Ogórki w miodzie - przepis. Pyszne pikle z sezonowych warzyw

Po przetwory z ogórków chętnie sięga się zimą, by przywołać najlepsze letnie wspomnienia. W związku z tym, że sezon na ogórki w pełni, dobrze jest poznać nieco inny przepis niż ogórki konserwowe, kiszone czy małosolne. Co powiesz na ogórki w miodzie? Są pyszne i proste do zrobienia. Nie czekaj, tylko biegnij na targ po potrzebne składniki.

ObrazekPyszności - Fot. Getty Images
Karol Wiak

Ogórki to prawdziwy przysmak lata. Aby przedłużyć ich najlepszy smak, większość osób decyduje się na rozmaite przetwory. Królują przede wszystkim ogórki konserwowe, ogórki małosolne, które z biegiem czasu stają się ogórkami kiszonymi. Dobrą opcją na kanapki, są również ogórki z kurkumą. Dziś, postanowiliśmy zaprezentować ci kolejną recepturę, w której poczujesz smak słodyczy w postaci miodu. Ogórkowy sezon w pełni, więc ogórki w miodzie będą przysmakiem, który pokochasz i będziesz przygotowywać każdego lata.

Ogórki w miodzie — doskonałe połączenie na zimowe dni

Niezwykle trudno jest zdecydować się na to, jakie ogórki będą najlepsze, jeśli chodzi o przetwory. Dlatego, w takiej sytuacji, dobrze jest mieć w swojej spiżarce każdy rodzaj przetworów z ogórków, które lubisz. Ogórkowe przetwory to obowiązkowy punkt zapasów na zimę. Jeśli chodzi o ogórki w miodowej zalewie, to są chrupiące i mają delikatny posmak miodu. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Cały proces nie powinien ci zająć nie więcej niż 30 minut. Pikle będą gotowe do spożycia już 7 dni po zamknięciu w słoiku. Jeśli zdecydujesz się na ich pasteryzację, ich smak będzie ci towarzyszył przez całą zimę.

Ogórki gruntowe - Pyszności; źródło: Adobe
Ogórki gruntowe - Pyszności; źródło: Adobe

Przepis na ogórki w miodzie — jak je zrobić?

Ogórki w miodzie to smaczne i oryginalne połączenie, którym można cieszyć się w zimowe dni. Ta kombinacja słodkich i świeżych smaków jest idealna do podgrzewania na długie, zimowe wieczory. Oto prosty przepis na ogórki w miodzie.

Składniki:

  • 2 kg ogórków,
  • litr wody,
  • 2 cebule,
  • 250 ml octu,
  • 2 marchewki,
  • 100 ml miodu,
  • 20 g soli,
  • 100 g cukru,
  • 8 szt. ziela angielskiego,
  • 4 gałązki kopru,
  • 10 g gorczycy,
  • 4 liście laurowe.
Obrazek
Przygotowanie zalewy do ogórków - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Swojskie jedzonko

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj ogórki i odetnij ogonki.
  2. Obierz cebulę z łupin i pokrój w plasterki. Obierz marchewki, umyj i pokrój w słupki.
  3. Przygotuj zalewę. Podgrzej w garnku wodę z octem. Dodaj cukier, miód i sól. Całość zagotuj i wymieszaj wszystkie składniki, aby się rozpuściły.
  4. Umyj i wyparz słoiki i nakrętki. Na dnie każdego z nich ułóż marchewkę, cebulę i koper. W następnej kolejności dodaj przyprawy — liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka gorczycy. Włóż ogórki. Całość zalej gorącą zalewą i mocno zakręć słoiki.
  5. Pasteryzuj w gorącej wodzie lub piekarniku przez 10 minut. Po 7 dniach będą gotowe do spożycia. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟