Koniec z gotowaniem słoików z przetworami. Wypróbuj sprytny sposób na pasteryzowanie w zmywarce

Latem przygotowujemy różne przetwory i chcemy, by były dobre jak najdłużej. W tym celu musimy wykonać jeden proces, czyli pasteryzację. Dzięki niemu nasze dżemy, ogórki i konfitury przetrwają nawet kilka lat. Niewiele osób wie, że istnieje pasteryzowanie w zmywarce.

ObrazekPasteryzowanie w zmywarce (Adobe)
Paulina Hermann

Czym jest pasteryzacja? To sposób na konserwację żywności. Najczęściej robimy to w garnku. Wkładamy słoiki na wyłożone bawełnianą ściereczką dno, wlewamy wodę i gotujemy przez 20 minut. Możemy też wykorzystać do tego piekarnik lub... zmywarkę. Brzmi dziwnie? Podpowiemy, w jaki sposób to zrobić i jakie efekty przyniesie.

Dlaczego pasteryzacja to dobry pomysł?

Dzięki niej pozbędziemy się bakterii, grzybów i innych drobnoustrojów.  Uchronimy produkty przed pleśnieniem. Co ważne, nie możemy wrzucać do słoików spleśniałych owoców i warzyw. Odcinanie chorej części (a potem pasteryzacja) nic nie pomoże, zainfekowane jest całe warzywo (a niekiedy cała partia). Niektóre gatunki pleśni mogą wywołać nowotwory.

Istotne są również te fakty:

  • Duże słoiki potrzebują więcej czasu,
  • dżemy pasteryzujemy krócej niż warzywa w zalewie.

Zastanawiacie się, co możecie pasteryzować? Na pierwszą myśl przychodzą owocowe przetwory, jak konfitury, soki lub dżemy. Warto też zakonserwować ogórki, cukinię, dynię, kapustę lub grzyby.

Obrazek
Przetwory (Pixabay)

Pasteryzowanie w zmywarce?

To niesamowicie prosta sprawa! Ten patent sprawdzi się w wielu sytuacjach, szczególnie kiedy masz dużo przetworów do zrobienia. Co trzeba zrobić? Najpierw połóż słoiki pokrywą do dołu i ustaw moc zmywarki na 70 lub 75 stopni. Włącz urządzenie i poczekaj do momentu, w którym cykl się skończy. Kiedy słoiki będą już zimne, poustawiaj je w spiżarni lub piwnicy wieczkami do góry.

Pasteryzowanie w zmywarce może się nie udać, jeśli nie posiadamy takiego sprzętu. Na szczęście w praktycznie każdym domu jest piekarnik i on również pomoże w procesie pasteryzacji. Słoiki ustaw na blaszce, żeby się nie dotykały. Dolej trochę wody i wstaw całość do piekarnika. Ustaw temperaturę na 130 stopni i piecz przez 40 minut. Wyłącz urządzenie i poczekaj, aż przetwory ostygną. Potem poustawiaj je w jakimś suchym i chłodnym miejscu.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯