Połącz dosłownie kilka składników. Wyjdzie najbardziej puszyste ciasto na świecie

Puszyste jak chmurka, delikatne, słodkie i po prostu przepyszne - obok tego ciasta żaden łasuch nie przejdzie obojętnie. Ma konsystencję jak pianka i smakuje jak niebo w gębie. Wystarczy kilka prostych i łatwo dostępnych składników, aby wyczarować coś niesamowitego.

Ciasto jogurtowe - PysznościCiasto jogurtowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | p_sarany
Ewa Malinowska

Jogurtowe ciasto to świetna propozycja na słodki podwieczorek lub pyszny poczęstunek dla bliskich. Jest ekspresowe i tanie, dzięki czemu szybko wskoczyło do mojego rankingu najlepszych domowych ciast. Wypróbuj ten prosty przepis i przekonaj się, jak niewiele potrzeba do stworzenia pysznego deseru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini deserki z owocami robię co chwilę. Wszyscy się nimi zajadają

Prosty przepis na ciasto jogurtowe

To ciasto zachwyca nie tylko łatwością wykonania, ale i smakiem, który łączy w sobie lekkość sernika z delikatnością biszkoptu. Jogurty nadają całości świeżego charakteru - wyjmij je wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Wystarczy dodać kilka prostych składników, by stworzyć prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Ciasto jogurtowe pyszne, jak żadne inne. Koniecznie przetestuj!
Ciasto jogurtowe pyszne, jak żadne inne. Koniecznie przetestuj! © canva.com

Ciasto możesz podawać solo lub wzbogacić je o pyszne dodatki. Świetnie sprawdzi się tu świeża owocowa posypka lub krem śmietankowy z mascarpone. Możesz też pokusić się o przekrojenie ciasta i przełożenie go ulubionym dżemem lub kremem.

Składniki:

  • 450 g jogurtu naturalnego o temp. pokojowej,
  • 5 jajek,
  • 50 ml oleju,
  • 75 g budyniu waniliowego w proszku,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wybierz formę o wymiarach 24 cm lub podobną. Wyłóż ją papierem do pieczenia lub użyj silikonowej. Dodatkowo zabezpiecz dół formy folią aluminiową. Przygotuj również większą formę, do której później wlejesz wrzątek.
  2. W misce wymieszaj jogurt z żółtkami, olejem i proszkiem budyniowym.
  3. W oddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
  4. Na koniec dodaj sok z cytryny i krótko zmiksuj.
  5. Delikatnie wymieszaj pianę z białek z masą jogurtową.
  6. Wyłóż ciasto do formy, a następnie umieść je w większej formie i zalej wrzątkiem.
  7. Piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 30-40 minut, aż wierzch się zarumieni, a patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
  8. Po upieczeniu pozostaw ciasto w formie do wystudzenia na około 40 minut, a następnie wyjmij je z formy.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej