Moja rodzina uwielbia, jak robię te tosty na śniadanie. Waniliowy aromat ogarnia cały dom

Każdy ma jakiejś ulubione śniadanie. W moim przypadku są to tosty francuskie, a swoją miłością do tej potrawy zaraziłam również moich bliskich. Mój przepis zawiera pewien dodatek, dzięki któremu tosty zawsze wychodzą fantastycznie.

Tosty francuskie to dobra opcja na śniadanie na słodkoTosty francuskie to dobra opcja na śniadanie na słodko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Bob Gubbins

Tosty francuskie, zwane również "chlebem w jajku", to popularna opcja śniadaniowa, znana na całym świecie. Pierwszy raz zobaczyłam to danie, oglądając film "Sprawa Kramerów" (1979). Główny bohater, grany przez Dustina Hoffmana, przyrządza tosty francuskie swojemu synkowi każdego ranka, zanim wychodzą do przedszkola. Uznałam, że nie wygląda to zbyt skomplikowanie, więc spróbowałam wykonać własną wersję. Od tej pory jest to moje ulubione śniadanie i uwielbiam w taki sposób zaczynać dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczą 4 składniki. W kilka minut wyczarujesz pyszne placuszki serowe

Nietypowe mleko kluczem do sukcesu

Do swoich tostów francuskich używam zwykłego chleba tostowego, ale dobrze sprawdzi się też chałka lub brioszka. Podane proporcje starczą mi na 5-6 tostów. Mój trik to dodanie waniliowego mleka roślinnego do masy jajecznej, dzięki temu pieczywo jest aromatyczne, a zapach wanilii rozchodzi się po całej kuchni. Oprócz tego, zawsze smażę kromki pojedynczo, a przed każdym kolejnym dodaje odrobinę masła. Dzięki temu mają maślany smak i ładną, zarumienioną skórkę. Gotowe tosty genialnie smakują z syropem klonowym, choć jeśli chodzi o dodatki, możliwości jest nieskończenie dużo – możesz postawić na miód, świeże owoce, cukier puder lub orzechy.

Przepis na tosty francuskie na słodko

Składniki:

  • 2 jajka,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • pieczywo tostowe,
  • masło do smażenia,
  • opcjonalnie: pół łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Wbij do miski 2 jajka, a następnie je roztrzep. Dolej mleka, dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj dokładnie, aby składniki się dobrze połączyły.
  2. Zanurz kromkę pieczywa w masie jajecznej, pozwalając jej wchłonąć płyn przez kilka sekund z każdej strony. Pamiętaj, aby nie robić tego zbyt długo, bo tost może się przez to rozpadać.
  3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj odrobinę masła. Gdy się roztopi, półóż namoczoną kromkę chleba i smaż po 2 - 3 minuty z każdej strony, aby uzyskać efekt złocistej i chrupiącej skórki.
  4. Powtarzaj te kroki z każdą kolejną kromką. Tosty spożywaj ze swoimi ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się