Siostra Anastazja pochwaliła się jak robi migdałowiec bez pieczenia. To jest tak proste, że aż trudno uwierzyć

Ciasto, które nie wymaga od nas pieczenia to idealne rozwiązanie na szybki i prosty deser. Migdałowiec siostry Anastazji sprawdzi się doskonale. W przepisie spód składa się z herbatników, a krem jest na bazie pysznego waniliowego budyniu. Zaczynajmy!

Obrazek
Paulina

Siostra Anastazja zawsze zaskakuje nas swoimi przepisami i podsyła nam cenne wskazówki, które możemy wykorzystać wykonując różnego rodzaju potrawy i ciasta w swojej kuchni. Tym razem postanowiła zamienić krakersy na herbatniki. Dzięki tej zamianie będziemy mogli z łatwością pokroić ciasto i umieścić je na talerzu.

Przepis na Migdałowiec siostry Anastazji

Obrazek

Składniki na migdałowiec: 

Krem budyniowy:

  • 1 l mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 budyń waniliowy
  • 250 g masła

Dodatkowo:

  • 1,5 paczki herbatników
  • 1 opakowanie herbatników
  • 400 g masy krówkowej
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 100 g płatków migdałowych
Obrazek
Ciasto Adam i Ewa- Pyszności

Sposób przygotowania migdałowca:

Przygotowujemy wszystkie składniki. Otwieramy mleko z puszki, umieszczamy je w garnku i gotujemy przez około 3 godziny. Następnie dokładnie studzimy. Rozgrzewamy patelnie i wrzucamy płatki migdałów. Czekamy aż lekko się przyrumienią. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodajemy cały budyń, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. W mieszance umieszczamy również jajko. Całość dokładnie miksujemy blenderem lub ręcznie. Natomiast resztę mleka gotujemy wraz z cukrem i masłem. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę z budyniem. Pamiętajmy o tym by wszystko dokładnie mieszać i nie przestawać. Unikniemy wtedy powstania grudek. Następnie wszystko studzimy.

W wysokim naczyniu umieszczamy 1/3 szklanki wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Przygotowaną żelatynę odstawiamy na bok. Zabieramy się za ubijanie śmietany. Możemy dodać do niej odrobinę cukru a następnie łączymy śmietanę z wystudzoną żelatyną.

Zabieramy się za przekładanie ciasta. Blachę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć 1 warstwę herbatników. Następnie układamy masę budyniową. Ważne by była schłodzona. Kolejna warstwa to herbatniki, a potem karmel z mleka, które wcześniej schłodziliśmy. Umieszczamy 3 warstwę herbatników i uprażone wcześniej płatki migdałów. Ciasto gotowe. Najlepiej schłodzić je przed podaniem. Smacznego!

Jeśli lubisz piec, mamy przepis na ciasto górą lodową: 

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy