Niektórzy dodają do kiszonych ogórków. Zbija cholesterol i łagodzi wzdęcia

Jeśli nasiona kolendry kojarzą ci się jedynie z domowymi przetworami, najwyższy czas to zmienić. Mimo że smakiem i aromatem odbiegają od popularnych liści, mogą świetnie podkręcić smak wielu dań, a nawet wynieść je na zupełnie inny poziom. To jednak nie koniec pozytywów, jakie niesie za sobą posiadanie w domu tych drogocennych ziaren.

Świeże nasiona kolendry mają zapach nieprzyjemny, zyskują one na atrakcyjności dopiero po wysuszeniu
Świeże nasiona kolendry mają zapach nieprzyjemny, zyskują one na atrakcyjności dopiero po wysuszeniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

23.07.2024 15:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Poświęcamy im zdecydowanie za mało uwagi, mimo że w naszej kuchni obecne są od dawna. Nasiona kolendry doskonale wzbogacą smak i aromat potraw, którym brakuje "tego czegoś". Warto też zaparzyć napar na ich bazie, gdyż ziarna te mogą przyczynić się zdrowiu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nasiona kolendry: właściwości

Nasiona kolendry wykazują działanie przeciwskurczowe, a więc pomagają rozluźnić mięśnie przewodu pokarmowego. Wspomagają też pracę wątroby oraz ułatwiają wypróżnianie, łagodzą wzdęcia, bóle brzucha, niestrawność, stymulują wytwarzanie soków pomagających w procesie trawienia. Ponadto nasiona kolendry mogą pomóc w obniżeniu poziomu "złego" cholesterolu LDL, jednocześnie podnosząc poziom "dobrego" cholesterolu HDL.

Badania opublikowane w "The British Journal of Nutrition" wskazują, że ekstrakty z nasion kolendry zawierają związki, które utrzymują poziom glukozy na odpowiednim poziomie, przez co wspomagają walkę z hiperglikemią. Warto dodać, że nasiona kolendry zawierają przeciwutleniacze, m.in. witaminę C, tym samym więc wzmacniają odporność naszego organizmu. Wykazują też silne działanie przeciwbakteryjne.

Nasiona kolendry suszone
Nasiona kolendry suszone© Canva | Michelle Lee Photography

Nasiona kolendry: zastosowanie

Chcąc cieszyć się właściwości kolendry, możesz przygotować na jej bazie napar. Wystarczy, że nasiona rozgnieciesz w moździerzu i zalejesz wrzątkiem. Po 30 minutach parzenia nasion kolendry pod przykryciem napar odcedź i pij po pół szklanki 2–3 razy dziennie przed posiłkiem. Coraz popularniejszy staje się olej z nasion kolendry, który wykazuje właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i uspokajające, a także działa rozkurczowo na przewód pokarmowy, przywracając prawidłowe ruchy jelit i łagodząc wzdęcia.

Nasion kolendry zwykle używamy w kuchni. Charakteryzuje je intensywny, lekko cytrusowy zapach i delikatnie słodki smak z wyczuwalnymi nutami anyżu i cytrusów. Warto pamiętać, że liście kolendry smakują i pachną nieco inaczej niż nasiona, dlatego lepiej nie stosować ich w przepisach jako substytutów. Co ciekawe, świeże nasiona kolendry mają zapach nieprzyjemny i mdły, zyskują one na atrakcyjności dopiero po wysuszeniu.

Nasiona kolendry to częsty dodatek do kiszonych ogórków, konserwowych i innych marynowanych warzyw. Dodają one całości cytrusowych nut, co szalenie wzbogaca smak przetworów. Ponadto nasiona kolendry będą doskonałym dodatkiem ziołowych dressingów sałatkowych, past kanapkowych, hummusów, a także sprawdzą się jako składnik marynat do mięs czy pieczonych warzyw. Chcąc uwolnić jak najwięcej smaku i aromatu, dobrze jest wcześniej lekko podprażyć nasiona kolendry, a następnie ostudzić i zmielić.