PoradyTo najlepsze mięso na kotlety mielone. Wyjdą soczyste i pyszne jak nigdy wcześniej

To najlepsze mięso na kotlety mielone. Wyjdą soczyste i pyszne jak nigdy wcześniej

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, który w wielu domach gości od pokoleń. Kochają je dzieci, przepadają za nimi dorośli. Odpowiednio przygotowane rozpływają się w ustach.

Kotlety mielone - Pyszności
Kotlety mielone - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | graletta

Kluczem do pysznego sukcesu w mielonych jest wybór odpowiedniego mięsa. Może to brzmieć błaho, bo powszechnie wiadomo, że za jakością idzie też smak. W tym przypadku chodzi również o odpowiednią kompozycję, dzięki której mięsne kulki będą idealnie soczyste, mięciutkie i rozpływające się w ustach. To połączenie sprawdzi się również w przypadku pulpetów i farszu do gołąbków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dubajskie pączki zachwycają nadzieniem. Duża konkurencja dla marmolady i powideł

Najlepsze mięso na kotlety mielone

Wybór mięsa w sklepach jest naprawdę spory i daje duże pole do popisów. Zamiast jednak zastanawiać się, czy lepsza będzie chude mielone z szynki, czy tłustsze mięso z łopatki, postaw mieszankę. Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie mięsa mielonego na kotlety w domu. Wymaga to trochę pracy, bo trzeba je zmielić na maszynce, ale zwraca się to później w smaku domowego obiadu. Możesz też poprosić o zmielenie mięsa u rzeźnika.

Kotlety mielone- Pyszności
Kotlety mielone- Pyszności© Canva

Do kotletów mielonych, pulpetów czy gołąbków nie wybieraj jednego rodzaju mięsa wieprzowego, a mieszankę trzech lub czterech różnych. To właśnie w tym tkwi tajemnica pysznego sukcesu. Najlepiej sprawdzi się połączenie soczystej i zwartej karkówki z chudszą szynką lub łopatką i wołowiną. Postaw na kawałki mięsa, w których widać będzie tłuszcz. To właśnie on jest nośnikiem smaku i soczystości. Oczywiście nie mowa tutaj o przerośniętych tłuszczem kawałkach, a rozsądnej jego ilości.

Mięso na mielone

Gdy już masz wybrane kawałki wołowiny, karkówki i szynki, usuń z nich chrząstki i błony. Następnie, aby ułatwić krojenie i mielenie, schłodź mięso w zamrażarce przez około pół godziny – powinno być zimne, ale nie całkowicie zamrożone. Teraz wystarczy już zmielić je w maszynce o oczkach sitka o 8 mm i gotowe. Ten miks nie ma sobie równych i wzniesie zwykłe mielone na nowy poziom.

Żeby oszczędzić sobie czasu, warto przygotować na raz większą porcję mielonego. Następnie podziel je na ok. 400-500 g porcje i zamroź. Dzięki temu idealną mieszankę do kotletów będziesz mieć zawsze pod ręką.

Wybrane dla Ciebie