Wsyp 1 łyżeczkę do owsianki lub sałatki. Odgrzybi twój organizm i wzmocni odporność
Nasiona te nieco przypominają mak. Są jednak większe, mają inny smak i zupełnie różne właściwości. Czarnuszka jest bardzo uniwersalna, więc możemy ją dodać do najróżniejszych dań. Do tego ma ciekawe działanie. Włącz do swojej diety, a organizm ci podziękuje.
15.10.2023 07:29
Czarnuszkę dodaje się dosłownie wszędzie - do sałatek, owsianki, płatków śniadaniowych. Możemy je też dorzucić do ciasta na chleb. Z czarnuszki powstaje również olej, który ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Nasionka wzbogacają smak potraw, a to nie jest jedyna zaleta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czarnuszka to skarbnica witamin i minerałów
Czarne nasiona zawierają szereg witamin (A, E, F oraz te z grupy B) oraz soli mineralnych (cynk, magnez, wapń, żelazo, potas i selen). Dzięki tym składnikom czarnuszka wykazuje wiele ważnych właściwości i wspiera organizm oraz zachodzące w nim procesy.
Regularne jej jedzenie:
- działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
- wspiera układ odpornościowy i pomaga walczyć z infekcjami,
- obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi,
- wspomaga trawienie,
- ogranicza rozwój grzybów Candidia Albicans (przy niskiej odporności wywołują problemy z układem pokarmowym) i odgrzybia organizm,
- wspiera pracę wątroby,
- łagodzi objawy trądziku.
Jak wykorzystywać czarnuszkę?
Osoby zdrowe mogą zjadać do 3 łyżeczek czarnuszki w ciągu dnia. Nasionka możemy wsypać na przykład do owsianki, jogurtu lub sałatki. Świetnie smakuje z pożywną kanapką. Jeśli jest więcej czasu, dobrym pomysłem będzie upieczenie chleba z tymi ziarenkami. Czarnuszka świetnie sprawdza się także jako składnik mięs, zup i sosów. Pasuje również do różnego rodzaju placków, na przykład tych z cukinii. Sposobów wykorzystania tych ziarenek jest mnóstwo. Nie musimy się ograniczać tylko do jednego przepisu.