Robert Makłowicz dodaje do placków ziemniaczanych. Całkowicie odmienia danie

Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni, ale czy na pewno je dobrze znamy? Słynny kucharz, Robert Makłowicz, zaprezentował zupełnie nową odsłonę tego dania, która z pewnością zaskoczy niejednego miłośnika tradycyjnych smaków. Jego placki ziemniaczane są niezwykle puszyste, delikatne i wprost rozpływają się w ustach. A wszystko to dzięki jednemu, niezwykłemu składnikowi.

Robert Makłowicz dodaje do placków ziemniaczanych.Robert Makłowicz dodaje do placków ziemniaczanych.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Marcin Michałowski

Placki ziemniaczane to danie, które od pokoleń cieszy się niesłabnącą popularnością. Ich chrupiąca, złocista skórka i delikatne wnętrze sprawiają, że są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Chociaż tradycyjne placki ziemniaczane smakują doskonale, znany kucharz Robert Makłowicz znalazł sposób, aby nadać im zupełnie nowy charakter. Jego przepis zaskakuje dodatkiem, który sprawia, że placki stają się puszyste i miękkie jak nigdy dotąd. Czy wiedziałeś, że sekret tkwi w drożdżach? Dzięki nim, placki ziemniaczane zyskują zupełnie nową konsystencję i są bardziej sycące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babka ziemniaczana. Przepis na regionalny przysmak z Podlasia

Sekret puszystych placków ziemniaczanych według Makłowicza

Tradycyjne placki ziemniaczane zazwyczaj są chrupiące na zewnątrz i delikatnie wilgotne w środku. Makłowicz postanowił jednak pójść o krok dalej i stworzyć placki o zupełnie innej konsystencji. Jego sekret tkwi w... drożdżach! Dzięki nim ciasto na placki staje się bardziej puszyste i delikatne, a gotowe placki przypominają chmurkę.

Jeśli szukasz sposobu na urozmaicenie swoich obiadów, koniecznie wypróbuj przepis Roberta Makłowicza na drożdżowe placki ziemniaczane. To danie zaskoczy cię swoją delikatnością i smakiem. Gwarantujemy, że zarówno ty, jak i twoi bliscy będziecie zachwyceni!

Pyzy według Roberta Makłowicza – miękkie i aromatyczne

Makłowicz ma również swój niezawodny przepis na pyzy, które są miękkie, soczyste i pełne smaku. Sekretem udanych pyz jest odpowiednia proporcja surowych i gotowanych ziemniaków oraz delikatne wyrobienie ciasta.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • niepełna szklanka mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • sól.

Farsz mięsny:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz do smaku.

Robert Makłowicz udowadnia, że nawet tak proste dania jak placki ziemniaczane i pyzy można przygotować w wyjątkowy sposób. Jego przepisy są nie tylko smaczne, ale również inspirujące. Jeśli szukasz nowych kulinarnych wyzwań, koniecznie wypróbuj jego pomysły.

Wybrane dla Ciebie
To niedoceniana część mięsa. Bardzo delikatna i soczysta
To niedoceniana część mięsa. Bardzo delikatna i soczysta
Na Wszystkich Świętych robię duży gar tej zupy. Rozgrzewa i syci lepiej niż rosół
Na Wszystkich Świętych robię duży gar tej zupy. Rozgrzewa i syci lepiej niż rosół
Wystarczą 2 łyżki na 1 kilogram ziemniaków. Kluski śląskie wychodzą miękkie jak chmurka
Wystarczą 2 łyżki na 1 kilogram ziemniaków. Kluski śląskie wychodzą miękkie jak chmurka
Wygląd nie zachęca, ale warto się skusić. Ewa Wachowicz ma sprawdzony przepis
Wygląd nie zachęca, ale warto się skusić. Ewa Wachowicz ma sprawdzony przepis
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku