Puszyste ciasto, które zrobisz w kilka chwil. Gdy poznasz nazwę, wybuchniesz śmiechem

Ręka do góry, kto chciałby mieć bałagan w swojej kuchni. Wszyscy, których dłonie powędrowały nad głowę, mogą ostrzyć zęby, gdyż pod słowem "bałagan" (w tym przypadku) skrywa się wybitnie puszyste ciasto, aromatyczne i z wyraźnym smakiem kakaa (bądź czekolady). Deser powstaje w wyniku niekontrolowanego łączenia ze sobą mas o różnych kolorach. Jak widać, dobry bałagan nie jest zły.

Jak przygotować ciasto bałagan?Jak przygotować ciasto bałagan?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bałagan to doskonale znany wielu deser, skrywający się pod takimi nazwami, jak zebra czy babka marmurkowa. Finezyjne, choć niezaplanowane i będące poniekąd wynikiem bałaganu wzory, w jakie układają się warstwy ciasta, z pewności nadają mu dodatkowych walorów. Sam przepis modyfikować można na różne sposoby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owocowe koszyczki. Pięknie się prezentują i obłędnie smakują

Ciasto bałagan - specjalnie dla fanów "nieporządku"

Mimo że przygotowania ciasta może wydawać się skomplikowane, wszystko jest kwestią... bałaganu. Wzory możesz tworzyć tak, jak chcesz: chlapiąc kleksy z ciasta, mieszając je wykałaczkami czy widelcem. Nie ma bowiem wzorca ciasta "bałagan". Zasada jest jedna: im więcej w nim "nieporządku", tym lepiej.

Przepis na ciasto bałagan można dowolnie modyfikować. Jeśli chcesz uzyskać bardziej wilgotną strukturę deseru i bardziej wyrazisty smak, dodaj do ciemniej masy czekoladę zamiast kakaa. Natomiast puszysto ciasto przygotowane z dodatkiem wody gazowanej zyska więcej puszystości.

Ciasto bałagan jest bardzo proste w wykonaniu
Ciasto bałagan jest bardzo proste w wykonaniu © Pexels | RDNE Stock project

Jak przygotować ciasto bałagan? Przepis

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 220 g cukru,
  • 250 g mąki tortowej,
  • 70 g mąki ziemniaczanej,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki wody gazowanej.

Przygotowanie:

  1. Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając mieszania ,do masy zacznij dodawać po jednym jajku, a następnie wlej wodę gazowaną.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy.
  3. 1/3 przygotowanej masy przełóż do oddzielnego naczynia. Dodaj kakao, wymieszaj.
  4. Jasną masę wylej na tortownicę o śr. 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie masą ciemną zrób kleksy na przygotowanej białej masie. Możesz pomieszać całość widelcem lub wykałaczką.
  5. Tak przygotowane ciasto "bałagan" włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz ok. godzinę.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Trzeba zwrócić uwagę na jedno przy wyrabianiu ciasta
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Trzeba zwrócić uwagę na jedno przy wyrabianiu ciasta
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟