Babka z kruchym ciastem, jajkami i mięsem mielonym podana z gorącym serem

Chociaż babka kojarzy nam się głównie ze słodkimi wypiekami, to jej wytrawna wersja skradnie Twoje serce od pierwszego kęsa. Jej wnętrze skrywa mięso mielone, warzywa i jajka.

Obrazek
Ewa

Babka z mięsem mielonym to jeden z przepisów, który robi furorę na Tik Toku. Postanowiliśmy przygotować w naszej kuchni własną wersję i sprawdzić, czy naprawdę warto ją zrobić. Efekt przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania- tak prostego i jednocześnie zjawiskowego dania jeszcze nie jedliśmy. W środku babki dodatkowo znajduje się krążek sera camembert, który pod wpływem gorącego piekarnika apetycznie się topi.  Ten przepis świetnie sprawdzi się na wszelakie uroczystości rodzinne i spotkania ze znajomymi, gdy chcemy podać coś niesztampowego.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Babka z jajkami i mięsem- składniki

600 g mielonego mięsa z indyka

1 jajko

1,5 łyżeczki suszonego czosnku

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1/3 szt. czerwonej papryki

1/3 szt. żółtej papryki

1/3 szt. zielonej papryki

2 opakowania ciasta na tartę

1 ser camembert

1 roztrzepane jajko

Jak przygotować pyszną babkę na słono?

Mięso mielone z indyka przełóż do dużej miski. Dodaj do niego jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy: suszonym czosnek, sól i pieprz. Wyrób mięso przy pomocy rąk, żeby składniki dobrze się połączyły.

Obrazek
Babka z mięsem mielonym- Pyszności

Na arkuszu ciasta na tartę ułóż mięso mielone w kształcie okręgu. Możesz użyć gotowych arkuszów ze sklepu lub samodzielnie zrobić ciasto kruche. Następnie ułóż na mięsie kawałki papryki.

Babka z mięsem mielonym- Pyszności
Babka z mięsem mielonym- Pyszności

Paprykę przykryj kolejną porcją mięsa. Ciasto na tartę natnij i owiń nim mięsny wieniec, dokładając paski z drugiej porcji ciasta i zaplatając jak koszyk. Brzmi skomplikowanie? Tylko na piśmie- zerknij na filmik, gdzie dokładnie pokazujemy Ci, jak to zrobić.

Babka z mięsem mielonym- Pyszności
Babka z mięsem mielonym- Pyszności

We wnętrzu babki umieść krążek sera camembert. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 20-25 minut.

Obrazek

Po tym czasie nasza babka jest już gotowa. Udekoruj ja posiekanym szczypiorkiem i serwuj na ciepło. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥