PrzepisChrupiące krokodylki. Nieważne, ile słoików zrobisz, i tak będzie mało

Chrupiące krokodylki. Nieważne, ile słoików zrobisz, i tak będzie mało

Ogórki krokodylki- Pyszności, źródło: Adobe Stock, Canva
Ogórki krokodylki- Pyszności, źródło: Adobe Stock, Canva
Ewa
20.06.2023 17:00

Ogórki krokodylki w meksykańskiej zalewie to pyszny i prosty przepis na domowe przetwory. Idealnie chrupiące i pikantne ogórki do słoików.

Wraz z czerwcem ruszył sezon ogórkowy. Pierwsze okazy nieśmiało pojawiają się w przydomowych ogródkach, a na straganach i ryneczkach stoiska zaczynają się uginać od tych pyszności. Warto skorzystać z atrakcyjnych cen i dobrodziejstw szklarni, aby przygotować pyszne przetwory z ogórkami w roli głównej.

Chciałoby się powiedzieć, że świetnie sprawdzają się jesienią i zimą, jednak uczciwie ostrzegamy, że te meksykańskie krokodylki potrafią zniknąć o wiele szybciej. Ich delikatny słodko-ostry smak podkręcony kwaśną zalewą przypadnie do gustu całej twojej rodzinie. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub pysznych kanapek. Za jednym zamachem przygotowuję kilka słoików — znikają tak szybko, że trudno nadążyć z dorabianiem.

Ogórki krokodylki- Pyszności, źródło: instagram gonia_home_chef
Ogórki krokodylki- Pyszności, źródło: instagram gonia_home_chef

Ogórki krokodylki

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków gruntownych,
  • 4 łyżki soli.

Zalewa:

  • 1,5 szklanki octu 10 proc.,
  • 600 g cukru,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 łyżka chili w płatkach,
  • 8 łyżek oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Do tego przepisu najlepiej wybrać małe ogórki. Jeśli jednak trafiłeś na większe okazy, podziel je w poprzek na cztery części, małe wystarczy przekroić na pół. Pamiętaj, aby warzywa dobrze umyć.
  2. Ogórki zasypuję solą i odstawiam na 6 godzin. Dzięki temu pozbędę się nadmiaru wody.
  3. Do garnka wlewam ocet oraz olej, wsypuję cukier i dorzucam chili, drobno posiekany czosnek. Zagotowuję i odstawiam do wystudzenia.
  4. Ogórki odsączam z puszczonego pod wpływem soli i zalewam wystudzoną zalewą. Odstawiam na 12 godzin.
  5. Zamarynowane ogórki układam ciasno w czystych, wyparzonych słoikach i dopełniam zalewą. Mocno zakręcam.
  6. Krokodylki pasteryzuję w garnku z wodą przez 20 minut od zagotowania. Pamiętaj, aby woda w garnku nie sięgała zakrętki słoika.
  7. Po tym czasie ostrożnie wyciągam słoiki i odstawiam je do góry nogami, aż wystygną.

Tak przygotowane ogóreczki przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu, na przykład piwniczce czy spiżarni. Idealnie zastępują korniszony czy ogórki kiszone, a cała moja rodzina z przyjemnością chrupie te pyszne krokodylki.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także