Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu i północnej Afryki, ale już mocno zadomowione w Polsce. Jest idealna na nieśpieszne weekendowe śniadania w kameralnym gronie. Karol Okrasa podkręca jej smak dwoma hiszpańskimi dodatkami.
Polacy uwielbiają zmieniać przepisy, a do tego szakuszka sprawdza się idealnie. Na patelnię można wrzucić wiele różnych dodatków – sezonowe warzywa, grzyby, boczek lub wędzoną kiełbasę – słowem do wyboru, do koloru. Wszystkie chwyty dozwolone, bo w końcu najważniejsze jest to, aby potrawa była smaczna. Jednak jeśli chcesz utrzymać jej orientalny charakter, zawsze pamiętaj o kuminie.
Hiszpańskie dodatki Karola Okrasy
Popularny kucharz proponuje dodać do szakszuki dwa składniki, które przeniosą prostą codzienną potrawę na wyższy poziom smakowy. Chodzi o chorizo i zielone oliwki – ich konkretne smaki nie każdemu muszą odpowiadać, ale trzeba przyznać, że idealnie do siebie pasują. Ja do tego zestawu dodałabym jeszcze odrobinę papryczki chili i trochę startego parmezanu do posypania. Jeśli nie lubisz zielonych oliwek, możesz je pominąć lub wymienić na czarne o łagodniejszym smaku.
Przepis na szakszukę od Karola Okrasy
Pomidory na szakszukę sparz i obierz ze skórki. Możesz tradycyjnie przelać je wrzątkiem lub skorzystać z innej metody na obieranie pomidorów, na przykład przy użyciu zamrażalnika bądź kuchenki mikrofalowej.
Składniki:
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 g chorizo
- 3 duże pomidory,
- 4 jajka,
- garść zielonych oliwek,
- 1 łyżeczka kuminu,
- szczypta soli i pieprzu,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę lub pióra cebulę. Po chwili dodaj drobno posiekany czosnek.
- Gdy warzywa na patelni zaczną ładnie pachnieć, dodaj pokrojone w plastry chorizo. Usmaż na rumiany kolor.
- Następnie dorzuć pokrojone w kostkę pomidory, dopraw kuminem i świeżo zmielonym pieprzem. Gotuj przez chwilę na małym ogniu, aż pomidory zmiękną i całość zgęstnieje.
- Dodaj odsączone z zalewy zielone oliwki, po czym w zrób w sosie miejsca na jajka. Wbij je ostrożnie tak, aby nie uszkodzić żółtek. Jajka posyp odrobiną soli.
- Przykryj patelnię i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut do momentu, aż zetną się białka.