Noc w Wenecji to popisowe ciasto teściowej. Słodki przekładaniec znika z blaszki w jedno popołudnie
Gdy na stole pojawia się to ciasto, wszyscy są pod wielkim wrażeniem. W czym tkwi fenomen domowego wypieku? Już za moment wszystko stanie się jasne!
10.03.2024 13:35
Nie ma nic lepszego od słodkiego wypieku własnej roboty po niedzielnym obiedzie. I jeśli szukasz ciekawej inspiracji w takim wydaniu, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Czegoś tak dobrego na pewno nie jadłeś.
Choć istnieje cała masa przepisów na smaczne ciasta domowej roboty, tym razem chciałabym podzielić się z tobą konkretną recepturą. Jest to popisowy wypiek mojej teściowej Teresy. I choć robi go bardzo często, za każdym razem cieszy się ogromną popularnością. Nic więc dziwnego, że jako pierwszy znika ze stołu. U ciebie będzie tak samo!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Genialne smaki i ciekawa nazwa w jednym!
Ciasto z przepisu mojej teściowej nie dość, że zachwyca ciekawą kombinacją smakową, to jeszcze pięknie się prezentuje. Znajdziesz tu zarówno czekoladowe, jak i kokosowe akcenty. Co więcej, nie zabraknie też pysznego kremu na bazie mascarpone. I choć ciasto składa się z kilku warstw, jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Wręcz przeciwnie, z tym zadaniem poradzi sobie nawet osoba, która dopiero rozpoczyna swoją przygodę z domowymi wypiekami.
To jednak nie wszystko, bo domowe ciasto ma również ciekawą nazwę, która od razu zapada w pamięci. Noc w Wenecji brzmi wręcz światowo. Dlatego na pewno każdy z twoich gości, będzie chciał od razu skosztować takiego deseru.
Jak zrobić Noc w Wenecji krok po kroku?
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 5 jajek z podziałem na żółtka i białka,
- ½ szkl. mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżeczki kakao,
- ⅓ szkl. cukru,
- 1 szczypta soli.
Ciasto kokosowe:
- 5 białek,
- ½ szkl. mąki,
- ⅓ szkl. wiórków kokosowych,
- ⅓ szkl. cukru,
- 1 szczypta soli.
Krem śmietankowy:
- 400 ml śmietanki 30 proc.,
- 300 g mascarpone,
- ¼ szkl. cukru pudru.
Dodatki:
- polewa czekoladowa do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania mieszanki na ciasto kokosowe. Najpierw ubij białka ze szczyptą soli. Po chwili zacznij dodawać do miski cukier oraz wiórki kokosowe. Nie zapomnij też o mące. Tak przygotowane ciasto wlej do formy do pieczenia i odstaw na chwilę.
- Następnie zrób ciasto czekoladowe. W tym celu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dopiero teraz możesz zacząć dodawać do środka cukier oraz żółtka. Pamiętaj, rób to na raty. Jako kolejne składniki do miski powinny trafić: mąką, kakao oraz proszek do pieczenia.
- Gotową mieszankę rozlej bezpośrednio na kokosowym cieście i całość wstaw do rozgrzanego piekarnika na 35 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie przygotuj krem. Aby to zrobić, ubij w misce dobrze schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem. Na koniec dodaj w mniejszych porcjach serek mascarpone i gotowe.
- Śmietankowy krem rozprowadź na upieczonym i ostudzonym cieście. Nie zapomnij też o polewie czekoladowej. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. I to wszystko, smacznego!