PrzepisSzybkie i tanieKroję ziemniaki i 3 składniki. W mig mam tani obiad, a lepszy od włoskiej frittaty

Kroję ziemniaki i 3 składniki. W mig mam tani obiad, a lepszy od włoskiej frittaty

Szybki obiad z wczorajszych ziemniaków
Szybki obiad z wczorajszych ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

04.10.2024 13:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

To jedna z tych potraw, które pomagają zagospodarować ziemniaki z wczoraj. Nasze babcie miały na to mnóstwo patentów. Najprostszy to po prostu ziemniaki podsmażone na patelni. Jednak kiedy dodamy do nich jeszcze kilka składników, pyszne danie będzie gotowe w mig.

Jak wykazują badania aż 60 proc. żywności, która znalazła się na śmietniku, pochodzi z naszych domów. To bardzo dużo. Wciąż na pierwszym miejscu jest pieczywo, ale już na drugim figurują warzywa. Często źle je przechowujemy, kupujemy za dużo, a także zdarza się, że wyrzucamy warzywa już po przygotowaniu. To częsty przypadek ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić ze wczorajszych ziemniaków?

Nasze babcie miały mnóstwo pomysłów na ziemniaki "z wczoraj". Po prostu robiły wszystko, by ich nie wyrzucać. Wystarczy podsmażyć je na tłuszczu, do tego przygotować jajko sadzone i mały posiłek gotowy. Mogą one być też składnikiem placków, knedli, kopytek. A gdy dołożymy jeszcze kilka składników, przygotujemy z nich pyszny omlet.

Dlaczego warto jeść ziemniaki?

Ziemniaki są zdrowe i wcale nietuczące. Oprócz mnóstwa soli mineralnych i witamin znajdziesz w nich składniki, które obniżają ciśnienie, regulują pracę układu pokarmowego, pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu, poprawiają stan skóry, wspomagają wzrok, usprawniają krzepnięcie krwi i redukują stres.

Omlet z ziemniakami

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków średniej wielkości, ugotowanych
  • 10 dag wędzonego boczku lub kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • łyżka oleju,
  • 5 pomidorów,
  • 5 jajek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka lub koperek do podania,
  • żółty ser do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Gotowane ziemniaki, boczek lub kiełbasę, cebulę, pomidory pokrój w plasterki.
  2. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż boczek lub kiełbasę. Potem dodaj cebulę i ziemniaki, dopraw pieprzem i podsmaż całość.
  3. Na koniec dodaj pomidory, przykryj patelnię i podgrzewaj całość przez kilka minut.
  4. Jajka roztrzep, dopraw solą i pieprzem, a potem wlej na patelnię.
  5. Podsmażaj pod przykryciem aż jajka całkowicie się zetną.
  6. Omlet podawaj posypany startym żółtym serem i zieleniną.
ziemniakiomletzero waste