Moja rodzina uwielbia, jak robię te tosty na śniadanie. Waniliowy aromat ogarnia cały dom

Każdy ma jakiejś ulubione śniadanie. W moim przypadku są to tosty francuskie, a swoją miłością do tej potrawy zaraziłam również moich bliskich. Mój przepis zawiera pewien dodatek, dzięki któremu tosty zawsze wychodzą fantastycznie.

Tosty francuskie to dobra opcja na śniadanie na słodkoTosty francuskie to dobra opcja na śniadanie na słodko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Bob Gubbins

Tosty francuskie, zwane również "chlebem w jajku", to popularna opcja śniadaniowa, znana na całym świecie. Pierwszy raz zobaczyłam to danie, oglądając film "Sprawa Kramerów" (1979). Główny bohater, grany przez Dustina Hoffmana, przyrządza tosty francuskie swojemu synkowi każdego ranka, zanim wychodzą do przedszkola. Uznałam, że nie wygląda to zbyt skomplikowanie, więc spróbowałam wykonać własną wersję. Od tej pory jest to moje ulubione śniadanie i uwielbiam w taki sposób zaczynać dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczą 4 składniki. W kilka minut wyczarujesz pyszne placuszki serowe

Nietypowe mleko kluczem do sukcesu

Do swoich tostów francuskich używam zwykłego chleba tostowego, ale dobrze sprawdzi się też chałka lub brioszka. Podane proporcje starczą mi na 5-6 tostów. Mój trik to dodanie waniliowego mleka roślinnego do masy jajecznej, dzięki temu pieczywo jest aromatyczne, a zapach wanilii rozchodzi się po całej kuchni. Oprócz tego, zawsze smażę kromki pojedynczo, a przed każdym kolejnym dodaje odrobinę masła. Dzięki temu mają maślany smak i ładną, zarumienioną skórkę. Gotowe tosty genialnie smakują z syropem klonowym, choć jeśli chodzi o dodatki, możliwości jest nieskończenie dużo – możesz postawić na miód, świeże owoce, cukier puder lub orzechy.

Przepis na tosty francuskie na słodko

Składniki:

  • 2 jajka,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • pieczywo tostowe,
  • masło do smażenia,
  • opcjonalnie: pół łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Wbij do miski 2 jajka, a następnie je roztrzep. Dolej mleka, dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj dokładnie, aby składniki się dobrze połączyły.
  2. Zanurz kromkę pieczywa w masie jajecznej, pozwalając jej wchłonąć płyn przez kilka sekund z każdej strony. Pamiętaj, aby nie robić tego zbyt długo, bo tost może się przez to rozpadać.
  3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj odrobinę masła. Gdy się roztopi, półóż namoczoną kromkę chleba i smaż po 2 - 3 minuty z każdej strony, aby uzyskać efekt złocistej i chrupiącej skórki.
  4. Powtarzaj te kroki z każdą kolejną kromką. Tosty spożywaj ze swoimi ulubionymi dodatkami.

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Większość dodaje do sałatki, ja wlewam do kawy. Trzyma cukier w ryzach, pomaga pozbyć się oponki
Większość dodaje do sałatki, ja wlewam do kawy. Trzyma cukier w ryzach, pomaga pozbyć się oponki
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Mieszam 3 składniki. Po chwili mam stertę pysznych i chrupiących kotlecików
Mieszam 3 składniki. Po chwili mam stertę pysznych i chrupiących kotlecików