To najlepsze mięso na kotlety mielone. Wyjdą soczyste i pyszne jak nigdy wcześniej

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, który w wielu domach gości od pokoleń. Kochają je dzieci, przepadają za nimi dorośli. Odpowiednio przygotowane rozpływają się w ustach.

Kotlety mielone - PysznościKotlety mielone - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | graletta
Ewa Malinowska

Kluczem do pysznego sukcesu w mielonych jest wybór odpowiedniego mięsa. Może to brzmieć błaho, bo powszechnie wiadomo, że za jakością idzie też smak. W tym przypadku chodzi również o odpowiednią kompozycję, dzięki której mięsne kulki będą idealnie soczyste, mięciutkie i rozpływające się w ustach. To połączenie sprawdzi się również w przypadku pulpetów i farszu do gołąbków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dubajskie pączki zachwycają nadzieniem. Duża konkurencja dla marmolady i powideł

Najlepsze mięso na kotlety mielone

Wybór mięsa w sklepach jest naprawdę spory i daje duże pole do popisów. Zamiast jednak zastanawiać się, czy lepsza będzie chude mielone z szynki, czy tłustsze mięso z łopatki, postaw mieszankę. Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie mięsa mielonego na kotlety w domu. Wymaga to trochę pracy, bo trzeba je zmielić na maszynce, ale zwraca się to później w smaku domowego obiadu. Możesz też poprosić o zmielenie mięsa u rzeźnika.

Kotlety mielone- Pyszności
Kotlety mielone- Pyszności © Canva

Do kotletów mielonych, pulpetów czy gołąbków nie wybieraj jednego rodzaju mięsa wieprzowego, a mieszankę trzech lub czterech różnych. To właśnie w tym tkwi tajemnica pysznego sukcesu. Najlepiej sprawdzi się połączenie soczystej i zwartej karkówki z chudszą szynką lub łopatką i wołowiną. Postaw na kawałki mięsa, w których widać będzie tłuszcz. To właśnie on jest nośnikiem smaku i soczystości. Oczywiście nie mowa tutaj o przerośniętych tłuszczem kawałkach, a rozsądnej jego ilości.

Mięso na mielone

Gdy już masz wybrane kawałki wołowiny, karkówki i szynki, usuń z nich chrząstki i błony. Następnie, aby ułatwić krojenie i mielenie, schłodź mięso w zamrażarce przez około pół godziny – powinno być zimne, ale nie całkowicie zamrożone. Teraz wystarczy już zmielić je w maszynce o oczkach sitka o 8 mm i gotowe. Ten miks nie ma sobie równych i wzniesie zwykłe mielone na nowy poziom.

Żeby oszczędzić sobie czasu, warto przygotować na raz większą porcję mielonego. Następnie podziel je na ok. 400-500 g porcje i zamroź. Dzięki temu idealną mieszankę do kotletów będziesz mieć zawsze pod ręką.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki