświętną odsłoną. Połówki brzoskwiń ułożone na delikatnej masie twarogowej symbolizują jajka - jeden z najważniejszych symboli Wielkanocy. Spód ciasta wykonany z biszkoptów lub maślanych herbatników idealnie komponuje się z aksamitną masą serową i słodkimi brzoskwiniami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto jajko sadzone

Wygląda przepięknie i samo w sobie jest świetną dekoracją świątecznego stołu. Delikatna masa serowa, galaretka i brzoskwinie to trio idealne na Wielkanoc. Kiedy podałam je po raz pierwszy, zachwytom nie było końca.

"Jajko sadzone" - ciasto na Wielkanoc
"Jajko sadzone" - ciasto na Wielkanoc© Adobe Stock

Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić świąteczny klimat, posyp porcje ciasta posiekanymi pistacjami, które będą imitować szczypiorek. To pyszne i efektowne ciasto z pewnością zachwyci wszystkich gości i stanie się prawdziwą gwiazdą wielkanocnego stołu.

Składniki:

Spód:

  • 200 g biszkoptów,
  • 1 kg serka twarogowego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej,
  • 300 g kremówki,
  • 400 g odsączonych z syropu brzoskwiń z puszki,
  • pół cytryny,
  • 2 opakowania przezroczystej galaretki.

Sposób przygotowania:

  1. Wyłóż dno blaszki biszkoptami.
  2. Nasącz je mieszanką ciepłej wody i soku z cytryny
  3. Rozpuść galaretki cytrynowe w gorącej wodzie i odstaw do ostudzenia.
  4. Ubij kremówkę na sztywno.
  5. Zmiksuj ser z cukrem pudrem i wystudzoną galaretką.
  6. Dodaj bitą śmietanę i delikatnie wymieszaj całość szpatułką.
  7. Wyłóż masę serową na biszkopty i odstaw do stężenia.
  8. Rozpuść przezroczyste galaretki w gorącej wodzie, wymieszaj i ostudź.
  9. Ułóż brzoskwinie na cieście w równych odstępach.
  10. Zalej je tężejącą galaretką i odstaw do lodówki na kilka godzin.

Dla bardziej wyrazistego smaku możesz dodać do masy serowej łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub migdałowego. Smacznego!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

🤩PYSZNE CIASTO Z MASĄ SEROWĄ I BRZOSKWINIAMI - MEGA HIT - WYGLĄDA JAK SADZONE JAJKO😍 PRZEPIS

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także