Nie musisz już polewać pomidorów wrzątkiem. Tak szybko usuniesz skórkę

Większość osób zupełnie się tym nie przejmuje, jedząc pomidory ze skórką. Jednak w niektórych przypadkach obieranie pomidorów jest koniecznością. W gładkich sosach pomidorowych to zupełnie niepożądany dodatek. Również w przypadku pomidorów z marketu nieraz lepiej usunąć skórkę, aby pozbyć się pestycydów.

Są różne sposoby na obieranie pomidorów ze skórkiSą różne sposoby na obieranie pomidorów ze skórki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Najpopularniejszą metodą na usunięcie skórki z pomidorów jest zalanie ich wrzątkiem. Po kilku minutach wyjmujesz je i obierasz przy pomocy ostrego nożyka. Mało kto wie, że podobny efekt można uzyskać, stosując inne sposoby. Wybierz najlepszą dla siebie, ale weź pod uwagę to, że nie wszystkie są odpowiednie do przygotowania dodatku na kanapkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Spaghetti z aksamitnym sosem z burratą smakuje jak wakacje we Włoszech. Z łatwością zrobisz je w domu

Obieranie pomidorów z pomocą kuchenki mikrofalowej

W szybki sposób pozbędziesz się skórki z pomidorów po tym, jak wrzucisz je na krótką chwilę do mikrofalówki. Wcześniej natnij je w krzyżyk po przeciwnej stronie szypułki i umieść w odpowiednim pojemniku. Po 30 sekundach podgrzewania na najwyższej mocy urządzenia wyjmij pomidory. Odstaw na kilka minut do przestygnięcia i obierz, pociągając za skórkę od strony nacięcia.

Metoda z wykorzystaniem zamrażalnika

Skórka w łatwy sposób schodzi z pomidorów także po schłodzeniu ich w zamrażalniku. Wytnij z nich szypułki, natnij w X i umieść w pojemniku przeznaczonym do zamrażania żywności. Pozostaw na kilka godzin, po czym wyjmij. Odczekaj chwilę i zdejmij skórkę.

Taka metoda nie sprawdzi się do sałatki ani do położenia pomidorów na kanapkę. Ale może się przydać w sytuacji, gdy planujesz przygotowanie większej ilości domowego ketchupu, koncentratu lub sosu pomidorowego do słoików.

Możesz wstawić pomidory do piekarnika

Jeśli nie chcesz używać wrzątku, natnij pomidory i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza (możesz wykorzystać program do grillowania). Piecz przez kilka minut do momentu, aż skórka zacznie pękać. Wyjmij pomidory, ostudź i obierz – po krótkim przypieczeniu taka czynność to pestka.

Opalanie nad palnikiem gazowym

Jeśli jesteś właścicielem kuchenki gazowej, możesz wykorzystać ostatni ze sposobów. Nakłuj pomidory widelcem, a następnie, używając szczypiec, jeden po drugim opiekaj nad płomieniem palnika kuchenki gazowej. Obracaj, aż skórka zacznie pękać. Odłóż na talerz, poczekaj aż pomidory ostygną i obierz je ze skórki.

Uważaj, aby kawałki pomidora nie spadły na palnik. Jeśli tak się stało, po wyłączeniu kuchenki i ostygnięciu palnika, dokładnie go wyczyść i sprawdź drożność otworów, z których wydobywa się gaz. O tym, że palnik jest czysty, dowiesz się, obserwując kolor płomienia na kuchence gazowej.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej