To nie tylko aromatyczny dodatek. Poprawia pamięć i działa przeciwstarzeniowo

Cynamon to bardzo popularna przyprawa, słynąca z pięknego zapachu. Jednak istnieje więcej powodów, dla których warto wykorzystywać ją w swojej kuchni (i nie tylko w kuchni). W cynamonie znajduje się wiele substancji aktywnych, które wykazują właściwości prozdrowotne. Pachnącą przyprawę stosuje się zarówno w przemyśle spożywczym, jak i w kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Za co powinniśmy pokochać cynamon?

Dlaczego warto jeść cynamon?Dlaczego warto jeść cynamon?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Krzysztof Fryc

Cynamon to powszechna nazwa jednej z bardziej popularnych przypraw kuchennych, nazywana również w niektórych środowiskach "słodkim drewnem". Otrzymuje się go z wysuszonej kory cynamonowca (Cinnamomum), najczęściej z cynamonowca cejlońskiego (nazywanego prawdziwym), cynamonowca chińskiego i cynamonowca kamforowego. Warto jednak dodać, że są to tylko trzy najpopularniejsze gatunki. W rzeczywistości istnieje blisko 250 gatunków tego drzewa, a produkcja cynamonu na świecie wynosi ok. 35 tys. ton w skali roku.

Cinnamomum był już znany w starożytnej Grecji, Rzymie i Egipcie. Ludność tych narodów wierzyła, że przyprawa ta jest pokarmem bogów i posiada nadzwyczajną moc — wzmacnia ciało i chroni przed chorobami. Dziś już wiemy, jakie witaminy posiada cynamon — zawiera m.in. magnez, żelazo, wapń i witaminę K, A, B6, C i kwas foliowy. Przyczynia się on do obniżenia cholesterolu, ciśnienia i stężenia cukru we krwi, pomaga w odchudzaniu. Jednak to nie wszystkie właściwości cynamonu. Z jakich powodów jeszcze warto go pokochać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babeczki z cynamonową nutką znikają z talerzy w mgnieniu oka

Jaki cynamon jest najlepszy? Postaw na jakość

Zanim pokochasz cynamon, dowiedz się jaki gatunek będzie miał najlepszy wpływ na zdrowie. Najbardziej polecany jest cynamon cejloński, zawierający około 250 razy mniej szkodliwych dla zdrowia kumaryn (kumaryna w zbyt dużych ilościach jest toksyczna), niż cynamon chiński. Ten oryginalny pochodzi z terenów, które dziś zajmuje Sri Lanka. Podczas zakupów wybierz zatem cynamon cejloński i produkty, które zawierają tę odmianę, nie zaś chińską. To właśnie droższy, ale bardziej wartościowy cynamon jest nie tylko przyprawą, ale również lekarstwem.

Po pierwsze: zmniejsza ryzyko chorób serca

Cynamon dba o zdrowe serce, zmniejszając ryzyko chorób tego narządu. Spożywanie "słodkiego drewna" wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i poziomu trójglicerydów. Pozytywnie działa także na redukcję "złego" cholesterolu i utrzymanie "dobrego" na właściwym poziomie. To zaś przyczynia się do obniżenia ryzyka udaru mózgu. Korzystny wpływ wywiera w procesie krzepnięcia krwi.

Po drugie: lepsza pamięć

Cynamon pozytywnie wpływa na ukrwienie mózgu i innych narządów, a to przekłada się na poprawę pamięci i koncentracji. Co więcej, zwiększając przepływ krwi, przyczynia się do regeneracji uszkodzonych tkanek.

Po trzecie: higiena jamy ustnej

Ta informacja dla wielu osób może być zaskakująca. Otóż cynamon z powodzeniem można stosować w celu ochrony przed szkodliwymi bakteriami, które są obecne w jamie ustnej. To właśnie one przyczyniają się do powstawania próchnicy, infekcji w jamie ustnej i są odpowiedzialne za nieświeży oddech. Z uwagi na korzystne działanie cynamonu, w trosce o higienę jamy ustnej warto wybierać te pasty do zębów, które go zawierają. Dobrym rozwiązaniem jest także dodanie niewielkiej ilości cynamonu do własnej pasty. Warto wspomnieć, że działanie olejku cynamonowego docenia się w przypadku zapalenia dziąseł.

Po czwarte: pomaga w leczeniu cukrzycy

Badania poświęcone właściwościom cynamonu potwierdziły, że jest to bardzo pożądana przyprawa w diecie osób cierpiących na cukrzycę. W tym przypadku chodzi o zdolność obniżenia wysokości cukru we krwi. Dodać warto, że obniżenie poziomu hemoglobiny glikowanej zmniejsza ryzyko rozwoju powstawania powikłań cukrzycy typu 2. Z tego względu badacze pracują nad tym, jak można wykorzystać ekstrakt z cynamonu w suplementacji osób dotkniętych cukrzycą typu 2.

Po piąte: łagodzi dolegliwości

Cynamon posiada także zdolność obniżania bólu. Niezwykle korzystnie wpływa na samopoczucie czy wszelkie dolegliwości bólowe – migreny, bóle stawów oraz mięśni. Pozytywne działanie wykazuje również w przypadku łagodzenia objawów reumatoidalnego zapalenia stawów. Uznaje się, że cynamon ma moc zmniejszania stanów zapalnych podczas trwania choroby.

Po szóste: działa antynowotworowo

W kontekście cennych właściwości cynamonu pojawia się także sporo informacji na temat pozytywnego wpływu znajdujących się w nim związków na choroby neurodegeneracyjne i nowotworowe. Obecnie naukowcy prowadzą bardzo szczegółowe badania, które mają potwierdzić, w jaki sposób spożywanie tej popularnej przyprawy przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka. Wiele informacji dostępnych w pismach naukowych wskazuje na właściwości przeciwutleniające, które stanowią ochronę przed uszkodzeniem DNA. Cynamon motywuje komórki nowotworowe do procesu samozniszczenia i zabezpiecza organizm przed wzrostem guzów nowotworowych.

Po siódme: dla urody

Cynamon stosuje się także w kosmetyce – okazuje się, że ma moc poprawiania naszej urody. Idealnie sprawdza się w produktach przeznaczonych do pielęgnacji skóry za sprawą właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych. Jest przydatny w walce z bakteriami, grzybami i wirusami, które znajdują się na skórze. To także przyjaciel skóry trądzikowej – mieszanka miodu i cynamonu jest naturalnym lekarstwem na trądzik. Warto wspomnieć jeszcze o jednej właściwości tej przyprawy — przeciwstarzeniowej, która sprawia, że jest składnikiem kosmetyków przeciwzmarszczkowych.

A co w przemyśle farmaceutycznym?

Wymieniając liczne zalety cynamonu, nie powinniśmy zapominać, jak cenną rolę odgrywa w przemyśle farmaceutycznym. Tę popularną przyprawę, posiadającą tak liczne właściwości lecznicze, wykorzystuje się jako składnik poprawiający smak i zapach rozmaitych lekarstw.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa