Niektórzy dodają do kiszonych ogórków. Zbija cholesterol i łagodzi wzdęcia
Jeśli nasiona kolendry kojarzą ci się jedynie z domowymi przetworami, najwyższy czas to zmienić. Mimo że smakiem i aromatem odbiegają od popularnych liści, mogą świetnie podkręcić smak wielu dań, a nawet wynieść je na zupełnie inny poziom. To jednak nie koniec pozytywów, jakie niesie za sobą posiadanie w domu tych drogocennych ziaren.
23.07.2024 15:10
Poświęcamy im zdecydowanie za mało uwagi, mimo że w naszej kuchni obecne są od dawna. Nasiona kolendry doskonale wzbogacą smak i aromat potraw, którym brakuje "tego czegoś". Warto też zaparzyć napar na ich bazie, gdyż ziarna te mogą przyczynić się zdrowiu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nasiona kolendry: właściwości
Nasiona kolendry wykazują działanie przeciwskurczowe, a więc pomagają rozluźnić mięśnie przewodu pokarmowego. Wspomagają też pracę wątroby oraz ułatwiają wypróżnianie, łagodzą wzdęcia, bóle brzucha, niestrawność, stymulują wytwarzanie soków pomagających w procesie trawienia. Ponadto nasiona kolendry mogą pomóc w obniżeniu poziomu "złego" cholesterolu LDL, jednocześnie podnosząc poziom "dobrego" cholesterolu HDL.
Badania opublikowane w "The British Journal of Nutrition" wskazują, że ekstrakty z nasion kolendry zawierają związki, które utrzymują poziom glukozy na odpowiednim poziomie, przez co wspomagają walkę z hiperglikemią. Warto dodać, że nasiona kolendry zawierają przeciwutleniacze, m.in. witaminę C, tym samym więc wzmacniają odporność naszego organizmu. Wykazują też silne działanie przeciwbakteryjne.
Nasiona kolendry: zastosowanie
Chcąc cieszyć się właściwości kolendry, możesz przygotować na jej bazie napar. Wystarczy, że nasiona rozgnieciesz w moździerzu i zalejesz wrzątkiem. Po 30 minutach parzenia nasion kolendry pod przykryciem napar odcedź i pij po pół szklanki 2–3 razy dziennie przed posiłkiem. Coraz popularniejszy staje się olej z nasion kolendry, który wykazuje właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i uspokajające, a także działa rozkurczowo na przewód pokarmowy, przywracając prawidłowe ruchy jelit i łagodząc wzdęcia.
Nasion kolendry zwykle używamy w kuchni. Charakteryzuje je intensywny, lekko cytrusowy zapach i delikatnie słodki smak z wyczuwalnymi nutami anyżu i cytrusów. Warto pamiętać, że liście kolendry smakują i pachną nieco inaczej niż nasiona, dlatego lepiej nie stosować ich w przepisach jako substytutów. Co ciekawe, świeże nasiona kolendry mają zapach nieprzyjemny i mdły, zyskują one na atrakcyjności dopiero po wysuszeniu.
Nasiona kolendry to częsty dodatek do kiszonych ogórków, konserwowych i innych marynowanych warzyw. Dodają one całości cytrusowych nut, co szalenie wzbogaca smak przetworów. Ponadto nasiona kolendry będą doskonałym dodatkiem ziołowych dressingów sałatkowych, past kanapkowych, hummusów, a także sprawdzą się jako składnik marynat do mięs czy pieczonych warzyw. Chcąc uwolnić jak najwięcej smaku i aromatu, dobrze jest wcześniej lekko podprażyć nasiona kolendry, a następnie ostudzić i zmielić.