To mięso było dla mnie koszmarem dzieciństwa. Teraz mielę je i robię pyszne kotlety
Moja babcia złapałaby się za głowę. Za nic w dzieciństwie nie mogła przekonać mnie do jedzenia wątróbki. Teraz robię z niej kotlety, które bardzo mi smakują. Może to dobry sposób, by zmienić swoje podejście do podrobów?
Podroby kiedyś bardzo często gościły na naszych stołach. Bacie były mistrzyniami w ich przygotowywaniu, a kuchnia PRL-u wręcz z nich słynęła. Teraz czasy się zmieniły i podejście do podrobów również. Jemy je bardzo rzadko, a czasami wręcz unikamy jak ognia. Nie mają dobrej opinii, ale zupełnie niesłusznie. Może nie warto tak łatwo skreślać wątróbki czy żołądków? Sama się o tym niedawno przekonałam.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina
Jaka wątróbka się na kotlety?
Całe dzieciństwo nie cierpiałam wątróbki. Babcia zachęcała mnie, jak mogła, bo przecież to dobre źródło witamin i żelaza. Dopiero po latach przekonałam się do niej, ale przygotowuję ją inaczej. Robię z niej kotlety mielone, które bardzo smakują całej rodzinie. To dobry pomysł na tani obiad. Pasują do nich klasyczne dodatki, ziemniaki czy kasza i praktycznie każda surówka.
Na kotlety najlepiej nadaje się wątróbka drobiowa. Tak samo, jak w przypadku innych podrobów, bardzo ważne jest jej pochodzenie. Tylko ta od zwierząt hodowanych naturalnie będzie dobrym źródłem składników odżywczych. Najlepiej kupować ją od sprawdzonych sprzedawców.
Dlaczego warto jeść wątróbkę?
Babcia miała rację. Dziś dietetycy potwierdzają, że wątróbka nie jest pozbawiona wartości odżywczych i od czasu do czasu warto ją jeść. To wartościowe źródło witamin i minerałów. Jest bogata w żelazo, które wspomaga produkcję czerwonych krwinek i zapobiega anemii. Dostarcza także witamin z grupy B, które mają dobry wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Nie brakuje w niej też kwasu foliowego. Z kolei zawarta w niej cholina wspomaga funkcjonowanie mózgu i wątroby, a minerały takie jak miedź, żelazo czy cynk przyczyniają się do zwiększenia odporności oraz poprawy metabolizmu.
Kotlety z wątróbki drobiowej
Składniki:
- 0,5 kg wątróbki drobiowej,
- 2 cebule,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki,
- namoczona bułka (opcjonalnie),
- sól, pieprz, majeranek do smaku,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- olej do smażenia,
- bułka tarta do panierowania.
Sposób przygotowywania:
- Wątróbkę umyj i osusz, a cebulę obierz.
- Zmiel wątróbkę wraz z cebulami (oraz bułką, jeśli jej używasz).
- Do masy dodaj jajko, mąkę i dopraw ją jak lubisz. Dokładnie wymieszaj.
- Bardzo drobno pokrój natkę pietruszki i dodaj do masy, ponownie ją wymieszaj.
- Formuj z niej kotlety i panieruj w bułce tartej.
- Smaż je na rozgrzanym oleju z obu stron.