PrzepisZachwyć wszystkich na grillu! Przepis na kukurydzę zawijaną w bekon

Zachwyć wszystkich na grillu! Przepis na kukurydzę zawijaną w bekon

Grillowana kukurydza w boczku - Pyszności
Grillowana kukurydza w boczku - Pyszności
Ewa
07.05.2023 13:15, aktualizacja: 14.03.2024 14:15

Grillowana kukurydza to prosty i efektowny przepis, którym zaskoczysz swoich bliskich. Idealne połączenie słonego i słodkiego smaku.

Czas odczarować kukurydzę jako gotowaną kolbę z solą, którą kupuje się najczęściej na jarmarkach, festynach i nadmorskich straganach. W takim wydaniu serwuję ją nie tylko jako przekąskę, ale całe danie. Tłusty, słony boczek wytapia się i wnika w chrupiące, słodkie ziarna, tworząc nieziemską kombinację smaków. Czasem dzielę ją na mniejsze kawałki i serwuję bliskim w formie zakąski przed głównymi bohaterami przydomowego grilla - kiełbasą i karkówką. Na samą myśl cieknie mi ślinka. Prosta marynata, krótka lista składników, a efekt końcowy na miarę kulinarnego Oscara.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo.

Grillowana kukurydza w boczku

Składniki:

          
  • 4 kolby kukurydzy cukrowej
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 8 plastrów boczku

Sposób przygotowania:

1. Do miseczki przelewam olej roślinny, dodaję miód, zioła prowansalskie oraz suszoną cebulę i słodką paprykę. Dokładnie mieszam, aby składniki równomiernie się połączyły. Ta prosta marynata świetnie sprawdzi się również do karkówki czy kurczaka.

Grillowana kukurydza w boczku- Pyszności
Grillowana kukurydza w boczku- Pyszności

2. W powstałej marynacie zanurzam plastry surowego, wędzonego boczku i dokładnie mieszam, aby marynata dobrze otuliła kawałki mięsa.

3. Kolby kukurydzy owijam plastrami boczku.

Zawijanie kukurydzy w boczek- Pyszności
Zawijanie kukurydzy w boczek- Pyszności

4. Tak przygotowaną kukurydzę układam na grillu. Przy pomocy silikonowego pędzelka smaruję boczek pozostałą marynatą. Grilluję przez ok. 10 minut, przekręcając kukurydzę przy pomocy szczypiec. Gdy boczek stanie się rumiany i chrupiący to znak, że danie jest już gotowe.

Grillowana kukurydza w boczku- Pyszności
Grillowana kukurydza w boczku- Pyszności

5. Gotowe kolby przekładam na talerz i dekorują posiekaną natką pietruszki lub szczypiorku.Smacznego!

Grillowana kukurydza w boczku- Pyszności
Grillowana kukurydza w boczku- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także