Koniec z gotowaniem słoików z przetworami. Wypróbuj sprytny sposób na pasteryzowanie w zmywarce
Latem przygotowujemy różne przetwory i chcemy, by były dobre jak najdłużej. W tym celu musimy wykonać jeden proces, czyli pasteryzację. Dzięki niemu nasze dżemy, ogórki i konfitury przetrwają nawet kilka lat. Niewiele osób wie, że istnieje pasteryzowanie w zmywarce.
30.07.2023 | aktual.: 10.10.2023 20:29
Czym jest pasteryzacja? To sposób na konserwację żywności. Najczęściej robimy to w garnku. Wkładamy słoiki na wyłożone bawełnianą ściereczką dno, wlewamy wodę i gotujemy przez 20 minut. Możemy też wykorzystać do tego piekarnik lub... zmywarkę. Brzmi dziwnie? Podpowiemy, w jaki sposób to zrobić i jakie efekty przyniesie.
Dlaczego pasteryzacja to dobry pomysł?
Dzięki niej pozbędziemy się bakterii, grzybów i innych drobnoustrojów. Uchronimy produkty przed pleśnieniem. Co ważne, nie możemy wrzucać do słoików spleśniałych owoców i warzyw. Odcinanie chorej części (a potem pasteryzacja) nic nie pomoże, zainfekowane jest całe warzywo (a niekiedy cała partia). Niektóre gatunki pleśni mogą wywołać nowotwory.
Istotne są również te fakty:
- Duże słoiki potrzebują więcej czasu,
- dżemy pasteryzujemy krócej niż warzywa w zalewie.
Zastanawiacie się, co możecie pasteryzować? Na pierwszą myśl przychodzą owocowe przetwory, jak konfitury, soki lub dżemy. Warto też zakonserwować ogórki, cukinię, dynię, kapustę lub grzyby.
Pasteryzowanie w zmywarce?
To niesamowicie prosta sprawa! Ten patent sprawdzi się w wielu sytuacjach, szczególnie kiedy masz dużo przetworów do zrobienia. Co trzeba zrobić? Najpierw połóż słoiki pokrywą do dołu i ustaw moc zmywarki na 70 lub 75 stopni. Włącz urządzenie i poczekaj do momentu, w którym cykl się skończy. Kiedy słoiki będą już zimne, poustawiaj je w spiżarni lub piwnicy wieczkami do góry.
Pasteryzowanie w zmywarce może się nie udać, jeśli nie posiadamy takiego sprzętu. Na szczęście w praktycznie każdym domu jest piekarnik i on również pomoże w procesie pasteryzacji. Słoiki ustaw na blaszce, żeby się nie dotykały. Dolej trochę wody i wstaw całość do piekarnika. Ustaw temperaturę na 130 stopni i piecz przez 40 minut. Wyłącz urządzenie i poczekaj, aż przetwory ostygną. Potem poustawiaj je w jakimś suchym i chłodnym miejscu.