Kasia Cichopek sporo schudła. Sekret jej diety zaskakuje i jednocześnie jest banalny
Katarzyna Cichopek, znana i ceniona polska aktorka, jest jednym z tych celebrytów, których metamorfozę mogliśmy obserwować na przestrzeni lat. Gwiazda wielokrotnie podkreślała, że prowadzi aktywny tryb życia, ale to niejedyny sekret jej doskonałej formy. Kluczową rolę odgrywa również odpowiednia dieta.
09.07.2023 | aktual.: 09.07.2023 08:25
Katarzyna Cichopek może pochwalić się zgrabną, wysportowaną sylwetką i promiennym wyglądem. Mimo że nigdy nie miała problemów z nadmiarem kilogramów, jej figura zmieniła się przestrzeni lat. Ogólnopolską popularność przyniosła jej rola Kingi Zduńskiej w serialu TVP2 „M jak miłość”, w którym występuje od 2000 roku. Jej kariera nabrała tempa, kiedy wzięła udział w popularnym show „Taniec z gwiazdami”. Cichopek razem z Marcinem Hakielem zdobyła Kryształową Kulę.
Jak schudła Katarzyna Cichopek?
Dzięki intensywnym treningom przygotowującym do „Tańca z gwiazdami” jej sylwetka zyskała na kształcie, stając się bardziej posągowa. Trzy lata po udziale w programie Kasia Cichopek zaszła w ciążę, po której szybko wróciła do formy. W 2013 roku aktorka ponownie została mamą i tym razem również w krótkim czasie odzyskała dawną figurę. Wówczas zastosowała dietę, z której wykluczyła chleb, ziemniaki i makaron, spożywała małe porcje posiłków co około trzy godziny i często wybierała warzywa, chude mięso i ryby. Oprócz diety aktorka wdrożyła w plan dnia aktywność fizyczną.
Cichopek wielokrotnie wspominała, że do dzisiaj stara się regularnie trenować. Jednak jej sposób odżywiania uległ zmianie. W rozmowie z „Faktem” opowiedziała o swoim planie żywieniowym. Dieta, którą obecnie stosuje, to – jak sama podkreśla – nie jest metoda na odchudzanie, ale sposób na wdrożenie zdrowych nawyków żywieniowych, który pozwala jej utrzymać nienaganną sylwetkę i zdrowy wygląd.
Dieta śródziemnomorska - jedna z najzdrowszych na świecie
Dieta śródziemnomorska, zwana również dietą kreteńską, to sposób odżywiania, który opiera się na tradycyjnych potrawach i zwyczajach kulinarnych krajów basenu Morza Śródziemnego. Jest uważana za jedną z najzdrowszych diet na świecie. Jej podstawą są owoce, warzywa, orzechy, nasiona, pełnoziarniste produkty zbożowe, ryby i owoce morza, a także oliwa z oliwek jako główne źródło tłuszczu.
W diecie tej ogranicza się spożycie mięsa, cukru i przetworzonej żywności. Badania naukowe potwierdziły, że dieta śródziemnomorska może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób serca, cukrzycy, otyłości, chorób neurologicznych i raka. Ponadto, dieta ta może poprawić zdrowie psychiczne i zmniejszyć ryzyko depresji.