Puszyste ciasto, które zrobisz w kilka chwil. Gdy poznasz nazwę, wybuchniesz śmiechem
Ręka do góry, kto chciałby mieć bałagan w swojej kuchni. Wszyscy, których dłonie powędrowały nad głowę, mogą ostrzyć zęby, gdyż pod słowem "bałagan" (w tym przypadku) skrywa się wybitnie puszyste ciasto, aromatyczne i z wyraźnym smakiem kakaa (bądź czekolady). Deser powstaje w wyniku niekontrolowanego łączenia ze sobą mas o różnych kolorach. Jak widać, dobry bałagan nie jest zły.
15.10.2023 | aktual.: 08.03.2024 10:07
Bałagan to doskonale znany wielu deser, skrywający się pod takimi nazwami, jak zebra czy babka marmurkowa. Finezyjne, choć niezaplanowane i będące poniekąd wynikiem bałaganu wzory, w jakie układają się warstwy ciasta, z pewności nadają mu dodatkowych walorów. Sam przepis modyfikować można na różne sposoby.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto bałagan - specjalnie dla fanów "nieporządku"
Mimo że przygotowania ciasta może wydawać się skomplikowane, wszystko jest kwestią... bałaganu. Wzory możesz tworzyć tak, jak chcesz: chlapiąc kleksy z ciasta, mieszając je wykałaczkami czy widelcem. Nie ma bowiem wzorca ciasta "bałagan". Zasada jest jedna: im więcej w nim "nieporządku", tym lepiej.
Przepis na ciasto bałagan można dowolnie modyfikować. Jeśli chcesz uzyskać bardziej wilgotną strukturę deseru i bardziej wyrazisty smak, dodaj do ciemniej masy czekoladę zamiast kakaa. Natomiast puszysto ciasto przygotowane z dodatkiem wody gazowanej zyska więcej puszystości.
Jak przygotować ciasto bałagan? Przepis
Składniki:
- 4 jajka,
- 220 g cukru,
- 250 g mąki tortowej,
- 70 g mąki ziemniaczanej,
- 200 g masła,
- 2 łyżki kakao,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki wody gazowanej.
Przygotowanie:
- Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając mieszania ,do masy zacznij dodawać po jednym jajku, a następnie wlej wodę gazowaną.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy.
- 1/3 przygotowanej masy przełóż do oddzielnego naczynia. Dodaj kakao, wymieszaj.
- Jasną masę wylej na tortownicę o śr. 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie masą ciemną zrób kleksy na przygotowanej białej masie. Możesz pomieszać całość widelcem lub wykałaczką.
- Tak przygotowane ciasto "bałagan" włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz ok. godzinę.