Nie musisz już polewać pomidorów wrzątkiem. Tak szybko usuniesz skórkę
Większość osób zupełnie się tym nie przejmuje, jedząc pomidory ze skórką. Jednak w niektórych przypadkach obieranie pomidorów jest koniecznością. W gładkich sosach pomidorowych to zupełnie niepożądany dodatek. Również w przypadku pomidorów z marketu nieraz lepiej usunąć skórkę, aby pozbyć się pestycydów.
Najpopularniejszą metodą na usunięcie skórki z pomidorów jest zalanie ich wrzątkiem. Po kilku minutach wyjmujesz je i obierasz przy pomocy ostrego nożyka. Mało kto wie, że podobny efekt można uzyskać, stosując inne sposoby. Wybierz najlepszą dla siebie, ale weź pod uwagę to, że nie wszystkie są odpowiednie do przygotowania dodatku na kanapkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad
Obieranie pomidorów z pomocą kuchenki mikrofalowej
W szybki sposób pozbędziesz się skórki z pomidorów po tym, jak wrzucisz je na krótką chwilę do mikrofalówki. Wcześniej natnij je w krzyżyk po przeciwnej stronie szypułki i umieść w odpowiednim pojemniku. Po 30 sekundach podgrzewania na najwyższej mocy urządzenia wyjmij pomidory. Odstaw na kilka minut do przestygnięcia i obierz, pociągając za skórkę od strony nacięcia.
Metoda z wykorzystaniem zamrażalnika
Skórka w łatwy sposób schodzi z pomidorów także po schłodzeniu ich w zamrażalniku. Wytnij z nich szypułki, natnij w X i umieść w pojemniku przeznaczonym do zamrażania żywności. Pozostaw na kilka godzin, po czym wyjmij. Odczekaj chwilę i zdejmij skórkę.
Taka metoda nie sprawdzi się do sałatki ani do położenia pomidorów na kanapkę. Ale może się przydać w sytuacji, gdy planujesz przygotowanie większej ilości domowego ketchupu, koncentratu lub sosu pomidorowego do słoików.
Możesz wstawić pomidory do piekarnika
Jeśli nie chcesz używać wrzątku, natnij pomidory i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza (możesz wykorzystać program do grillowania). Piecz przez kilka minut do momentu, aż skórka zacznie pękać. Wyjmij pomidory, ostudź i obierz – po krótkim przypieczeniu taka czynność to pestka.
Opalanie nad palnikiem gazowym
Jeśli jesteś właścicielem kuchenki gazowej, możesz wykorzystać ostatni ze sposobów. Nakłuj pomidory widelcem, a następnie, używając szczypiec, jeden po drugim opiekaj nad płomieniem palnika kuchenki gazowej. Obracaj, aż skórka zacznie pękać. Odłóż na talerz, poczekaj aż pomidory ostygną i obierz je ze skórki.
Uważaj, aby kawałki pomidora nie spadły na palnik. Jeśli tak się stało, po wyłączeniu kuchenki i ostygnięciu palnika, dokładnie go wyczyść i sprawdź drożność otworów, z których wydobywa się gaz. O tym, że palnik jest czysty, dowiesz się, obserwując kolor płomienia na kuchence gazowej.