Zamiast pyzów czy pierogów, serwuję na obiad litewskie kibiny. Przepis przywiozłam z wycieczki do Wilna
Odkrywać świat można również poprzez kuchnię. Z bliższych i dalszych wyjazdów przywożę pyszne smaki i przepisy, do których chętnie wracam w swoim domu. Jednym z moich odkryć są pyszne kibiny z mięsnym farszem. Robię zawsze podwójną porcję, bo znikają błyskawicznie z talerzy.
20.03.2024 11:00
Lubisz pierogi, ale szukasz odmiany? Sięgnij po kibiny, czyli litewską interpretację karaimskich pierogów z kruchego ciasta. Skrywają w sobie pyszny, mięsny farsz i znakomicie sprawdzą się zarówno na obiad, jak i ciepłą przekąskę podczas spotkania z bliskimi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kibiny - litewski przepis na obiad
W przeciwieństwie do tradycyjnych pierogów, ciasto na kibiny jest kruche i delikatne. Do wyboru mamy różne warianty nadzienia, najczęściej mięsne (np. z baraniny, wieprzowiny) lub warzywne (np. z kapustą, grzybami).
Tradycyjnie kibiny podaje się z bulionem. Gorący, aromatyczny bulion idealnie komponuje się z kruchym ciastem i sycącym nadzieniem, tworząc rozgrzewające i pełnowartościowe danie.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 450 g masła,
- 4 jajka,
- 200 g śmietany,
- sól.
Farsz
- 1 kg baraniny lub innego mięsa,
- 4 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę.
- Dodaj starte masło pokrojone w kostkę i szczyptę soli.
- Delikatnie rozcieraj palcami masło z mąką, aż powstanie drobna kruszonka.
- Wlej do kruszonki śmietanę i jajka.
- Zagniataj ciasto rękami przez około 10 minut.
- Uformuj kulę i włóż ją do lodówki na pół godziny.
- Pokrój mięso w drobną kostkę.
- Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, dopraw solą i szczyptą czarnego pieprzu. Możesz dodać odrobinę wody, aby nadzienie było soczyste.
- Na każdy kibin potrzebujesz około 70-100 g ciasta. Rozwałkuj je na okrągły placek i umieść w jego centrum nadzienie. Podnieś brzegi ciasta i sklej je, jak pierogi.
- Ułóż kibiny na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odrobinę miejsca, aby mogły swobodnie rosnąć.
- Posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem.
- Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 20-30 minut, aż kibiny nabiorą pięknego, złocistego koloru.
Smacznego!