PrzepisSałatkiBiorę wędzonego kurczaka i dorzucam kilka składników. Żadna impreza nie odbędzie się bez tej sałatki

Biorę wędzonego kurczaka i dorzucam kilka składników. Żadna impreza nie odbędzie się bez tej sałatki

Kolorowa, soczysta, chrupiąca i, rzecz jasna, smaczna - sałatka z wędzonym kurczakiem powinna znaleźć się w twoim przepiśniku. Nie ma lepszej na imprezy w gronie najbliższych. Zrób z podwójnej porcji, bo znika w mgnieniu oka.

Jak przygotować sałatkę z wędzonym kurczakiem?
Jak przygotować sałatkę z wędzonym kurczakiem?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

18.04.2024 | aktual.: 18.04.2024 11:44

Wędzony kurczak, garść chrupiących orzechów, kilka soczystych składników i wyrazisty sos - tyle wystarczy, by stworzyć przepyszną sałatkę na każdą okazję. Czego chcieć więcej od sałatki? Jedynie porcji świeżych ziół i nieco miejsca w brzuchu, bo na jednej porcji się nie skończy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz przepisu na wykorzystanie wędzonego kurczaka? Sałatka będzie idealna

Wpadł ci w ręce wędzony kurczak, ale nie wiesz, jak wykorzystać go w kuchni? Sałatka będzie świetnym początkiem tej przygody. Chrupiące orzechy i soczyste jabłka oraz seler naciowy sprawią, że na jednej porcji się nie skończy. Wcześniej jednak zadbaj o dobrą jakość składników.

Jabłka najlepiej by były twarde i lekko słodkie. Dobrze sprawdzi się łatwo dostępna odmiana Ligol, a także Champion. Wędzonego kurczaka można kupić teraz w większości marketów. Zwróć uwagę na skład produktu - ważne, by nie było w nim konserwantów i cukru.

Wędzony kurczak doda sałatce ciekawych nut
Wędzony kurczak doda sałatce ciekawych nut© Adobe Stock

Sałatka z wędzonym kurczakiem. Przepis

Składniki:

  • 300 g wędzonego kurczaka,
  • 1 duże jabłko, najlepiej twarde i słodkie,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • garść orzechów włoskich,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1,5 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • świeży koperek.

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w małą kostkę, jabłka nie obieraj, również pokrój w kostkę podobnej wielkości.
  2. Seler naciowy pokrój na niewielkie kawałki.
  3. Podpraż orzechy na suchej patelni, a następnie lekko je rozkrusz, pozostawiając większe kawałki.
  4. Przygotuj sos: majonez wymieszaj z jogurtem, odrobiną musztardy i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  5. Składniki połącz i dopraw sola i pieprzem. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  6. Sałatkę włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem oprósz świeżym koperkiem.
Wybrane dla Ciebie