WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Biorę herbatniki i twaróg. Po chwili mam deser, który zachwyca całą rodzinę

Ten deser to słodkie wspomnienie dzieciństwa. Proste połączenie łatwo dostępnych składników sprawia, że niejednej osobie na sam widok pocieknie ślinka. To słodki dowód na to, że nie potrzeba wielu składników ani skomplikowanych receptur, aby przygotować deser, który wywoła zachwyt w oczach.

Chatka Baby Jagi - PysznościChatka Baby Jagi - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | iStockVadi
Ewa Malinowska

Chatka Baby Jagi, lub w milszej wersji Puchatka, w polskich domach znana jest od wielu lat.Ten kultowy deser z dzieciństwa zachwyca nie tylko wyglądem, ale i łatwością wykonania. Sekret tkwi w prostocie. Twaróg, masło, cukier, herbatniki i kakao - to wszystko, czego potrzebujesz do stworzenia magicznej chatki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Każdy kto choć raz go skosztuje, nie chce jeść nic innego. Tak świetnie smakuje!

Chatka Baby Jagi

Wygląda bardzo efektownie, a jej przygotowanie to naprawdę bułka z masłem. Herbatniki miękną pod wpływem masy, dzięki czemu ciasto kroi się bez problemu, a każdy kawałek zachowuje swój kształt. Zwieńczeniem chatki jest pyszna polewa kakaowa.

Chatka Baby Jagi
Chatka Baby Jagi © Królestwo garów

Prosta, smaczna i efektowna - Chatka Baby Jagi to idealny deser na każdą okazję. Klasyczny kakaowy środek to tylko jedna z wielu opcji. Do środka możesz włożyć galaretkę, owoce, a nawet nutellę. Posyp chatkę migdałami, wiórkami kokosowymi, bezami, drażami lub innymi słodkościami i puść wodze fantazji!

Składniki:

  • 600-700 g twarogu sernikowego z wiaderka,
  • 36 herbatników,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 120 g cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao.

Na górę:

  • 130 g gorzkiej czekolady,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • płatki migdałowe i bakalie do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło ubij mikserem na jasną, puszystą pianę.
  2. Stopniowo dodawaj cukier puder, cały czas miksując.
  3. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj twaróg po łyżce, aż do uzyskania gładkiej masy.
  4. Odłóż około 350-400 g masy do osobnej miski. Do pozostałej części dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
  5. Na arkuszu folii aluminiowej ułóż 18 herbatników w 3 rzędach. Na nich rozsmaruj około 2/3 kakaowej masy.
  6. Następnie ułóż kolejną warstwę herbatników (także 18 sztuk) i wyłóż na nich jasny krem.
  7. Na środku wyłóż pasek kakaowej masy za pomocą szprycy.
  8. Złóż folię aluminiową w trójkąt, łącząc ze sobą dwa brzegi.
  9. Wygładź brzegi szpatułką i wstaw ciasto do lodówki na 4 godziny.
  10. W małym rondelku podgrzej śmietankę. Nie doprowadzaj jej do wrzenia.
  11. Gdy śmietanka będzie gorąca, pokrusz do niej czekoladę.
  12. Zdejmij rondelek z palnika i dokładnie wymieszaj czekoladę ze śmietanką, aż do uzyskania gładkiej, jedwabistej masy i lekko przestudź.
  13. Pokryj polewą dwie "ściany" ciasta (bez "podłogi").
  14. Udekoruj polewę płatkami i bakaliami.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze