Chrupiące krokodylki. Nieważne, ile słoików zrobisz, i tak będzie mało

Ogórki krokodylki w meksykańskiej zalewie to pyszny i prosty przepis na domowe przetwory. Idealnie chrupiące i pikantne ogórki do słoików.

Ogórki krokodylki- Pyszności, źródło: Adobe Stock, CanvaOgórki krokodylki- Pyszności, źródło: Adobe Stock, Canva
Ewa

Wraz z czerwcem ruszył sezon ogórkowy. Pierwsze okazy nieśmiało pojawiają się w przydomowych ogródkach, a na straganach i ryneczkach stoiska zaczynają się uginać od tych pyszności. Warto skorzystać z atrakcyjnych cen i dobrodziejstw szklarni, aby przygotować pyszne przetwory z ogórkami w roli głównej.

Chciałoby się powiedzieć, że świetnie sprawdzają się jesienią i zimą, jednak uczciwie ostrzegamy, że te meksykańskie krokodylki potrafią zniknąć o wiele szybciej. Ich delikatny słodko-ostry smak podkręcony kwaśną zalewą przypadnie do gustu całej twojej rodzinie. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub pysznych kanapek. Za jednym zamachem przygotowuję kilka słoików — znikają tak szybko, że trudno nadążyć z dorabianiem.

Ogórki krokodylki- Pyszności, źródło: instagram gonia_home_chef
Ogórki krokodylki- Pyszności, źródło: instagram gonia_home_chef

Ogórki krokodylki

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków gruntownych,
  • 4 łyżki soli.

Zalewa:

  • 1,5 szklanki octu 10 proc.,
  • 600 g cukru,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 łyżka chili w płatkach,
  • 8 łyżek oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Do tego przepisu najlepiej wybrać małe ogórki. Jeśli jednak trafiłeś na większe okazy, podziel je w poprzek na cztery części, małe wystarczy przekroić na pół. Pamiętaj, aby warzywa dobrze umyć.
  2. Ogórki zasypuję solą i odstawiam na 6 godzin. Dzięki temu pozbędę się nadmiaru wody.
  3. Do garnka wlewam ocet oraz olej, wsypuję cukier i dorzucam chili, drobno posiekany czosnek. Zagotowuję i odstawiam do wystudzenia.
  4. Ogórki odsączam z puszczonego pod wpływem soli i zalewam wystudzoną zalewą. Odstawiam na 12 godzin.
  5. Zamarynowane ogórki układam ciasno w czystych, wyparzonych słoikach i dopełniam zalewą. Mocno zakręcam.
  6. Krokodylki pasteryzuję w garnku z wodą przez 20 minut od zagotowania. Pamiętaj, aby woda w garnku nie sięgała zakrętki słoika.
  7. Po tym czasie ostrożnie wyciągam słoiki i odstawiam je do góry nogami, aż wystygną.

Tak przygotowane ogóreczki przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu, na przykład piwniczce czy spiżarni. Idealnie zastępują korniszony czy ogórki kiszone, a cała moja rodzina z przyjemnością chrupie te pyszne krokodylki.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇