PrzepisSzybkie ciastoPołącz dosłownie kilka składników. Wyjdzie najbardziej puszyste ciasto na świecie

Połącz dosłownie kilka składników. Wyjdzie najbardziej puszyste ciasto na świecie

Ciasto jogurtowe - Pyszności
Ciasto jogurtowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | p_sarany
08.03.2024 10:15, aktualizacja: 14.03.2024 14:13

Puszyste jak chmurka, delikatne, słodkie i po prostu przepyszne - obok tego ciasta żaden łasuch nie przejdzie obojętnie. Ma konsystencję jak pianka i smakuje jak niebo w gębie. Wystarczy kilka prostych i łatwo dostępnych składników, aby wyczarować coś niesamowitego.

Jogurtowe ciasto to świetna propozycja na słodki podwieczorek lub pyszny poczęstunek dla bliskich. Jest ekspresowe i tanie, dzięki czemu szybko wskoczyło do mojego rankingu najlepszych domowych ciast. Wypróbuj ten prosty przepis i przekonaj się, jak niewiele potrzeba do stworzenia pysznego deseru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosty przepis na ciasto jogurtowe

To ciasto zachwyca nie tylko łatwością wykonania, ale i smakiem, który łączy w sobie lekkość sernika z delikatnością biszkoptu. Jogurty nadają całości świeżego charakteru - wyjmij je wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Wystarczy dodać kilka prostych składników, by stworzyć prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Ciasto jogurtowe pyszne, jak żadne inne. Koniecznie przetestuj!
Ciasto jogurtowe pyszne, jak żadne inne. Koniecznie przetestuj!© canva.com

Ciasto możesz podawać solo lub wzbogacić je o pyszne dodatki. Świetnie sprawdzi się tu świeża owocowa posypka lub krem śmietankowy z mascarpone. Możesz też pokusić się o przekrojenie ciasta i przełożenie go ulubionym dżemem lub kremem.

Składniki:

  • 450 g jogurtu naturalnego o temp. pokojowej,
  • 5 jajek,
  • 50 ml oleju,
  • 75 g budyniu waniliowego w proszku,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wybierz formę o wymiarach 24 cm lub podobną. Wyłóż ją papierem do pieczenia lub użyj silikonowej. Dodatkowo zabezpiecz dół formy folią aluminiową. Przygotuj również większą formę, do której później wlejesz wrzątek.
  2. W misce wymieszaj jogurt z żółtkami, olejem i proszkiem budyniowym.
  3. W oddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
  4. Na koniec dodaj sok z cytryny i krótko zmiksuj.
  5. Delikatnie wymieszaj pianę z białek z masą jogurtową.
  6. Wyłóż ciasto do formy, a następnie umieść je w większej formie i zalej wrzątkiem.
  7. Piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 30-40 minut, aż wierzch się zarumieni, a patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
  8. Po upieczeniu pozostaw ciasto w formie do wystudzenia na około 40 minut, a następnie wyjmij je z formy.

Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także