Puszyste ciasto, które zrobisz w kilka chwil. Gdy poznasz nazwę, wybuchniesz śmiechem

Ręka do góry, kto chciałby mieć bałagan w swojej kuchni. Wszyscy, których dłonie powędrowały nad głowę, mogą ostrzyć zęby, gdyż pod słowem "bałagan" (w tym przypadku) skrywa się wybitnie puszyste ciasto, aromatyczne i z wyraźnym smakiem kakaa (bądź czekolady). Deser powstaje w wyniku niekontrolowanego łączenia ze sobą mas o różnych kolorach. Jak widać, dobry bałagan nie jest zły.

Jak przygotować ciasto bałagan?Jak przygotować ciasto bałagan?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bałagan to doskonale znany wielu deser, skrywający się pod takimi nazwami, jak zebra czy babka marmurkowa. Finezyjne, choć niezaplanowane i będące poniekąd wynikiem bałaganu wzory, w jakie układają się warstwy ciasta, z pewności nadają mu dodatkowych walorów. Sam przepis modyfikować można na różne sposoby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owocowe koszyczki. Pięknie się prezentują i obłędnie smakują

Ciasto bałagan - specjalnie dla fanów "nieporządku"

Mimo że przygotowania ciasta może wydawać się skomplikowane, wszystko jest kwestią... bałaganu. Wzory możesz tworzyć tak, jak chcesz: chlapiąc kleksy z ciasta, mieszając je wykałaczkami czy widelcem. Nie ma bowiem wzorca ciasta "bałagan". Zasada jest jedna: im więcej w nim "nieporządku", tym lepiej.

Przepis na ciasto bałagan można dowolnie modyfikować. Jeśli chcesz uzyskać bardziej wilgotną strukturę deseru i bardziej wyrazisty smak, dodaj do ciemniej masy czekoladę zamiast kakaa. Natomiast puszysto ciasto przygotowane z dodatkiem wody gazowanej zyska więcej puszystości.

Ciasto bałagan jest bardzo proste w wykonaniu
Ciasto bałagan jest bardzo proste w wykonaniu © Pexels | RDNE Stock project

Jak przygotować ciasto bałagan? Przepis

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 220 g cukru,
  • 250 g mąki tortowej,
  • 70 g mąki ziemniaczanej,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki wody gazowanej.

Przygotowanie:

  1. Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając mieszania ,do masy zacznij dodawać po jednym jajku, a następnie wlej wodę gazowaną.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy.
  3. 1/3 przygotowanej masy przełóż do oddzielnego naczynia. Dodaj kakao, wymieszaj.
  4. Jasną masę wylej na tortownicę o śr. 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie masą ciemną zrób kleksy na przygotowanej białej masie. Możesz pomieszać całość widelcem lub wykałaczką.
  5. Tak przygotowane ciasto "bałagan" włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz ok. godzinę.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej