Wchodzisz jak na obiad u babci. Gdy dostaniesz paragon, już wiesz, co to za lokal

Bary mleczne przeżywają właśnie swój renesans. To, co kiedyś było codziennym, wąskim i skromnym wyborem, dziś jest przejawem pożądanego sentymentu. Polacy mają w pamięci tamten smak i dobre momenty z trudnej codzienności. A gdzie na ten kompot, domową zupę i ciasto z blachy najlepiej się wybrać? Niepozorne, schowane miejsca są najchętniej odwiedzane. Takim jest Bar Pod Kopytkiem w Krakowie.

Bar Pod Kopytkiem zaskakuje nie tylko smakiemBar Pod Kopytkiem zaskakuje nie tylko smakiem
Źródło zdjęć: © pysznosci.pl
Magdalena Pomorska

Z kamerą Reportera WP redakcja Pyszności odwiedziła bar mleczny, który mieści się w kamienicy w jednej z krakowskich dzielnic. Miejsce niepozorne, wystrojem osadzone między salonem babci a modną kawiarnią w stylu wielkomiejskiej dżungli. Dosłownie, bo wnętrze wypełniają rozmaite kwiaty doniczkowe. Sporych rozmiarów menu przedstawia najważniejsze dania dnia i popisowe potrawy.

To, co przykuwa uwagę, to oczywiście aranżacja wnętrza, ale przede wszystkim zapach. Obiady gotowane są na świeżo, a lokal czynny jest od poniedziałku do piątku. Czyli w weekend można zjeść u własnej babci, ale w tygodniu po te domowe smaki na obiad zaglądają zarówno krakowscy studenci (bar jest nieopodal bursy i kilku wydziałów), jak i odwiedzający turyści, którzy zboczyli za rogiem od rynku.

Zobacz relację wideo z obiadu z baru mlecznego

Bar Pod Kopytkiem karmi "jak u babci". Zaskakuje w nim jeszcze 1 rzecz

Autentyczna kuchnia, przystępne ceny

Klasyczny schabowy z ziemniakami (gabarytowo dosłownie na pół talerza!), zupa pomidorowa z makaronem typu świderki albo barszcz zabielony śmietaną, a do tego klasyczny owocowy kompot. Czy nie tak wyobrażamy sobie idealny obiad jak u babci? Co prawda babcia nigdy nie wystawiała paragonu, ale w Barze Pod Kopytkiem spore porcje jedzenia kosztują naprawdę niewiele. Dwudaniowy obiad dla jednej osoby to koszt rzędu od 20 do 40 zł - jeśli decydujemy się na większą ilość mięsa niż jarskie propozycje z jadłospisu. Najtaniej wychodzi zestaw dnia, czyli to co kucharka danego dnia postanowiła podać jako zupę i drugie danie. W menu klasyki, czyli sezonowe zupy, pierogi z owocami, a także cały wachlarz dań głównych, czyli mięso + ziemniaki + surówki.

Bibeloty i smak jak u babci

Czas oczekiwania i wspólne posiłki bez dwóch zdań umila otoczenie. W Barze Pod Kopytkiem nie brakuje zielonych kwiatów doniczkowych w rozmaitych rozmiarach, starych książek oraz magazynów, czy obrazków na ścianach. Przede wszystkim w oczy rzucają przedmioty wprost wyjęte z mieszkania, w którym dziadkowie przez lata gromadzili rozmaite skarby. Stary telewizor, kwietniki, fotele nawiązujące do minionej epoki. Współwłaściciele zorganizowali nawet maszynę do pisania, aby odwiedzające młodsze pokolenie miało szansę zapoznać się z takimi zapomnianymi obecnie przedmiotami.

Obiad za dopłatą można kupić na wynos, ale szczerze? Chyba większość po prostu zatrzymuje się na miejscu, żeby złapać chwilę oddechu, napawać się momentem i naprawdę dobrze zjeść.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem