Babka z kruchym ciastem, jajkami i mięsem mielonym podana z gorącym serem
30.08.2022 19:12, aktual.: 09.10.2023 14:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chociaż babka kojarzy nam się głównie ze słodkimi wypiekami, to jej wytrawna wersja skradnie Twoje serce od pierwszego kęsa. Jej wnętrze skrywa mięso mielone, warzywa i jajka.
Babka z mięsem mielonym to jeden z przepisów, który robi furorę na Tik Toku. Postanowiliśmy przygotować w naszej kuchni własną wersję i sprawdzić, czy naprawdę warto ją zrobić. Efekt przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania- tak prostego i jednocześnie zjawiskowego dania jeszcze nie jedliśmy. W środku babki dodatkowo znajduje się krążek sera camembert, który pod wpływem gorącego piekarnika apetycznie się topi. Ten przepis świetnie sprawdzi się na wszelakie uroczystości rodzinne i spotkania ze znajomymi, gdy chcemy podać coś niesztampowego.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Babka z jajkami i mięsem- składniki
600 g mielonego mięsa z indyka
1 jajko
1,5 łyżeczki suszonego czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/3 szt. czerwonej papryki
1/3 szt. żółtej papryki
1/3 szt. zielonej papryki
2 opakowania ciasta na tartę
1 ser camembert
1 roztrzepane jajko
Jak przygotować pyszną babkę na słono?
Mięso mielone z indyka przełóż do dużej miski. Dodaj do niego jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy: suszonym czosnek, sól i pieprz. Wyrób mięso przy pomocy rąk, żeby składniki dobrze się połączyły.
Na arkuszu ciasta na tartę ułóż mięso mielone w kształcie okręgu. Możesz użyć gotowych arkuszów ze sklepu lub samodzielnie zrobić ciasto kruche. Następnie ułóż na mięsie kawałki papryki.
Paprykę przykryj kolejną porcją mięsa. Ciasto na tartę natnij i owiń nim mięsny wieniec, dokładając paski z drugiej porcji ciasta i zaplatając jak koszyk. Brzmi skomplikowanie? Tylko na piśmie- zerknij na filmik, gdzie dokładnie pokazujemy Ci, jak to zrobić.
We wnętrzu babki umieść krążek sera camembert. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 20-25 minut.
Po tym czasie nasza babka jest już gotowa. Udekoruj ja posiekanym szczypiorkiem i serwuj na ciepło. Smacznego!