Kroję ziemniaki i 3 składniki. W mig mam tani obiad, a lepszy od włoskiej frittaty

To jedna z tych potraw, które pomagają zagospodarować ziemniaki z wczoraj. Nasze babcie miały na to mnóstwo patentów. Najprostszy to po prostu ziemniaki podsmażone na patelni. Jednak kiedy dodamy do nich jeszcze kilka składników, pyszne danie będzie gotowe w mig.

Szybki obiad z wczorajszych ziemniakówSzybki obiad z wczorajszych ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Jak wykazują badania aż 60 proc. żywności, która znalazła się na śmietniku, pochodzi z naszych domów. To bardzo dużo. Wciąż na pierwszym miejscu jest pieczywo, ale już na drugim figurują warzywa. Często źle je przechowujemy, kupujemy za dużo, a także zdarza się, że wyrzucamy warzywa już po przygotowaniu. To częsty przypadek ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło

Co zrobić ze wczorajszych ziemniaków?

Nasze babcie miały mnóstwo pomysłów na ziemniaki "z wczoraj". Po prostu robiły wszystko, by ich nie wyrzucać. Wystarczy podsmażyć je na tłuszczu, do tego przygotować jajko sadzone i mały posiłek gotowy. Mogą one być też składnikiem placków, knedli, kopytek. A gdy dołożymy jeszcze kilka składników, przygotujemy z nich pyszny omlet.

Dlaczego warto jeść ziemniaki?

Ziemniaki są zdrowe i wcale nietuczące. Oprócz mnóstwa soli mineralnych i witamin znajdziesz w nich składniki, które obniżają ciśnienie, regulują pracę układu pokarmowego, pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu, poprawiają stan skóry, wspomagają wzrok, usprawniają krzepnięcie krwi i redukują stres.

Omlet z ziemniakami

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków średniej wielkości, ugotowanych
  • 10 dag wędzonego boczku lub kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • łyżka oleju,
  • 5 pomidorów,
  • 5 jajek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka lub koperek do podania,
  • żółty ser do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Gotowane ziemniaki, boczek lub kiełbasę, cebulę, pomidory pokrój w plasterki.
  2. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż boczek lub kiełbasę. Potem dodaj cebulę i ziemniaki, dopraw pieprzem i podsmaż całość.
  3. Na koniec dodaj pomidory, przykryj patelnię i podgrzewaj całość przez kilka minut.
  4. Jajka roztrzep, dopraw solą i pieprzem, a potem wlej na patelnię.
  5. Podsmażaj pod przykryciem aż jajka całkowicie się zetną.
  6. Omlet podawaj posypany startym żółtym serem i zieleniną.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki