Koniec z gotowaniem słoików z przetworami. Wypróbuj sprytny sposób na pasteryzowanie w zmywarce

Latem przygotowujemy różne przetwory i chcemy, by były dobre jak najdłużej. W tym celu musimy wykonać jeden proces, czyli pasteryzację. Dzięki niemu nasze dżemy, ogórki i konfitury przetrwają nawet kilka lat. Niewiele osób wie, że istnieje pasteryzowanie w zmywarce.

ObrazekPasteryzowanie w zmywarce (Adobe)
Paulina Hermann

Czym jest pasteryzacja? To sposób na konserwację żywności. Najczęściej robimy to w garnku. Wkładamy słoiki na wyłożone bawełnianą ściereczką dno, wlewamy wodę i gotujemy przez 20 minut. Możemy też wykorzystać do tego piekarnik lub... zmywarkę. Brzmi dziwnie? Podpowiemy, w jaki sposób to zrobić i jakie efekty przyniesie.

Dlaczego pasteryzacja to dobry pomysł?

Dzięki niej pozbędziemy się bakterii, grzybów i innych drobnoustrojów.  Uchronimy produkty przed pleśnieniem. Co ważne, nie możemy wrzucać do słoików spleśniałych owoców i warzyw. Odcinanie chorej części (a potem pasteryzacja) nic nie pomoże, zainfekowane jest całe warzywo (a niekiedy cała partia). Niektóre gatunki pleśni mogą wywołać nowotwory.

Istotne są również te fakty:

  • Duże słoiki potrzebują więcej czasu,
  • dżemy pasteryzujemy krócej niż warzywa w zalewie.

Zastanawiacie się, co możecie pasteryzować? Na pierwszą myśl przychodzą owocowe przetwory, jak konfitury, soki lub dżemy. Warto też zakonserwować ogórki, cukinię, dynię, kapustę lub grzyby.

Obrazek
Przetwory (Pixabay)

Pasteryzowanie w zmywarce?

To niesamowicie prosta sprawa! Ten patent sprawdzi się w wielu sytuacjach, szczególnie kiedy masz dużo przetworów do zrobienia. Co trzeba zrobić? Najpierw połóż słoiki pokrywą do dołu i ustaw moc zmywarki na 70 lub 75 stopni. Włącz urządzenie i poczekaj do momentu, w którym cykl się skończy. Kiedy słoiki będą już zimne, poustawiaj je w spiżarni lub piwnicy wieczkami do góry.

Pasteryzowanie w zmywarce może się nie udać, jeśli nie posiadamy takiego sprzętu. Na szczęście w praktycznie każdym domu jest piekarnik i on również pomoże w procesie pasteryzacji. Słoiki ustaw na blaszce, żeby się nie dotykały. Dolej trochę wody i wstaw całość do piekarnika. Ustaw temperaturę na 130 stopni i piecz przez 40 minut. Wyłącz urządzenie i poczekaj, aż przetwory ostygną. Potem poustawiaj je w jakimś suchym i chłodnym miejscu.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje