Wsyp 1 łyżeczkę do owsianki lub sałatki. Odgrzybi twój organizm i wzmocni odporność

Nasiona te nieco przypominają mak. Są jednak większe, mają inny smak i zupełnie różne właściwości. Czarnuszka jest bardzo uniwersalna, więc możemy ją dodać do najróżniejszych dań. Do tego ma ciekawe działanie. Włącz do swojej diety, a organizm ci podziękuje.

Zdrowy dodatek do owsiankiZdrowy dodatek do owsianki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Czarnuszkę dodaje się dosłownie wszędzie - do sałatek, owsianki, płatków śniadaniowych. Możemy je też dorzucić do ciasta na chleb. Z czarnuszki powstaje również olej, który ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Nasionka wzbogacają smak potraw, a to nie jest jedyna zaleta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki dyniowe ze śliwkową niespodzianką staną się hitem tej jesieni. Smażę je na okrągło

Czarnuszka to skarbnica witamin i minerałów

Czarne nasiona zawierają szereg witamin (A, E, F oraz te z grupy B) oraz soli mineralnych (cynk, magnez, wapń, żelazo, potas i selen). Dzięki tym składnikom czarnuszka wykazuje wiele ważnych właściwości i wspiera organizm oraz zachodzące w nim procesy.

Regularne jej jedzenie:

  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
  • wspiera układ odpornościowy i pomaga walczyć z infekcjami,
  • obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi,
  • wspomaga trawienie,
  • ogranicza rozwój grzybów Candidia Albicans (przy niskiej odporności wywołują problemy z układem pokarmowym) i odgrzybia organizm,
  • wspiera pracę wątroby,
  • łagodzi objawy trądziku.
Czarnuszka
Czarnuszka © Adobe Stock | Marcin Wojciechowski

Jak wykorzystywać czarnuszkę?

Osoby zdrowe mogą zjadać do 3 łyżeczek czarnuszki w ciągu dnia. Nasionka możemy wsypać na przykład do owsianki, jogurtu lub sałatki. Świetnie smakuje z pożywną kanapką. Jeśli jest więcej czasu, dobrym pomysłem będzie upieczenie chleba z tymi ziarenkami. Czarnuszka świetnie sprawdza się także jako składnik mięs, zup i sosów. Pasuje również do różnego rodzaju placków, na przykład tych z cukinii. Sposobów wykorzystania tych ziarenek jest mnóstwo. Nie musimy się ograniczać tylko do jednego przepisu.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo