PrzepisBez cukruZrobiłam ciasto, które zniknęło w mig. Mąż i dzieci nawet się nie zorientowali, że nie ma grama cukru

Zrobiłam ciasto, które zniknęło w mig. Mąż i dzieci nawet się nie zorientowali, że nie ma grama cukru

Ciasto bez cukru
Ciasto bez cukru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PAWEL_KACPEREK

11.09.2024 12:49

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dopiero rozpoczęła się szkoła, a już zauważyłam, że w diecie moich dzieci jest coraz więcej cukru. Tu drożdżówka, potem koleżanka przyniosła wafelki, deser u babci, ciągle chciałyby coś słodkiego na drugie śniadanie... Dlatego zaproponowałam im prosty placek z jabłkami, ale bez dodatku cukru. Chętnie zabrały go także do szkoły.

Według badań w naszej diecie jest za dużo cukru. Dotyczy to zarówno dzieci, jak i dorosłych. Nadmiar cukru prowadzi do nadwagi, otyłości, cukrzycy, wysokiego ciśnienia krwi i wysokiego poziomu cholesterolu, co zwiększa ryzyko chorób serca. Wszystko to wiemy, ale ograniczanie cukru w diecie wcale nie jest proste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Im mniej, tym lepiej

O tym, żeby zmniejszyć ilość cukru w diecie, trzeba dbać każdego dnia i nawet małe zmiany mają znaczenie. Na co polecają zwracać uwagę dietetycy?

  • Czytaj etykiety. Wybieraj produkty o mniejszej zawartości cukru. Pamiętaj, by uważać na artykuły oznaczone "bez dodatku cukru", bo może on występować pod innymi nazwami m.in. sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy czy kukurydziany.
  • Wykreśl napoje słodzone. Poza cukrem zawierają one szereg innych dodatkowych substancji. Najlepszą alternatywą słodkich napojów jest woda, bo nie zawiera żadnych dodatków.
  • Zastąp słodycze owocami świeżymi bądź suszonymi, orzechami, nasionami oraz pestkami. Kolejnym krokiem jest zastąpienie cukru innymi rodzajami przypraw, jak kurkuma, cynamon, imbir, wanilia, które również nadadzą potrawie słodkiego smaku.
  • Stosuj naturalne słodziki takie jak np. stewia czy ksylitol, ale w umiarkowanych ilościach. Nadają się one także do domowych ciast.

Plusy jesieni

Jesień to czas szarlotek. Takie wypieki można przygotowywać z małą ilością cukru, lub zastępować go słodzikami. Naturalnie słodkie owoce spowodują, że nikt się nawet nie domyśli, że nie ma w nich cukru! Mój mąż i dzieci byli zachwyceni smakiem takiego prostego placka z owocami i orzechami.

Placek z jabłkami bez cukru

Składniki:

  • 3 jabłka,
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody,
  • 15 g otrąb pszennych,
  • 140 g ksylitolu,
  • 70g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych,
  • 200 ml mleka migdałowego bez cukru,
  • 1 jajko,
  • 50 ml oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki.
  2. Do miski wlej mleko, dodaj jajko, olej i wymieszaj do połączenia składników.
  3. Do drugiej miski wysp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę, cynamon, otręby, ksylitol i bakalie, wymieszaj.
  4. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszać krótko łyżką do połączenia składników. Dołóż pokrojone jabłka, ponownie wymieszaj.
  5. Ciasto przełóż do keksówki o wymiarach 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj.
  6. Wstaw je do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C z funkcją góra – dół przez około 60 minut.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także