Mleczny chlebek shokupan zamieniłam w koreańskie tosty. Nie trzeba sprzątać, bo tym daniem pozamiatałam
Shokupan to tylko jeden z przykładów, jak koreańska kuchnia potrafi zaskakiwać smakami. W tym przepisie japoński mleczny chlebek, przypominającym nieco brioszkę, zamieniamy w boskie tosty, które znasz z viralowych filmików. Pozornie proste połączenie w tym wydaniu smakuje po prostu nieziemsko.
Japoński mleczny chlebek shokupan zachwyca delikatnością i smakiem. Jest bardzo puszysty i delikatny, a w połączeniu z prostymi dodatkami w postaci jajecznicy, bekonu i warzyw zamienia się w przekąskę, po której nie zostają nawet okruszki. Kiedy podaję koreańskie tosty moim bliskim, zachwyty nie mają końca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem
Japoński chlebek shokupan
Shokupan, znany również jako japoński chleb mleczny, to puszysty wypiek, który cieszy się coraz większą popularnością również poza Krajem Kwitnącej Wiśni. Sekretem shokupanu jest technika tangzhong, polegająca na wstępnym zaparzeniu części mąki z wodą lub mlekiem. To proste rozwiązanie sprawia, że japoński chlebek staje się miękki i puszysty jak chmurka. Tangzhong sprawia również, że shokupan dłużej zachowuje świeżość i miękkość oraz nie kruszy się.
Przepis na shokupan jest prosty i poradzi sobie nawet ten, kto wcześniej niespecjalnie miał do czynienia z wypiekiem chlebów i bułek. Sekret sukcesu tkwi w odpowiednim zawijaniu, ale nie ma tutaj nic skomplikowanego, bo nawet zwykła, polska chałka wymaga więcej wysiłku.
Składniki:
Składniki:
- 300 g mąki pszennej uniwersalnej,
- 2 łyżki mleka w proszku,
- 100 ml mleka,
- 1 jajko,
- 4 łyżki cukru,
- 7 g suchych drożdży,
- 50 g miękkiego masła.
Tangzhong:
- 2 łyżki mąki pszennej uniwersalnej,
- 80 ml mleka.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zacznij od tangzhong. Na patelnię wlej mleko, dodaj mąkę pszenną i podgrzewaj, aż powstanie gęsta, biała, klejąca masa. Pamiętaj, by cały czas mieszać zawartość patelni.
Krok 2. Do mąki przesiej mąkę pszenną, dodaj tangzhong, cukier, drożdże, mleko w proszku oraz jajko. Wlej mleko i wyrób gładkie ciasto. Przykryj je folią spożywczą lub czystą bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.
Krok 3. Po tym czasie przełóż wyrośnięte ciasto na blat i podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj, złóż kopertowo i ponownie rozwałkuj. Zawiń w rulon. Powtórz to z pozostałymi częściami. Zerknij na film z przepisem, aby dokładnie zobaczyć, jak to zrobić.
Krok 4. Przygotowane rulony ciasta umieść w niedużej keksówce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj mlekiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 35 minut.
Japoński chlebek mleczny jest już gotowy. Możesz zajadać go po upieczeniu, smarując masłem lub zrobić na jego bazie francuskie tosty. Świetnie smakuje zarówno ze słodkimi jak i słonymi dodatkami.
Koreańskie tosty
Shokupan idealnie nadaje się na tosty, które po upieczeniu są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Składniki:
- jajecznica,
- usmażony bekon,
- szczypiorek,
- majonez,
- sałata karbowana.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Boczek usmaż na chrupko na rozgrzanej patelni.
Krok 2. Do miski wbij jajka, dodaj mleko, sól oraz pieprz i wymieszaj. Wlej na rozgrzaną patelnię i usmaż jajecznicę.
Krok 3. Ukrój kawałek mlecznego chleba japońskiego, natnij go, tworząc kieszonkę na składniki i podpiecz je na suchej patelni. Posmaruj majonezem wymieszanym z ketchupem, dodaj ser, jajecznicę, boczek oraz szczypiorek. Koreański tost z shokupan jest już gotowy. Smacznego!