Ani cena, ani smak. Przy zakupie miodu najważniejsza jest zupełnie inna rzecz
Cenne właściwości miodu znano już w starożytnych czasach. Dziś również chętnie korzystamy z jego leczniczego działania na nasz organizm. Warto jednak wiedzieć, że poszczególne rodzaje miodu mają różny wpływ na zdrowie. W jaki sposób pomagają w leczeniu chorób i dolegliwości?
07.06.2024 15:26
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Miód jest jednym z bardziej znanych produktów spożywczych. Wyróżnia się słodkim smakiem, charakterystycznym zapachem i barwą zależną od rodzaju miodu — od jasnokremowej aż po ciemnobrązową. Jego cenne właściwości lecznicze doceniano już w starożytności. Dziś stosowany jest zarówno w suplementach diety, produktach leczniczych, jak i przemyśle kosmetycznym. Z powodzeniem zastępuje zwykły cukier. Często wykorzystuje się go do słodzenia różnych potraw, koktajli, napojów czy deserów. Niektórzy stosują go także do wypieków. Warto jednak wiedzieć, że miód traci swoje lecznicze właściwości, gdy podgrzewa się go do temperatury powyżej 40 stopni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W Polsce dostępnych jest wiele rodzajów miodu. Najbardziej popularny w naszym kraju jest miód wielokwiatowy i lipowy. Pozostałe, mniej popularne odmiany, są jednak równie wartościowe – choć różnią się od siebie pod względem smaku, aromatu, barwy i sposobu krystalizacji. To wszystko jest związane z pochodzeniem nektaru oraz charakterystyczną budową poszczególnych kwiatów. Właściwości są zaś uzależnione od składu. Jakie prozdrowotne działanie mają dostępne na rynku rodzaje miodu? Jakie korzyści mogą przynieść w leczeniu konkretnych schorzeń?
Zobacz także
Charakterystyka miodów i ich właściwości
Miód wielokwiatowy
Spożywanie miodu wielokwiatowego zaleca się podczas stanów alergicznych dróg oddechowych w organizmie. Jest także doskonałym wsparciem dla prawidłowego funkcjonowania serca. Wzmacnia naczynia krwionośne (odżywiając mięsień sercowy). Dodatkowo zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i miażdżycy. Miód wielokwiatowy ma także działanie detoksykacyjne – pomaga w regeneracji wątroby i dróg żółciowych. Jest rekomendowany w leczeniu grypy i przeziębienia.
Miód lipowy
Miód lipowy zalecany jest dla osób narażonych na duży stres, u których zachodzi potrzeba zadbania o układ nerwowy (działa wyciszająco i kojąco). Ten rodzaj miodu wzmacnia serce i układ krążenia. Jest pomocny w leczeniu schorzeń związanych z górnymi i dolnymi drogami oddechowymi. Warto wspomnieć także o jego silnym działaniu antybiotycznym i usuwaniu drobnoustrojów chorobotwórczych. Spożywać go powinny także osoby z zaburzeniami funkcjonowania układu moczowego.
Miód gryczany
Miód gryczany polecany jest w przypadku niedokrwistości z niedoboru żelaza, czyli dla osób chorujących na anemię. Ma działanie odtruwające i wspiera funkcjonowanie wątroby. Chroni przed miażdżycą i wspomaga leczenie chorób układu sercowo-naczyniowego. Wyróżnia się właściwościami antybakteryjnymi.
Miód wrzosowy
Miód wrzosowy bardzo skutecznie wpływa na stany zapalne jamy ustnej, żołądka i jelit, wspomaga także trawienie. Ma właściwości zapobiegające rozwojowi bakterii w naszym organizmie. Pozytywnie wpływa na poprawę odporności i regenerację organizmu po intensywnym wysiłku fizycznym. Korzystnie oddziałuje na układ moczowy, a w szczególności na funkcjonowanie nerek.
Miód akacjowy
Miód akacjowy powinny spożywać osoby z zaburzeniami przewodu pokarmowego — z problemami z trawieniem, zapaleniem żołądka, jelit i nadkwaśnością. Wspiera pracę nerek i układu moczowego. Stanowi pewnego rodzaju ochronę dla żołądka (broni go przed nadmierną ilością kwasów trawiennych). Łagodzi objawy przeziębienia (szczególnie w przypadku zapalenia górnych dróg oddechowych) i podnosi odporność organizmu. Może być spożywany przez osoby chorujące na cukrzycę – pod nadzorem diabetologa.
Miód rzepakowy
Miód rzepakowy, tak jak miód akacjowy przynosi ulgę w przypadku zapalenia górnych dróg oddechowych. Jest doskonałym wsparciem w leczeniu zaburzeń funkcjonowania nerek i układu moczowego. Poleca się go chorującym na anemię, ze względu na wysoką zawartość żelaza. Ma także właściwości osmotyczne, dlatego rekomendowany jest osobom starszym. Miód rzepakowy korzystnie wpływa również na serce (odżywia mięsień sercowy) i zmniejsza ryzyko miażdżycy.
Miód nektarowo-spadziowy
Miód nektarowo-spadziowy ma silne działanie antybiotyczne i detoksykacyjne. Jest pomocny w leczeniu problemów wynikających z pracy układu trawiennego. Wspomaga również leczenie chorób układu sercowo-naczyniowego, działa moczopędne i poprawia pracę nerek. Stanowi doskonałe wsparcie w procesie regeneracji organizmu — polecany jest w stanach intensywnego wyczerpania fizycznego i psychicznego.
Miód spadziowy iglasty
Miód spadziowy iglasty pochodzi z drzew iglastych. Łagodzi objawy związane z układem pokarmowym — zarówno wzdęcia, jak i biegunki czy zaparcia. Duże korzyści przyniesie w schorzeniach dróg oddechowych, chorobach serca i naczyń krwionośnych. Zmniejsza napięcie nerwowe i wycisza organizm.
Miód spadziowy liściasty
Miód spadziowy liściasty pochodzi z drzew owocowych i liściastych. Jego spożywanie rekomenduje się w chorobach nerek i dróg moczowych. Korzystnie działa na wątrobę i drogi żółciowe. Wspiera problemy związane z przewodem pokarmowym i jelitami.
Który rodzaj miodu jest najzdrowszy?
Wiele osób zadaje to pytanie, zastanawiając się, jaki miód najlepiej jeść. Odpowiedź na nie jest jednak bardzo trudna, ponieważ wszystkie odmiany miodu są zdrowe i charakteryzują się cennymi właściwościami, w zależności od składu. Najlepiej dobrać rodzaj miodu indywidualnie do swoich potrzeb i ewentualnych problemów zdrowotnych czy występujących schorzeń.
Dagmara Dąbek dla Wirtualnej Polski