Jest sto razy zdrowszy niż miód. Seniorzy powinni jeść na kilogramy

Propolis to substancja wykorzystywana przez pszczoły. Dzięki niej wzmacniają konstrukcję ula. Czy wiecie, że składnik ten jest również dobry dla naszego zdrowia? Posiada wiele substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na wygląd skóry i zdrowie.

ObrazekPropolis (ADOBE)
Paulina Hermann

Składnik stworzony jest z wydzielin gruczołów pszczół, żywicy oraz krzewów. Mówi się, że to antybiotyk XXI wieku. Wspomaga działanie naszego organizmu i jest ważną częścią wielu nalewek prozdrowotnych. Jeśli jesteście nim zainteresowani, powinniście zwrócić uwagę na jeden szczegół. Musicie poznać listę przeciwwskazań, gdyż nie wszyscy mogą go jeść.

Propolis to idealny patent na lepsze zdrowie i młodość

Znajdziemy w nim witaminę oraz witaminy z grupy B. Poza tym jest źródłem estrów, kwasów fenolowych i kumaryny. Produkt wzmacnia działanie układu odpornościowego, do tego zwalcza bakterie i wirusy. Idealnie sprawdzi się podczas grypy i przeziębienia. Propolis jest zbawienny dla wyglądu skóry, włosów i paznokci. Możemy go stosować także podczas zapalenia dziąseł. Ponadto sprawdza się w leczeniu:

  1. Hemoroidów,
  2. nadciśnienia tętniczego,
  3. chorób żołądka,
  4. hiperlipidemii,
  5. nadżerek.

Propolis, chociaż jest zdrowy, nie powinien być przyjmowany przez niektóre osoby. Zawiera bardzo dużo olejków eterycznych, substancji żywiczych i wosków. Dlatego też u części społeczeństwa może podrażnić błony śluzowe żołądka i przyczynić się do pojawienia silnej biegunki. Uważać też muszą osoby uczulone na produkty wytwarzane przez pszczoły.

Obrazek
Propolis (Wikimedia Commons)

Jak zrobić leczniczą nalewkę? Wystarczą tylko dwa składniki

Na samym początku trzeba przygotować:

  • 50 gram propolisu,
  • 250 ml rektyfikowanego spirytusu.

Sposób wykonania

  1. Umyjcie i wyparzcie słoiki. Włóżcie do nich pszczeli produkt. Całość zalejcie spirytusem.
  2. Wymieszajcie wszystko bardzo dokładnie. Odstawcie na dwa tygodnie w chłodne i ciemne miejsce. Codziennie dwa razy potrząsajcie naczyniem. Dzięki temu składniki zaczną dobrze współgrać.
  3. Gotowy płyn przelejcie przez gazę do czystej, najlepiej ciemnej butelki. Naczynie przechowujemy w zaciemnionym miejscu, najlepiej w spiżarni lub w szafie.

Propolis nadaje nalewce prozdrowotnego działania. Jak spożywać miksturę? Kilka kropel mieszamy z cukrem lub wodą i po prostu pijemy (bądź zjadamy). Robimy to trzy razy dziennie.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej