Używaj zamiast cukru, bo jest od niego 50 razy słodsza. Twój żołądek, jelita i wątroba będą nią zachwycone

Słodka przyprawa, która wspiera funkcjonowanie organizmu? Słodzik, który... przeciwdziała próchnicy? Brzmi zbyt pięknie, żeby było możliwe. A jednak! Korzeń lukrecji posiada wspomniane właściwości, a więc warto nim zastąpić toksyczny cukier.

Lukrecja to niezwykły korzeń, który jest nawet 50-100 razy słodszy od cukruLukrecja to niezwykły korzeń, który jest nawet 50-100 razy słodszy od cukru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | sarahdoow

Cukier to przyprawa, która sieje w organizmie prawdziwe spustoszenie. Zaczyna się od złego nastroju, rozdrażnienia i problemów ze snem. Kończy na uszkodzeniach komórek i tkanek, problemów z wydolnością serca i chorobą wieńcową. Nic dziwnego, że coraz więcej osób postanawia wykluczyć ten składnik z diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Są jednak wśród nas również tacy, którzy nie wyobrażają sobie życia bez odrobiny słodkości. Im również się nie dziwimy, bo sami uwielbiamy od czasu do czasu zjeść coś w tym stylu. Na szczęście XXI wiek oferuje kilka naprawdę niezłych zamienników cukru, które nie wykazują równie szkodliwych właściwości, co on. Istnieje nawet taki, który — można by rzec — działa wręcz odwrotnie od cukru. Słodzik, który leczy zęby? Brzmi jak historia z bajki, a to prawda!

Lukrecja — produkt, którym chcesz zastąpić cukier

Suszony korzeń lukrecji — rośliny z gatunku bobowatych — zasłynął wśród zainteresowanych zdrowym trybem życia osób dwiema cechami: słodkością i działaniem prozdrowotnym. Obecny w korzeniu związek chemiczny, glicyryzyna, jest od 50 do 100 razy słodszy od cukru i charakteryzuje się naprawdę niezwykłym wpływem na organizm. Na przykład:

  • łagodzi objawy wrzodów żołądkowych i dwunastnicy,
  • wykazuje działanie przeciwnowotworowe,
  • chroni jelita, wątrobę i skórę,
  • wspiera kondycję kości,
  • wspomaga przyrost mięśni,
  • korzystnie oddziałuje na układ odpornościowy.
Korzeń lukrecji wykorzystuje się także do produkcji kosmetyków
Korzeń lukrecji wykorzystuje się także do produkcji kosmetyków © Pexels | Shahzaib Nair

Ponieważ lukrecja jest używana jako słodzik, najbardziej zaskakuje fakt, że produkt ten bardzo pozytywnie wpływa na... zęby. Jak to działa? Przeprowadzono badania, a ich wyniki wykazały, że właściwości lukrecji hamują szkodliwe działanie bakterii Streptococcus mutans odpowiedzialnej za próchnicę. To oznacza, że na przykład cukierki z lukrecji nie tylko nie zniszczą dzieciom zębów, ale wręcz... ochronią je. To prawdziwy cud!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇