Główny składnik niektórych obrzydza. Ja kroję na cienkie plastry i smażę jak kotlety

Wątróbkę najczęściej dusisz z cebulą? Warto spróbować jej także w trochę innym wydaniu. Jeśli lubisz kotlety schabowe, na pewno ci zasmakuje. To prosty i pyszny sposób na wątróbkę.

Kotlety z wątróbkiKotlety z wątróbki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Podroby to kontrowersyjny temat. Niektórzy uwielbiają, a inni unikają jak ognia. Tak też jest z wątróbką. Jeśli zaliczasz się do jej fanów, pewnie najczęściej przygotowujesz ją z podsmażoną cebulą. Ten klasyczny przepis sprawdza się od lat. Jednak jest znacznie szybszy sposób na wątróbkę. Można przygotować ją podobnie jak kotlety schabowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przedwojenne kotlety śledziowe. Obiad idealny na postny dzień

Jak przygotować kotlety z wątróbki?

W kotletach schabowych bardzo ważna jest panierka. Plastry wątróbki obtoczone w jajku i bułce tartej również smakują doskonale i są szybko gotowe do podania. To dobry pomysł na obiad, bo takie kotlety pasują do ziemniaków i praktycznie każdej surówki. Można je także zjeść z pieczywem, na przykład na kolację. Jak zawsze w przypadku podrobów, ważne jest to, by kupić je w sprawdzonym miejscu. Powinny być jak najświeższe. Najlepiej przygotowywać je w dniu zakupów.

Co zawiera wątróbka?

Dlaczego warto jeść wątróbkę? To wartościowe źródło witamin i minerałów. Przede wszystkim jest bogata w żelazo, które wspomaga produkcję czerwonych krwinek i zapobiega anemii. Przy niedoborze tego pierwiastka polecana jest właśnie wątróbka wieprzowa. Dostarcza ona także witamin z grupy B, które mają dobry wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Kolejne cenne składniki to witamina A, cynk, miedź oraz selen, czyli pierwiastki wspierające procesy metaboliczne.

Kotlety z wątróbki

Składniki:

  • 1 kg wątróbki wieprzowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majeranek do smaku (opcjonalnie),
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę oczyść i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Każdy kotlet przypraw pieprzem. Potem przykryj je folią spożywczą i rozbij lekko tłuczkiem. Jeśli lubisz, użyj dodatkowo majeranku.
  3. Kotlety obtaczaj w mące, roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
  4. Rozgrzej olej na patelni, a potem smaż kotlety po kilka minut z każdej strony.
  5. Kotlety z wątróbki najlepiej posolić po usmażeniu.
Wybrane dla Ciebie
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥