WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 3. golu Polski

To najlepsze mięso na kotlety mielone. Wyjdą soczyste i pyszne jak nigdy wcześniej

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, który w wielu domach gości od pokoleń. Kochają je dzieci, przepadają za nimi dorośli. Odpowiednio przygotowane rozpływają się w ustach.

Kotlety mielone - PysznościKotlety mielone - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | graletta
Ewa Malinowska

Kluczem do pysznego sukcesu w mielonych jest wybór odpowiedniego mięsa. Może to brzmieć błaho, bo powszechnie wiadomo, że za jakością idzie też smak. W tym przypadku chodzi również o odpowiednią kompozycję, dzięki której mięsne kulki będą idealnie soczyste, mięciutkie i rozpływające się w ustach. To połączenie sprawdzi się również w przypadku pulpetów i farszu do gołąbków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dubajskie pączki zachwycają nadzieniem. Duża konkurencja dla marmolady i powideł

Najlepsze mięso na kotlety mielone

Wybór mięsa w sklepach jest naprawdę spory i daje duże pole do popisów. Zamiast jednak zastanawiać się, czy lepsza będzie chude mielone z szynki, czy tłustsze mięso z łopatki, postaw mieszankę. Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie mięsa mielonego na kotlety w domu. Wymaga to trochę pracy, bo trzeba je zmielić na maszynce, ale zwraca się to później w smaku domowego obiadu. Możesz też poprosić o zmielenie mięsa u rzeźnika.

Kotlety mielone- Pyszności
Kotlety mielone- Pyszności © Canva

Do kotletów mielonych, pulpetów czy gołąbków nie wybieraj jednego rodzaju mięsa wieprzowego, a mieszankę trzech lub czterech różnych. To właśnie w tym tkwi tajemnica pysznego sukcesu. Najlepiej sprawdzi się połączenie soczystej i zwartej karkówki z chudszą szynką lub łopatką i wołowiną. Postaw na kawałki mięsa, w których widać będzie tłuszcz. To właśnie on jest nośnikiem smaku i soczystości. Oczywiście nie mowa tutaj o przerośniętych tłuszczem kawałkach, a rozsądnej jego ilości.

Mięso na mielone

Gdy już masz wybrane kawałki wołowiny, karkówki i szynki, usuń z nich chrząstki i błony. Następnie, aby ułatwić krojenie i mielenie, schłodź mięso w zamrażarce przez około pół godziny – powinno być zimne, ale nie całkowicie zamrożone. Teraz wystarczy już zmielić je w maszynce o oczkach sitka o 8 mm i gotowe. Ten miks nie ma sobie równych i wzniesie zwykłe mielone na nowy poziom.

Żeby oszczędzić sobie czasu, warto przygotować na raz większą porcję mielonego. Następnie podziel je na ok. 400-500 g porcje i zamroź. Dzięki temu idealną mieszankę do kotletów będziesz mieć zawsze pod ręką.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser