Babka z kruchym ciastem, jajkami i mięsem mielonym podana z gorącym serem
Chociaż babka kojarzy nam się głównie ze słodkimi wypiekami, to jej wytrawna wersja skradnie Twoje serce od pierwszego kęsa. Jej wnętrze skrywa mięso mielone, warzywa i jajka.
30.08.2022 | aktual.: 09.10.2023 14:30
Babka z mięsem mielonym to jeden z przepisów, który robi furorę na Tik Toku. Postanowiliśmy przygotować w naszej kuchni własną wersję i sprawdzić, czy naprawdę warto ją zrobić. Efekt przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania- tak prostego i jednocześnie zjawiskowego dania jeszcze nie jedliśmy. W środku babki dodatkowo znajduje się krążek sera camembert, który pod wpływem gorącego piekarnika apetycznie się topi. Ten przepis świetnie sprawdzi się na wszelakie uroczystości rodzinne i spotkania ze znajomymi, gdy chcemy podać coś niesztampowego.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Babka z jajkami i mięsem- składniki
600 g mielonego mięsa z indyka
1 jajko
1,5 łyżeczki suszonego czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/3 szt. czerwonej papryki
1/3 szt. żółtej papryki
1/3 szt. zielonej papryki
2 opakowania ciasta na tartę
1 ser camembert
1 roztrzepane jajko
Jak przygotować pyszną babkę na słono?
Mięso mielone z indyka przełóż do dużej miski. Dodaj do niego jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy: suszonym czosnek, sól i pieprz. Wyrób mięso przy pomocy rąk, żeby składniki dobrze się połączyły.
Na arkuszu ciasta na tartę ułóż mięso mielone w kształcie okręgu. Możesz użyć gotowych arkuszów ze sklepu lub samodzielnie zrobić ciasto kruche. Następnie ułóż na mięsie kawałki papryki.
Paprykę przykryj kolejną porcją mięsa. Ciasto na tartę natnij i owiń nim mięsny wieniec, dokładając paski z drugiej porcji ciasta i zaplatając jak koszyk. Brzmi skomplikowanie? Tylko na piśmie- zerknij na filmik, gdzie dokładnie pokazujemy Ci, jak to zrobić.
We wnętrzu babki umieść krążek sera camembert. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 20-25 minut.
Po tym czasie nasza babka jest już gotowa. Udekoruj ja posiekanym szczypiorkiem i serwuj na ciepło. Smacznego!