Biorę herbatniki i twaróg. Po chwili mam deser, który zachwyca całą rodzinę
08.03.2024 09:38
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ten deser to słodkie wspomnienie dzieciństwa. Proste połączenie łatwo dostępnych składników sprawia, że niejednej osobie na sam widok pocieknie ślinka. To słodki dowód na to, że nie potrzeba wielu składników ani skomplikowanych receptur, aby przygotować deser, który wywoła zachwyt w oczach.
Chatka Baby Jagi, lub w milszej wersji Puchatka, w polskich domach znana jest od wielu lat.Ten kultowy deser z dzieciństwa zachwyca nie tylko wyglądem, ale i łatwością wykonania. Sekret tkwi w prostocie. Twaróg, masło, cukier, herbatniki i kakao - to wszystko, czego potrzebujesz do stworzenia magicznej chatki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chatka Baby Jagi
Wygląda bardzo efektownie, a jej przygotowanie to naprawdę bułka z masłem. Herbatniki miękną pod wpływem masy, dzięki czemu ciasto kroi się bez problemu, a każdy kawałek zachowuje swój kształt. Zwieńczeniem chatki jest pyszna polewa kakaowa.
Prosta, smaczna i efektowna - Chatka Baby Jagi to idealny deser na każdą okazję. Klasyczny kakaowy środek to tylko jedna z wielu opcji. Do środka możesz włożyć galaretkę, owoce, a nawet nutellę. Posyp chatkę migdałami, wiórkami kokosowymi, bezami, drażami lub innymi słodkościami i puść wodze fantazji!
Składniki:
- 600-700 g twarogu sernikowego z wiaderka,
- 36 herbatników,
- 200 g miękkiego masła,
- 120 g cukru pudru,
- 2 łyżki kakao.
Na górę:
- 130 g gorzkiej czekolady,
- 100 ml śmietanki 30 proc.,
- płatki migdałowe i bakalie do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło ubij mikserem na jasną, puszystą pianę.
- Stopniowo dodawaj cukier puder, cały czas miksując.
- Zmniejsz obroty miksera i dodawaj twaróg po łyżce, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Odłóż około 350-400 g masy do osobnej miski. Do pozostałej części dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
- Na arkuszu folii aluminiowej ułóż 18 herbatników w 3 rzędach. Na nich rozsmaruj około 2/3 kakaowej masy.
- Następnie ułóż kolejną warstwę herbatników (także 18 sztuk) i wyłóż na nich jasny krem.
- Na środku wyłóż pasek kakaowej masy za pomocą szprycy.
- Złóż folię aluminiową w trójkąt, łącząc ze sobą dwa brzegi.
- Wygładź brzegi szpatułką i wstaw ciasto do lodówki na 4 godziny.
- W małym rondelku podgrzej śmietankę. Nie doprowadzaj jej do wrzenia.
- Gdy śmietanka będzie gorąca, pokrusz do niej czekoladę.
- Zdejmij rondelek z palnika i dokładnie wymieszaj czekoladę ze śmietanką, aż do uzyskania gładkiej, jedwabistej masy i lekko przestudź.
- Pokryj polewą dwie "ściany" ciasta (bez "podłogi").
- Udekoruj polewę płatkami i bakaliami.