Zamiast pyzów czy pierogów, serwuję na obiad litewskie kibiny. Przepis przywiozłam z wycieczki do Wilna

Odkrywać świat można również poprzez kuchnię. Z bliższych i dalszych wyjazdów przywożę pyszne smaki i przepisy, do których chętnie wracam w swoim domu. Jednym z moich odkryć są pyszne kibiny z mięsnym farszem. Robię zawsze podwójną porcję, bo znikają błyskawicznie z talerzy.

Kibiny - PysznościKibiny - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Lubisz pierogi, ale szukasz odmiany? Sięgnij po kibiny, czyli litewską interpretację karaimskich pierogów z kruchego ciasta. Skrywają w sobie pyszny, mięsny farsz i znakomicie sprawdzą się zarówno na obiad, jak i ciepłą przekąskę podczas spotkania z bliskimi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zielony deserek z kiwi i matchą. Zachwyć swoich bliskich nie tylko w Dniu Świętego Patryka

Kibiny - litewski przepis na obiad

W przeciwieństwie do tradycyjnych pierogów, ciasto na kibiny jest kruche i delikatne. Do wyboru mamy różne warianty nadzienia, najczęściej mięsne (np. z baraniny, wieprzowiny) lub warzywne (np. z kapustą, grzybami).

Kibiny - Pyszności
Kibiny - Pyszności © Canva | fotomem

Tradycyjnie kibiny podaje się z bulionem. Gorący, aromatyczny bulion idealnie komponuje się z kruchym ciastem i sycącym nadzieniem, tworząc rozgrzewające i pełnowartościowe danie.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 450 g masła,
  • 4 jajka,
  • 200 g śmietany,
  • sól.

Farsz

  • 1 kg baraniny lub innego mięsa,
  • 4 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę.
  2. Dodaj starte masło pokrojone w kostkę i szczyptę soli.
  3. Delikatnie rozcieraj palcami masło z mąką, aż powstanie drobna kruszonka.
  4. Wlej do kruszonki śmietanę i jajka.
  5. Zagniataj ciasto rękami przez około 10 minut.
  6. Uformuj kulę i włóż ją do lodówki na pół godziny.
  7. Pokrój mięso w drobną kostkę.
  8. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, dopraw solą i szczyptą czarnego pieprzu. Możesz dodać odrobinę wody, aby nadzienie było soczyste.
  9. Na każdy kibin potrzebujesz około 70-100 g ciasta. Rozwałkuj je na okrągły placek i umieść w jego centrum nadzienie. Podnieś brzegi ciasta i sklej je, jak pierogi.
  10. Ułóż kibiny na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odrobinę miejsca, aby mogły swobodnie rosnąć.
  11. Posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem.
  12. Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 20-30 minut, aż kibiny nabiorą pięknego, złocistego koloru.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji