Ogórki w miodzie - przepis. Pyszne pikle z sezonowych warzyw
Po przetwory z ogórków chętnie sięga się zimą, by przywołać najlepsze letnie wspomnienia. W związku z tym, że sezon na ogórki w pełni, dobrze jest poznać nieco inny przepis niż ogórki konserwowe, kiszone czy małosolne. Co powiesz na ogórki w miodzie? Są pyszne i proste do zrobienia. Nie czekaj, tylko biegnij na targ po potrzebne składniki.
23.07.2023 19:34
Ogórki to prawdziwy przysmak lata. Aby przedłużyć ich najlepszy smak, większość osób decyduje się na rozmaite przetwory. Królują przede wszystkim ogórki konserwowe, ogórki małosolne, które z biegiem czasu stają się ogórkami kiszonymi. Dobrą opcją na kanapki, są również ogórki z kurkumą. Dziś, postanowiliśmy zaprezentować ci kolejną recepturę, w której poczujesz smak słodyczy w postaci miodu. Ogórkowy sezon w pełni, więc ogórki w miodzie będą przysmakiem, który pokochasz i będziesz przygotowywać każdego lata.
Ogórki w miodzie — doskonałe połączenie na zimowe dni
Niezwykle trudno jest zdecydować się na to, jakie ogórki będą najlepsze, jeśli chodzi o przetwory. Dlatego, w takiej sytuacji, dobrze jest mieć w swojej spiżarce każdy rodzaj przetworów z ogórków, które lubisz. Ogórkowe przetwory to obowiązkowy punkt zapasów na zimę. Jeśli chodzi o ogórki w miodowej zalewie, to są chrupiące i mają delikatny posmak miodu. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Cały proces nie powinien ci zająć nie więcej niż 30 minut. Pikle będą gotowe do spożycia już 7 dni po zamknięciu w słoiku. Jeśli zdecydujesz się na ich pasteryzację, ich smak będzie ci towarzyszył przez całą zimę.
Przepis na ogórki w miodzie — jak je zrobić?
Ogórki w miodzie to smaczne i oryginalne połączenie, którym można cieszyć się w zimowe dni. Ta kombinacja słodkich i świeżych smaków jest idealna do podgrzewania na długie, zimowe wieczory. Oto prosty przepis na ogórki w miodzie.
Składniki:
- 2 kg ogórków,
- litr wody,
- 2 cebule,
- 250 ml octu,
- 2 marchewki,
- 100 ml miodu,
- 20 g soli,
- 100 g cukru,
- 8 szt. ziela angielskiego,
- 4 gałązki kopru,
- 10 g gorczycy,
- 4 liście laurowe.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj ogórki i odetnij ogonki.
- Obierz cebulę z łupin i pokrój w plasterki. Obierz marchewki, umyj i pokrój w słupki.
- Przygotuj zalewę. Podgrzej w garnku wodę z octem. Dodaj cukier, miód i sól. Całość zagotuj i wymieszaj wszystkie składniki, aby się rozpuściły.
- Umyj i wyparz słoiki i nakrętki. Na dnie każdego z nich ułóż marchewkę, cebulę i koper. W następnej kolejności dodaj przyprawy — liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka gorczycy. Włóż ogórki. Całość zalej gorącą zalewą i mocno zakręć słoiki.
- Pasteryzuj w gorącej wodzie lub piekarniku przez 10 minut. Po 7 dniach będą gotowe do spożycia. Smacznego!