Siostra Anastazja pochwaliła się jak robi migdałowiec bez pieczenia. To jest tak proste, że aż trudno uwierzyć

Ciasto, które nie wymaga od nas pieczenia to idealne rozwiązanie na szybki i prosty deser. Migdałowiec siostry Anastazji sprawdzi się doskonale. W przepisie spód składa się z herbatników, a krem jest na bazie pysznego waniliowego budyniu. Zaczynajmy!

Obrazek
Paulina

Siostra Anastazja zawsze zaskakuje nas swoimi przepisami i podsyła nam cenne wskazówki, które możemy wykorzystać wykonując różnego rodzaju potrawy i ciasta w swojej kuchni. Tym razem postanowiła zamienić krakersy na herbatniki. Dzięki tej zamianie będziemy mogli z łatwością pokroić ciasto i umieścić je na talerzu.

Przepis na Migdałowiec siostry Anastazji

Obrazek

Składniki na migdałowiec: 

Krem budyniowy:

  • 1 l mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 budyń waniliowy
  • 250 g masła

Dodatkowo:

  • 1,5 paczki herbatników
  • 1 opakowanie herbatników
  • 400 g masy krówkowej
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 100 g płatków migdałowych
Obrazek
Ciasto Adam i Ewa- Pyszności

Sposób przygotowania migdałowca:

Przygotowujemy wszystkie składniki. Otwieramy mleko z puszki, umieszczamy je w garnku i gotujemy przez około 3 godziny. Następnie dokładnie studzimy. Rozgrzewamy patelnie i wrzucamy płatki migdałów. Czekamy aż lekko się przyrumienią. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodajemy cały budyń, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. W mieszance umieszczamy również jajko. Całość dokładnie miksujemy blenderem lub ręcznie. Natomiast resztę mleka gotujemy wraz z cukrem i masłem. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę z budyniem. Pamiętajmy o tym by wszystko dokładnie mieszać i nie przestawać. Unikniemy wtedy powstania grudek. Następnie wszystko studzimy.

W wysokim naczyniu umieszczamy 1/3 szklanki wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Przygotowaną żelatynę odstawiamy na bok. Zabieramy się za ubijanie śmietany. Możemy dodać do niej odrobinę cukru a następnie łączymy śmietanę z wystudzoną żelatyną.

Zabieramy się za przekładanie ciasta. Blachę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć 1 warstwę herbatników. Następnie układamy masę budyniową. Ważne by była schłodzona. Kolejna warstwa to herbatniki, a potem karmel z mleka, które wcześniej schłodziliśmy. Umieszczamy 3 warstwę herbatników i uprażone wcześniej płatki migdałów. Ciasto gotowe. Najlepiej schłodzić je przed podaniem. Smacznego!

Jeśli lubisz piec, mamy przepis na ciasto górą lodową: 

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯