Moja rodzina uwielbia, jak robię te tosty na śniadanie. Waniliowy aromat ogarnia cały dom
Każdy ma jakiejś ulubione śniadanie. W moim przypadku są to tosty francuskie, a swoją miłością do tej potrawy zaraziłam również moich bliskich. Mój przepis zawiera pewien dodatek, dzięki któremu tosty zawsze wychodzą fantastycznie.
Tosty francuskie, zwane również "chlebem w jajku", to popularna opcja śniadaniowa, znana na całym świecie. Pierwszy raz zobaczyłam to danie, oglądając film "Sprawa Kramerów" (1979). Główny bohater, grany przez Dustina Hoffmana, przyrządza tosty francuskie swojemu synkowi każdego ranka, zanim wychodzą do przedszkola. Uznałam, że nie wygląda to zbyt skomplikowanie, więc spróbowałam wykonać własną wersję. Od tej pory jest to moje ulubione śniadanie i uwielbiam w taki sposób zaczynać dzień.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wystarczą 4 składniki. W kilka minut wyczarujesz pyszne placuszki serowe
Nietypowe mleko kluczem do sukcesu
Do swoich tostów francuskich używam zwykłego chleba tostowego, ale dobrze sprawdzi się też chałka lub brioszka. Podane proporcje starczą mi na 5-6 tostów. Mój trik to dodanie waniliowego mleka roślinnego do masy jajecznej, dzięki temu pieczywo jest aromatyczne, a zapach wanilii rozchodzi się po całej kuchni. Oprócz tego, zawsze smażę kromki pojedynczo, a przed każdym kolejnym dodaje odrobinę masła. Dzięki temu mają maślany smak i ładną, zarumienioną skórkę. Gotowe tosty genialnie smakują z syropem klonowym, choć jeśli chodzi o dodatki, możliwości jest nieskończenie dużo – możesz postawić na miód, świeże owoce, cukier puder lub orzechy.
Przepis na tosty francuskie na słodko
Składniki:
- 2 jajka,
- pół szklanki mleka,
- 1 łyżeczka cukru,
- pieczywo tostowe,
- masło do smażenia,
- opcjonalnie: pół łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:
- Wbij do miski 2 jajka, a następnie je roztrzep. Dolej mleka, dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj dokładnie, aby składniki się dobrze połączyły.
- Zanurz kromkę pieczywa w masie jajecznej, pozwalając jej wchłonąć płyn przez kilka sekund z każdej strony. Pamiętaj, aby nie robić tego zbyt długo, bo tost może się przez to rozpadać.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj odrobinę masła. Gdy się roztopi, półóż namoczoną kromkę chleba i smaż po 2 - 3 minuty z każdej strony, aby uzyskać efekt złocistej i chrupiącej skórki.
- Powtarzaj te kroki z każdą kolejną kromką. Tosty spożywaj ze swoimi ulubionymi dodatkami.