Nacieram tymi przyprawami i zawijam. Każdy mówi, że nie ma lepszych roladek z kurczaka
Kurczaka jemy bardzo często. I co tu dużo mówić, czasami już brakuje nam na niego pomysłów. Ostatnio były udka, pieczony w całości, smażone filety... to teraz może przygotujesz roladki? Są pyszne i wcale nie pracochłonne.
24.08.2024 14:39
Kurczak to najpopularniejszy rodzaj drobiu. Często wybieramy filety, bo przygotowanie z nich obiadu nie zajmuje dużo czasu. Gdy zdecydujesz się je usmażyć w panierce lub zgrillować, obiad będzie gotowy bardzo szybko. Roladki wydają się więc dość pracochłonnym daniem. Jednak niekoniecznie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki będą mięciutkie
Mięso drobiowe to świetne źródło pełnowartościowego białka, ma też sporo witamin. Jest lekkostrawne i zdrowe. Co mu można zarzucić? Może tylko to, że potrafi być zbyt suche, zwłaszcza gdy przygotowujemy je tradycyjnie. Roladki to dobry sposób, by tego uniknąć. Farsz sprawi, że mięso nasyci się płynami z warzyw czy sera. Będzie zdecydowanie bardziej miękkie, delikatne, wręcz rozpływające się.
Wykorzystaj sezonowe warzywa
Czym faszerować roladki? Tu wiele zależy od indywidualnych upodobań, bo do mięsa drobiowego pasuje mnóstwo składników. Można sięgać po warzywa, owoce, sery, kasze, grzyby. W sezonie na pomidory warto sięgnąć po te warzywa. Gdy dodamy do nich mozzarellę, roladki nabiorą włoskiego stylu. Warto jeszcze doprawić je bazylią. To będzie lekki i pyszny obiad.
Roladki z kurczaka w stylu włoskim
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka,
- 2 pomidory,
- 100 g startej mozzarelli,
- kilka gałązek bazylii,
- 60 ml jogurtu naturalnego,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- sól, pieprz, czosnek do smaku.
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka przekrój na pół z grubości, kotlety rozbij tłuczkiem. Oprósz je solą, pieprzem, natrzyj czosnkiem i ziołami. Odstaw do zamarynowania.
- Pomidora przekrój, pozbaw je gniazd nasiennych, a potem miąższ pokrój drobną kostkę. Wymieszaj go ze startym serem i posiekaną bazylią.
- Wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny, dopraw do smaku.
- Na każdy kotlet z kurczaka nakładaj po łyżce farszu i ciasno zawijaj. Roladki zepnij wykałaczkami. Układamy je luźno w wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia.
- Każdą roladkę posmaruj po wierzchu sosem jogurtowym.
- Wstawiam je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C i piecz przez 40 minut.