Ani cena, ani smak. Przy zakupie miodu najważniejsza jest zupełnie inna rzecz

Cenne właściwości miodu znano już w starożytnych czasach. Dziś również chętnie korzystamy z jego leczniczego działania na nasz organizm. Warto jednak wiedzieć, że poszczególne rodzaje miodu mają różny wpływ na zdrowie. W jaki sposób pomagają w leczeniu chorób i dolegliwości?

Miody i ich właściwościMiody i ich właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tomasz

Miód jest jednym z bardziej znanych produktów spożywczych. Wyróżnia się słodkim smakiem, charakterystycznym zapachem i barwą zależną od rodzaju miodu — od jasnokremowej aż po ciemnobrązową. Jego cenne właściwości lecznicze doceniano już w starożytności. Dziś stosowany jest zarówno w suplementach diety, produktach leczniczych, jak i przemyśle kosmetycznym. Z powodzeniem zastępuje zwykły cukier. Często wykorzystuje się go do słodzenia różnych potraw, koktajli, napojów czy deserów. Niektórzy stosują go także do wypieków. Warto jednak wiedzieć, że miód traci swoje lecznicze właściwości, gdy podgrzewa się go do temperatury powyżej 40 stopni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz też: Urocze pizzerinki z miodem i burratą. Idealne na każdą okazję

W Polsce dostępnych jest wiele rodzajów miodu. Najbardziej popularny w naszym kraju jest miód wielokwiatowy i lipowy. Pozostałe, mniej popularne odmiany, są jednak równie wartościowe – choć różnią się od siebie pod względem smaku, aromatu, barwy i sposobu krystalizacji. To wszystko jest związane z pochodzeniem nektaru oraz charakterystyczną budową poszczególnych kwiatów. Właściwości są zaś uzależnione od składu. Jakie prozdrowotne działanie mają dostępne na rynku rodzaje miodu? Jakie korzyści mogą przynieść w leczeniu konkretnych schorzeń?

Charakterystyka miodów i ich właściwości

Miód wielokwiatowy

Spożywanie miodu wielokwiatowego zaleca się podczas stanów alergicznych dróg oddechowych w organizmie. Jest także doskonałym wsparciem dla prawidłowego funkcjonowania serca. Wzmacnia naczynia krwionośne (odżywiając mięsień sercowy). Dodatkowo zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i miażdżycy. Miód wielokwiatowy ma także działanie detoksykacyjne – pomaga w regeneracji wątroby i dróg żółciowych. Jest rekomendowany w leczeniu grypy i przeziębienia.

Miód lipowy

Miód lipowy zalecany jest dla osób narażonych na duży stres, u których zachodzi potrzeba zadbania o układ nerwowy (działa wyciszająco i kojąco). Ten rodzaj miodu wzmacnia serce i układ krążenia. Jest pomocny w leczeniu schorzeń związanych z górnymi i dolnymi drogami oddechowymi. Warto wspomnieć także o jego silnym działaniu antybiotycznym i usuwaniu drobnoustrojów chorobotwórczych. Spożywać go powinny także osoby z zaburzeniami funkcjonowania układu moczowego.

Miód gryczany

Miód gryczany polecany jest w przypadku niedokrwistości z niedoboru żelaza, czyli dla osób chorujących na anemię. Ma działanie odtruwające i wspiera funkcjonowanie wątroby. Chroni przed miażdżycą i wspomaga leczenie chorób układu sercowo-naczyniowego. Wyróżnia się właściwościami antybakteryjnymi.

Miód podrabia się, niestety, na wiele różnych sposobów
Istnieje wiele rodzajów miodu © Canva | D-Ozen

Miód wrzosowy

Miód wrzosowy bardzo skutecznie wpływa na stany zapalne jamy ustnej, żołądka i jelit, wspomaga także trawienie. Ma właściwości zapobiegające rozwojowi bakterii w naszym organizmie. Pozytywnie wpływa na poprawę odporności i regenerację organizmu po intensywnym wysiłku fizycznym. Korzystnie oddziałuje na układ moczowy, a w szczególności na funkcjonowanie nerek.

Miód akacjowy

Miód akacjowy powinny spożywać osoby z zaburzeniami przewodu pokarmowego — z problemami z trawieniem, zapaleniem żołądka, jelit i nadkwaśnością. Wspiera pracę nerek i układu moczowego. Stanowi pewnego rodzaju ochronę dla żołądka (broni go przed nadmierną ilością kwasów trawiennych). Łagodzi objawy przeziębienia (szczególnie w przypadku zapalenia górnych dróg oddechowych) i podnosi odporność organizmu. Może być spożywany przez osoby chorujące na cukrzycę – pod nadzorem diabetologa.

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy, tak jak miód akacjowy przynosi ulgę w przypadku zapalenia górnych dróg oddechowych. Jest doskonałym wsparciem w leczeniu zaburzeń funkcjonowania nerek i układu moczowego. Poleca się go chorującym na anemię, ze względu na wysoką zawartość żelaza. Ma także właściwości osmotyczne, dlatego rekomendowany jest osobom starszym. Miód rzepakowy korzystnie wpływa również na serce (odżywia mięsień sercowy) i zmniejsza ryzyko miażdżycy.

Miód nektarowo-spadziowy

Miód nektarowo-spadziowy ma silne działanie antybiotyczne i detoksykacyjne. Jest pomocny w leczeniu problemów wynikających z pracy układu trawiennego. Wspomaga również leczenie chorób układu sercowo-naczyniowego, działa moczopędne i poprawia pracę nerek. Stanowi doskonałe wsparcie w procesie regeneracji organizmu — polecany jest w stanach intensywnego wyczerpania fizycznego i psychicznego.

Miód spadziowy iglasty

Miód spadziowy iglasty pochodzi z drzew iglastych. Łagodzi objawy związane z układem pokarmowym — zarówno wzdęcia, jak i biegunki czy zaparcia. Duże korzyści przyniesie w schorzeniach dróg oddechowych, chorobach serca i naczyń krwionośnych. Zmniejsza napięcie nerwowe i wycisza organizm.

Miód spadziowy liściasty

Miód spadziowy liściasty pochodzi z drzew owocowych i liściastych. Jego spożywanie rekomenduje się w chorobach nerek i dróg moczowych. Korzystnie działa na wątrobę i drogi żółciowe. Wspiera problemy związane z przewodem pokarmowym i jelitami.

Który rodzaj miodu jest najzdrowszy?

Wiele osób zadaje to pytanie, zastanawiając się, jaki miód najlepiej jeść. Odpowiedź na nie jest jednak bardzo trudna, ponieważ wszystkie odmiany miodu są zdrowe i charakteryzują się cennymi właściwościami, w zależności od składu. Najlepiej dobrać rodzaj miodu indywidualnie do swoich potrzeb i ewentualnych problemów zdrowotnych czy występujących schorzeń.

Dagmara Dąbek dla Wirtualnej Polski

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥