Zrobiłam ciasto, które zniknęło w mig. Mąż i dzieci nawet się nie zorientowali, że nie ma grama cukru
Dopiero rozpoczęła się szkoła, a już zauważyłam, że w diecie moich dzieci jest coraz więcej cukru. Tu drożdżówka, potem koleżanka przyniosła wafelki, deser u babci, ciągle chciałyby coś słodkiego na drugie śniadanie... Dlatego zaproponowałam im prosty placek z jabłkami, ale bez dodatku cukru. Chętnie zabrały go także do szkoły.
11.09.2024 12:49
Według badań w naszej diecie jest za dużo cukru. Dotyczy to zarówno dzieci, jak i dorosłych. Nadmiar cukru prowadzi do nadwagi, otyłości, cukrzycy, wysokiego ciśnienia krwi i wysokiego poziomu cholesterolu, co zwiększa ryzyko chorób serca. Wszystko to wiemy, ale ograniczanie cukru w diecie wcale nie jest proste.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Im mniej, tym lepiej
O tym, żeby zmniejszyć ilość cukru w diecie, trzeba dbać każdego dnia i nawet małe zmiany mają znaczenie. Na co polecają zwracać uwagę dietetycy?
- Czytaj etykiety. Wybieraj produkty o mniejszej zawartości cukru. Pamiętaj, by uważać na artykuły oznaczone "bez dodatku cukru", bo może on występować pod innymi nazwami m.in. sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy czy kukurydziany.
- Wykreśl napoje słodzone. Poza cukrem zawierają one szereg innych dodatkowych substancji. Najlepszą alternatywą słodkich napojów jest woda, bo nie zawiera żadnych dodatków.
- Zastąp słodycze owocami świeżymi bądź suszonymi, orzechami, nasionami oraz pestkami. Kolejnym krokiem jest zastąpienie cukru innymi rodzajami przypraw, jak kurkuma, cynamon, imbir, wanilia, które również nadadzą potrawie słodkiego smaku.
- Stosuj naturalne słodziki takie jak np. stewia czy ksylitol, ale w umiarkowanych ilościach. Nadają się one także do domowych ciast.
Plusy jesieni
Jesień to czas szarlotek. Takie wypieki można przygotowywać z małą ilością cukru, lub zastępować go słodzikami. Naturalnie słodkie owoce spowodują, że nikt się nawet nie domyśli, że nie ma w nich cukru! Mój mąż i dzieci byli zachwyceni smakiem takiego prostego placka z owocami i orzechami.
Placek z jabłkami bez cukru
Składniki:
- 3 jabłka,
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody,
- 15 g otrąb pszennych,
- 140 g ksylitolu,
- 70g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych,
- 200 ml mleka migdałowego bez cukru,
- 1 jajko,
- 50 ml oleju.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki.
- Do miski wlej mleko, dodaj jajko, olej i wymieszaj do połączenia składników.
- Do drugiej miski wysp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę, cynamon, otręby, ksylitol i bakalie, wymieszaj.
- Do suchych składników dodaj mokre i wymieszać krótko łyżką do połączenia składników. Dołóż pokrojone jabłka, ponownie wymieszaj.
- Ciasto przełóż do keksówki o wymiarach 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj.
- Wstaw je do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C z funkcją góra – dół przez około 60 minut.