Zrobiłam ciasto, które zniknęło w mig. Mąż i dzieci nawet się nie zorientowali, że nie ma grama cukru

Dopiero rozpoczęła się szkoła, a już zauważyłam, że w diecie moich dzieci jest coraz więcej cukru. Tu drożdżówka, potem koleżanka przyniosła wafelki, deser u babci, ciągle chciałyby coś słodkiego na drugie śniadanie... Dlatego zaproponowałam im prosty placek z jabłkami, ale bez dodatku cukru. Chętnie zabrały go także do szkoły.

Ciasto bez cukruCiasto bez cukru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PAWEL_KACPEREK
Dorota Gepert

Według badań w naszej diecie jest za dużo cukru. Dotyczy to zarówno dzieci, jak i dorosłych. Nadmiar cukru prowadzi do nadwagi, otyłości, cukrzycy, wysokiego ciśnienia krwi i wysokiego poziomu cholesterolu, co zwiększa ryzyko chorób serca. Wszystko to wiemy, ale ograniczanie cukru w diecie wcale nie jest proste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym. Prosty przepis na obiad

Im mniej, tym lepiej

O tym, żeby zmniejszyć ilość cukru w diecie, trzeba dbać każdego dnia i nawet małe zmiany mają znaczenie. Na co polecają zwracać uwagę dietetycy?

  • Czytaj etykiety. Wybieraj produkty o mniejszej zawartości cukru. Pamiętaj, by uważać na artykuły oznaczone "bez dodatku cukru", bo może on występować pod innymi nazwami m.in. sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy czy kukurydziany.
  • Wykreśl napoje słodzone. Poza cukrem zawierają one szereg innych dodatkowych substancji. Najlepszą alternatywą słodkich napojów jest woda, bo nie zawiera żadnych dodatków.
  • Zastąp słodycze owocami świeżymi bądź suszonymi, orzechami, nasionami oraz pestkami. Kolejnym krokiem jest zastąpienie cukru innymi rodzajami przypraw, jak kurkuma, cynamon, imbir, wanilia, które również nadadzą potrawie słodkiego smaku.
  • Stosuj naturalne słodziki takie jak np. stewia czy ksylitol, ale w umiarkowanych ilościach. Nadają się one także do domowych ciast.

Plusy jesieni

Jesień to czas szarlotek. Takie wypieki można przygotowywać z małą ilością cukru, lub zastępować go słodzikami. Naturalnie słodkie owoce spowodują, że nikt się nawet nie domyśli, że nie ma w nich cukru! Mój mąż i dzieci byli zachwyceni smakiem takiego prostego placka z owocami i orzechami.

Placek z jabłkami bez cukru

Składniki:

  • 3 jabłka,
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody,
  • 15 g otrąb pszennych,
  • 140 g ksylitolu,
  • 70g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych,
  • 200 ml mleka migdałowego bez cukru,
  • 1 jajko,
  • 50 ml oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki.
  2. Do miski wlej mleko, dodaj jajko, olej i wymieszaj do połączenia składników.
  3. Do drugiej miski wysp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę, cynamon, otręby, ksylitol i bakalie, wymieszaj.
  4. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszać krótko łyżką do połączenia składników. Dołóż pokrojone jabłka, ponownie wymieszaj.
  5. Ciasto przełóż do keksówki o wymiarach 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj.
  6. Wstaw je do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C z funkcją góra – dół przez około 60 minut.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej