Mleczny chlebek shokupan zamieniłam w koreańskie tosty. Nie trzeba sprzątać, bo tym daniem pozamiatałam

Shokupan to tylko jeden z przykładów, jak koreańska kuchnia potrafi zaskakiwać smakami. W tym przepisie japoński mleczny chlebek, przypominającym nieco brioszkę, zamieniamy w boskie tosty, które znasz z viralowych filmików. Pozornie proste połączenie w tym wydaniu smakuje po prostu nieziemsko.

Koreańskie tosty z mlecznego chleba shokupanKoreańskie tosty z mlecznego chleba shokupan
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Japoński mleczny chlebek shokupan zachwyca delikatnością i smakiem. Jest bardzo puszysty i delikatny, a w połączeniu z prostymi dodatkami w postaci jajecznicy, bekonu i warzyw zamienia się w przekąskę, po której nie zostają nawet okruszki. Kiedy podaję koreańskie tosty moim bliskim, zachwyty nie mają końca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem

Japoński chlebek shokupan

Shokupan, znany również jako japoński chleb mleczny, to puszysty wypiek, który cieszy się coraz większą popularnością również poza Krajem Kwitnącej Wiśni. Sekretem shokupanu jest technika tangzhong, polegająca na wstępnym zaparzeniu części mąki z wodą lub mlekiem. To proste rozwiązanie sprawia, że japoński chlebek staje się miękki i puszysty jak chmurka. Tangzhong sprawia również, że shokupan dłużej zachowuje świeżość i miękkość oraz nie kruszy się.

Japoński chlebek mleczny
Japoński chlebek mleczny © Pyszności

Przepis na shokupan jest prosty i poradzi sobie nawet ten, kto wcześniej niespecjalnie miał do czynienia z wypiekiem chlebów i bułek. Sekret sukcesu tkwi w odpowiednim zawijaniu, ale nie ma tutaj nic skomplikowanego, bo nawet zwykła, polska chałka wymaga więcej wysiłku.

Składniki:

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej uniwersalnej,
  • 2 łyżki mleka w proszku,
  • 100 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki cukru,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 50 g miękkiego masła.

Tangzhong:

  • 2 łyżki mąki pszennej uniwersalnej,
  • 80 ml mleka.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od tangzhong. Na patelnię wlej mleko, dodaj mąkę pszenną i podgrzewaj, aż powstanie gęsta, biała, klejąca masa. Pamiętaj, by cały czas mieszać zawartość patelni.

Tangzhong
Tangzhong © Pyszności

Krok 2. Do mąki przesiej mąkę pszenną, dodaj tangzhong, cukier, drożdże, mleko w proszku oraz jajko. Wlej mleko i wyrób gładkie ciasto. Przykryj je folią spożywczą lub czystą bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.

Ciasto na japoński chlebek
Ciasto na japoński chlebek © Pyszności

Krok 3. Po tym czasie przełóż wyrośnięte ciasto na blat i podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj, złóż kopertowo i ponownie rozwałkuj. Zawiń w rulon. Powtórz to z pozostałymi częściami. Zerknij na film z przepisem, aby dokładnie zobaczyć, jak to zrobić.

Przepis na shokupan
Przepis na shokupan © Pyszności

Krok 4. Przygotowane rulony ciasta umieść w niedużej keksówce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj mlekiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 35 minut.

Chlebek japoński gotowy do pieczenia
Chlebek japoński gotowy do pieczenia © Pyszności

Japoński chlebek mleczny jest już gotowy. Możesz zajadać go po upieczeniu, smarując masłem lub zrobić na jego bazie francuskie tosty. Świetnie smakuje zarówno ze słodkimi jak i słonymi dodatkami.

Koreańskie tosty

Shokupan idealnie nadaje się na tosty, które po upieczeniu są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Składniki:

  • jajecznica,
  • usmażony bekon,
  • szczypiorek,
  • majonez,
  • sałata karbowana.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Boczek usmaż na chrupko na rozgrzanej patelni.

Chrupiący boczek
Chrupiący boczek © Pyszności

Krok 2. Do miski wbij jajka, dodaj mleko, sól oraz pieprz i wymieszaj. Wlej na rozgrzaną patelnię i usmaż jajecznicę.

Jajecznica na mleku
Jajecznica na mleku © Pyszności

Krok 3. Ukrój kawałek mlecznego chleba japońskiego, natnij go, tworząc kieszonkę na składniki i podpiecz je na suchej patelni. Posmaruj majonezem wymieszanym z ketchupem, dodaj ser, jajecznicę, boczek oraz szczypiorek. Koreański tost z shokupan jest już gotowy. Smacznego!

Koreańskie tosty
Koreańskie tosty © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"