PrzepisProste przepisyGłówny składnik niektórych obrzydza. Ja kroję na cienkie plastry i smażę jak kotlety

Główny składnik niektórych obrzydza. Ja kroję na cienkie plastry i smażę jak kotlety

Wątróbkę najczęściej dusisz z cebulą? Warto spróbować jej także w trochę innym wydaniu. Jeśli lubisz kotlety schabowe, na pewno ci zasmakuje. To prosty i pyszny sposób na wątróbkę.

Kotlety z wątróbki
Kotlety z wątróbki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Podroby to kontrowersyjny temat. Niektórzy uwielbiają, a inni unikają jak ognia. Tak też jest z wątróbką. Jeśli zaliczasz się do jej fanów, pewnie najczęściej przygotowujesz ją z podsmażoną cebulą. Ten klasyczny przepis sprawdza się od lat. Jednak jest znacznie szybszy sposób na wątróbkę. Można przygotować ją podobnie jak kotlety schabowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przedwojenne kotlety śledziowe. Obiad idealny na postny dzień

Jak przygotować kotlety z wątróbki?

W kotletach schabowych bardzo ważna jest panierka. Plastry wątróbki obtoczone w jajku i bułce tartej również smakują doskonale i są szybko gotowe do podania. To dobry pomysł na obiad, bo takie kotlety pasują do ziemniaków i praktycznie każdej surówki. Można je także zjeść z pieczywem, na przykład na kolację. Jak zawsze w przypadku podrobów, ważne jest to, by kupić je w sprawdzonym miejscu. Powinny być jak najświeższe. Najlepiej przygotowywać je w dniu zakupów.

Co zawiera wątróbka?

Dlaczego warto jeść wątróbkę? To wartościowe źródło witamin i minerałów. Przede wszystkim jest bogata w żelazo, które wspomaga produkcję czerwonych krwinek i zapobiega anemii. Przy niedoborze tego pierwiastka polecana jest właśnie wątróbka wieprzowa. Dostarcza ona także witamin z grupy B, które mają dobry wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Kolejne cenne składniki to witamina A, cynk, miedź oraz selen, czyli pierwiastki wspierające procesy metaboliczne.

Kotlety z wątróbki

Składniki:

  • 1 kg wątróbki wieprzowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majeranek do smaku (opcjonalnie),
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę oczyść i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Każdy kotlet przypraw pieprzem. Potem przykryj je folią spożywczą i rozbij lekko tłuczkiem. Jeśli lubisz, użyj dodatkowo majeranku.
  3. Kotlety obtaczaj w mące, roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
  4. Rozgrzej olej na patelni, a potem smaż kotlety po kilka minut z każdej strony.
  5. Kotlety z wątróbki najlepiej posolić po usmażeniu.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
wątróbkawątróbka w paniercepodroby

Wybrane dla Ciebie