Chrupiące krokodylki. Nieważne, ile słoików zrobisz, i tak będzie mało

Ogórki krokodylki w meksykańskiej zalewie to pyszny i prosty przepis na domowe przetwory. Idealnie chrupiące i pikantne ogórki do słoików.

Ogórki krokodylki- Pyszności, źródło: Adobe Stock, CanvaOgórki krokodylki- Pyszności, źródło: Adobe Stock, Canva
Ewa

Wraz z czerwcem ruszył sezon ogórkowy. Pierwsze okazy nieśmiało pojawiają się w przydomowych ogródkach, a na straganach i ryneczkach stoiska zaczynają się uginać od tych pyszności. Warto skorzystać z atrakcyjnych cen i dobrodziejstw szklarni, aby przygotować pyszne przetwory z ogórkami w roli głównej.

Chciałoby się powiedzieć, że świetnie sprawdzają się jesienią i zimą, jednak uczciwie ostrzegamy, że te meksykańskie krokodylki potrafią zniknąć o wiele szybciej. Ich delikatny słodko-ostry smak podkręcony kwaśną zalewą przypadnie do gustu całej twojej rodzinie. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub pysznych kanapek. Za jednym zamachem przygotowuję kilka słoików — znikają tak szybko, że trudno nadążyć z dorabianiem.

Ogórki krokodylki- Pyszności, źródło: instagram gonia_home_chef
Ogórki krokodylki- Pyszności, źródło: instagram gonia_home_chef

Ogórki krokodylki

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków gruntownych,
  • 4 łyżki soli.

Zalewa:

  • 1,5 szklanki octu 10 proc.,
  • 600 g cukru,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 łyżka chili w płatkach,
  • 8 łyżek oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Do tego przepisu najlepiej wybrać małe ogórki. Jeśli jednak trafiłeś na większe okazy, podziel je w poprzek na cztery części, małe wystarczy przekroić na pół. Pamiętaj, aby warzywa dobrze umyć.
  2. Ogórki zasypuję solą i odstawiam na 6 godzin. Dzięki temu pozbędę się nadmiaru wody.
  3. Do garnka wlewam ocet oraz olej, wsypuję cukier i dorzucam chili, drobno posiekany czosnek. Zagotowuję i odstawiam do wystudzenia.
  4. Ogórki odsączam z puszczonego pod wpływem soli i zalewam wystudzoną zalewą. Odstawiam na 12 godzin.
  5. Zamarynowane ogórki układam ciasno w czystych, wyparzonych słoikach i dopełniam zalewą. Mocno zakręcam.
  6. Krokodylki pasteryzuję w garnku z wodą przez 20 minut od zagotowania. Pamiętaj, aby woda w garnku nie sięgała zakrętki słoika.
  7. Po tym czasie ostrożnie wyciągam słoiki i odstawiam je do góry nogami, aż wystygną.

Tak przygotowane ogóreczki przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu, na przykład piwniczce czy spiżarni. Idealnie zastępują korniszony czy ogórki kiszone, a cała moja rodzina z przyjemnością chrupie te pyszne krokodylki.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi