WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Ogórki w miodzie - przepis. Pyszne pikle z sezonowych warzyw

Po przetwory z ogórków chętnie sięga się zimą, by przywołać najlepsze letnie wspomnienia. W związku z tym, że sezon na ogórki w pełni, dobrze jest poznać nieco inny przepis niż ogórki konserwowe, kiszone czy małosolne. Co powiesz na ogórki w miodzie? Są pyszne i proste do zrobienia. Nie czekaj, tylko biegnij na targ po potrzebne składniki.

ObrazekPyszności - Fot. Getty Images
Karol Wiak

Ogórki to prawdziwy przysmak lata. Aby przedłużyć ich najlepszy smak, większość osób decyduje się na rozmaite przetwory. Królują przede wszystkim ogórki konserwowe, ogórki małosolne, które z biegiem czasu stają się ogórkami kiszonymi. Dobrą opcją na kanapki, są również ogórki z kurkumą. Dziś, postanowiliśmy zaprezentować ci kolejną recepturę, w której poczujesz smak słodyczy w postaci miodu. Ogórkowy sezon w pełni, więc ogórki w miodzie będą przysmakiem, który pokochasz i będziesz przygotowywać każdego lata.

Ogórki w miodzie — doskonałe połączenie na zimowe dni

Niezwykle trudno jest zdecydować się na to, jakie ogórki będą najlepsze, jeśli chodzi o przetwory. Dlatego, w takiej sytuacji, dobrze jest mieć w swojej spiżarce każdy rodzaj przetworów z ogórków, które lubisz. Ogórkowe przetwory to obowiązkowy punkt zapasów na zimę. Jeśli chodzi o ogórki w miodowej zalewie, to są chrupiące i mają delikatny posmak miodu. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Cały proces nie powinien ci zająć nie więcej niż 30 minut. Pikle będą gotowe do spożycia już 7 dni po zamknięciu w słoiku. Jeśli zdecydujesz się na ich pasteryzację, ich smak będzie ci towarzyszył przez całą zimę.

Ogórki gruntowe - Pyszności; źródło: Adobe
Ogórki gruntowe - Pyszności; źródło: Adobe

Przepis na ogórki w miodzie — jak je zrobić?

Ogórki w miodzie to smaczne i oryginalne połączenie, którym można cieszyć się w zimowe dni. Ta kombinacja słodkich i świeżych smaków jest idealna do podgrzewania na długie, zimowe wieczory. Oto prosty przepis na ogórki w miodzie.

Składniki:

  • 2 kg ogórków,
  • litr wody,
  • 2 cebule,
  • 250 ml octu,
  • 2 marchewki,
  • 100 ml miodu,
  • 20 g soli,
  • 100 g cukru,
  • 8 szt. ziela angielskiego,
  • 4 gałązki kopru,
  • 10 g gorczycy,
  • 4 liście laurowe.
Obrazek
Przygotowanie zalewy do ogórków - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Swojskie jedzonko

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj ogórki i odetnij ogonki.
  2. Obierz cebulę z łupin i pokrój w plasterki. Obierz marchewki, umyj i pokrój w słupki.
  3. Przygotuj zalewę. Podgrzej w garnku wodę z octem. Dodaj cukier, miód i sól. Całość zagotuj i wymieszaj wszystkie składniki, aby się rozpuściły.
  4. Umyj i wyparz słoiki i nakrętki. Na dnie każdego z nich ułóż marchewkę, cebulę i koper. W następnej kolejności dodaj przyprawy — liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka gorczycy. Włóż ogórki. Całość zalej gorącą zalewą i mocno zakręć słoiki.
  5. Pasteryzuj w gorącej wodzie lub piekarniku przez 10 minut. Po 7 dniach będą gotowe do spożycia. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej