Ogórki w miodzie - przepis. Pyszne pikle z sezonowych warzyw

Po przetwory z ogórków chętnie sięga się zimą, by przywołać najlepsze letnie wspomnienia. W związku z tym, że sezon na ogórki w pełni, dobrze jest poznać nieco inny przepis niż ogórki konserwowe, kiszone czy małosolne. Co powiesz na ogórki w miodzie? Są pyszne i proste do zrobienia. Nie czekaj, tylko biegnij na targ po potrzebne składniki.

ObrazekPyszności - Fot. Getty Images
Karol Wiak

Ogórki to prawdziwy przysmak lata. Aby przedłużyć ich najlepszy smak, większość osób decyduje się na rozmaite przetwory. Królują przede wszystkim ogórki konserwowe, ogórki małosolne, które z biegiem czasu stają się ogórkami kiszonymi. Dobrą opcją na kanapki, są również ogórki z kurkumą. Dziś, postanowiliśmy zaprezentować ci kolejną recepturę, w której poczujesz smak słodyczy w postaci miodu. Ogórkowy sezon w pełni, więc ogórki w miodzie będą przysmakiem, który pokochasz i będziesz przygotowywać każdego lata.

Ogórki w miodzie — doskonałe połączenie na zimowe dni

Niezwykle trudno jest zdecydować się na to, jakie ogórki będą najlepsze, jeśli chodzi o przetwory. Dlatego, w takiej sytuacji, dobrze jest mieć w swojej spiżarce każdy rodzaj przetworów z ogórków, które lubisz. Ogórkowe przetwory to obowiązkowy punkt zapasów na zimę. Jeśli chodzi o ogórki w miodowej zalewie, to są chrupiące i mają delikatny posmak miodu. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Cały proces nie powinien ci zająć nie więcej niż 30 minut. Pikle będą gotowe do spożycia już 7 dni po zamknięciu w słoiku. Jeśli zdecydujesz się na ich pasteryzację, ich smak będzie ci towarzyszył przez całą zimę.

Ogórki gruntowe - Pyszności; źródło: Adobe
Ogórki gruntowe - Pyszności; źródło: Adobe

Przepis na ogórki w miodzie — jak je zrobić?

Ogórki w miodzie to smaczne i oryginalne połączenie, którym można cieszyć się w zimowe dni. Ta kombinacja słodkich i świeżych smaków jest idealna do podgrzewania na długie, zimowe wieczory. Oto prosty przepis na ogórki w miodzie.

Składniki:

  • 2 kg ogórków,
  • litr wody,
  • 2 cebule,
  • 250 ml octu,
  • 2 marchewki,
  • 100 ml miodu,
  • 20 g soli,
  • 100 g cukru,
  • 8 szt. ziela angielskiego,
  • 4 gałązki kopru,
  • 10 g gorczycy,
  • 4 liście laurowe.
Obrazek
Przygotowanie zalewy do ogórków - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Swojskie jedzonko

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj ogórki i odetnij ogonki.
  2. Obierz cebulę z łupin i pokrój w plasterki. Obierz marchewki, umyj i pokrój w słupki.
  3. Przygotuj zalewę. Podgrzej w garnku wodę z octem. Dodaj cukier, miód i sól. Całość zagotuj i wymieszaj wszystkie składniki, aby się rozpuściły.
  4. Umyj i wyparz słoiki i nakrętki. Na dnie każdego z nich ułóż marchewkę, cebulę i koper. W następnej kolejności dodaj przyprawy — liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka gorczycy. Włóż ogórki. Całość zalej gorącą zalewą i mocno zakręć słoiki.
  5. Pasteryzuj w gorącej wodzie lub piekarniku przez 10 minut. Po 7 dniach będą gotowe do spożycia. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀