Nacieram tymi przyprawami i zawijam. Każdy mówi, że nie ma lepszych roladek z kurczaka

Kurczaka jemy bardzo często. I co tu dużo mówić, czasami już brakuje nam na niego pomysłów. Ostatnio były udka, pieczony w całości, smażone filety... to teraz może przygotujesz roladki? Są pyszne i wcale nie pracochłonne.

Negatywne skutki nadmiernego spożywania soliRoladki to jeden ze sposobów na kurczaka.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | petroos
Dorota Gepert

Kurczak to najpopularniejszy rodzaj drobiu. Często wybieramy filety, bo przygotowanie z nich obiadu nie zajmuje dużo czasu. Gdy zdecydujesz się je usmażyć w panierce lub zgrillować, obiad będzie gotowy bardzo szybko. Roladki wydają się więc dość pracochłonnym daniem. Jednak niekoniecznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym. Prosty przepis na obiad

Roladki będą mięciutkie

Mięso drobiowe to świetne źródło pełnowartościowego białka, ma też sporo witamin. Jest lekkostrawne i zdrowe. Co mu można zarzucić? Może tylko to, że potrafi być zbyt suche, zwłaszcza gdy przygotowujemy je tradycyjnie. Roladki to dobry sposób, by tego uniknąć. Farsz sprawi, że mięso nasyci się płynami z warzyw czy sera. Będzie zdecydowanie bardziej miękkie, delikatne, wręcz rozpływające się.

Wykorzystaj sezonowe warzywa

Czym faszerować roladki? Tu wiele zależy od indywidualnych upodobań, bo do mięsa drobiowego pasuje mnóstwo składników. Można sięgać po warzywa, owoce, sery, kasze, grzyby. W sezonie na pomidory warto sięgnąć po te warzywa. Gdy dodamy do nich mozzarellę, roladki nabiorą włoskiego stylu. Warto jeszcze doprawić je bazylią. To będzie lekki i pyszny obiad.

Roladki z kurczaka w stylu włoskim

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka,
  • 2 pomidory,
  • 100 g startej mozzarelli,
  • kilka gałązek bazylii,
  • 60 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • sól, pieprz, czosnek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka przekrój na pół z grubości, kotlety rozbij tłuczkiem. Oprósz je solą, pieprzem, natrzyj czosnkiem i ziołami. Odstaw do zamarynowania.
  2. Pomidora przekrój, pozbaw je gniazd nasiennych, a potem miąższ pokrój drobną kostkę. Wymieszaj go ze startym serem i posiekaną bazylią.
  3. Wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny, dopraw do smaku.
  4. Na każdy kotlet z kurczaka nakładaj po łyżce farszu i ciasno zawijaj. Roladki zepnij wykałaczkami. Układamy je luźno w wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia.
  5. Każdą roladkę posmaruj po wierzchu sosem jogurtowym.
  6. Wstawiam je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C i piecz przez 40 minut.
Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury