Babka z kruchym ciastem, jajkami i mięsem mielonym podana z gorącym serem

Chociaż babka kojarzy nam się głównie ze słodkimi wypiekami, to jej wytrawna wersja skradnie Twoje serce od pierwszego kęsa. Jej wnętrze skrywa mięso mielone, warzywa i jajka.

Obrazek
Ewa

Babka z mięsem mielonym to jeden z przepisów, który robi furorę na Tik Toku. Postanowiliśmy przygotować w naszej kuchni własną wersję i sprawdzić, czy naprawdę warto ją zrobić. Efekt przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania- tak prostego i jednocześnie zjawiskowego dania jeszcze nie jedliśmy. W środku babki dodatkowo znajduje się krążek sera camembert, który pod wpływem gorącego piekarnika apetycznie się topi.  Ten przepis świetnie sprawdzi się na wszelakie uroczystości rodzinne i spotkania ze znajomymi, gdy chcemy podać coś niesztampowego.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Babka z jajkami i mięsem- składniki

600 g mielonego mięsa z indyka

1 jajko

1,5 łyżeczki suszonego czosnku

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1/3 szt. czerwonej papryki

1/3 szt. żółtej papryki

1/3 szt. zielonej papryki

2 opakowania ciasta na tartę

1 ser camembert

1 roztrzepane jajko

Jak przygotować pyszną babkę na słono?

Mięso mielone z indyka przełóż do dużej miski. Dodaj do niego jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy: suszonym czosnek, sól i pieprz. Wyrób mięso przy pomocy rąk, żeby składniki dobrze się połączyły.

Obrazek
Babka z mięsem mielonym- Pyszności

Na arkuszu ciasta na tartę ułóż mięso mielone w kształcie okręgu. Możesz użyć gotowych arkuszów ze sklepu lub samodzielnie zrobić ciasto kruche. Następnie ułóż na mięsie kawałki papryki.

Babka z mięsem mielonym- Pyszności
Babka z mięsem mielonym- Pyszności

Paprykę przykryj kolejną porcją mięsa. Ciasto na tartę natnij i owiń nim mięsny wieniec, dokładając paski z drugiej porcji ciasta i zaplatając jak koszyk. Brzmi skomplikowanie? Tylko na piśmie- zerknij na filmik, gdzie dokładnie pokazujemy Ci, jak to zrobić.

Babka z mięsem mielonym- Pyszności
Babka z mięsem mielonym- Pyszności

We wnętrzu babki umieść krążek sera camembert. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 20-25 minut.

Obrazek

Po tym czasie nasza babka jest już gotowa. Udekoruj ja posiekanym szczypiorkiem i serwuj na ciepło. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy