W Wielkanoc na stole stawiam to ciasto. Zachwytom nie ma końca

Czasami wystarczy odrobina kreatywności, by pozornie proste i oczywiste składniki zamieniły się w coś wyjątkowego. Moim wielkanocnym hitem jest ciasto "jajko sadzone", które oczywiście z samym jajkiem nie ma za wiele wspólnego.

Ciasto jajko sadzone - PysznościCiasto jajko sadzone - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | Bombowa Kuchnia
Ewa Malinowska

Sernik to klasyka wielkanocnego stołu, ale w tym roku możesz zaskoczyć swoich bliskich jego nową, odświętną odsłoną. Połówki brzoskwiń ułożone na delikatnej masie twarogowej symbolizują jajka - jeden z najważniejszych symboli Wielkanocy. Spód ciasta wykonany z biszkoptów lub maślanych herbatników idealnie komponuje się z aksamitną masą serową i słodkimi brzoskwiniami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w aromatycznej marynacie po wizycie w piekarniku dosłownie rozpływa się ustach

Ciasto jajko sadzone

Wygląda przepięknie i samo w sobie jest świetną dekoracją świątecznego stołu. Delikatna masa serowa, galaretka i brzoskwinie to trio idealne na Wielkanoc. Kiedy podałam je po raz pierwszy, zachwytom nie było końca.

"Jajko sadzone" - ciasto na Wielkanoc
"Jajko sadzone" - ciasto na Wielkanoc © Adobe Stock

Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić świąteczny klimat, posyp porcje ciasta posiekanymi pistacjami, które będą imitować szczypiorek. To pyszne i efektowne ciasto z pewnością zachwyci wszystkich gości i stanie się prawdziwą gwiazdą wielkanocnego stołu.

Składniki:

Spód:

  • 200 g biszkoptów,
  • 1 kg serka twarogowego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej,
  • 300 g kremówki,
  • 400 g odsączonych z syropu brzoskwiń z puszki,
  • pół cytryny,
  • 2 opakowania przezroczystej galaretki.

Sposób przygotowania:

  1. Wyłóż dno blaszki biszkoptami.
  2. Nasącz je mieszanką ciepłej wody i soku z cytryny
  3. Rozpuść galaretki cytrynowe w gorącej wodzie i odstaw do ostudzenia.
  4. Ubij kremówkę na sztywno.
  5. Zmiksuj ser z cukrem pudrem i wystudzoną galaretką.
  6. Dodaj bitą śmietanę i delikatnie wymieszaj całość szpatułką.
  7. Wyłóż masę serową na biszkopty i odstaw do stężenia.
  8. Rozpuść przezroczyste galaretki w gorącej wodzie, wymieszaj i ostudź.
  9. Ułóż brzoskwinie na cieście w równych odstępach.
  10. Zalej je tężejącą galaretką i odstaw do lodówki na kilka godzin.

Dla bardziej wyrazistego smaku możesz dodać do masy serowej łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub migdałowego. Smacznego!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

🤩PYSZNE CIASTO Z MASĄ SEROWĄ I BRZOSKWINIAMI - MEGA HIT - WYGLĄDA JAK SADZONE JAJKO😍 PRZEPIS

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości