Dieta na ratunek jelitom. Co można jeść, a czego lepiej unikać?

Czy kondycja jelit wpływa też na zdrowie psychiczne? Do takich wniosków doszła autorka programu żywieniowego zwanego dietą GAPS, choć na pewno nie powinna być ona stosowana przez osoby, których nadrzędny cel to zrzucenie zbędnych kilogramów. Do kogo jest zatem skierowana dieta GAPS?

ObrazekDieta - Pyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Kontrowersyjna dieta dla jelit

Natasha Campbell-McBride pracowała początkowo jako neurolog, z czasem jednak jej zainteresowania naukowe podążyły w kierunku dietetyki, w 1998 roku uruchomiła Cambridge Nutrition Clinic. Sześć lat później wydała książkę „Zespół psychologiczno-jelitowy – naturalne metody leczenia autyzmu, ADHD, dysleksji, dyspraksji, depresji i schizofrenii”, w którym zaprezentowała szczegóły autorskiego programu żywieniowego, zwanego dietą GAPS (skrót pochodzi od angielskiego określania „gut and psychology syndrome”).

Campbell-McBride podjęła ten temat, gdy u syna zdiagnozowano zaburzenia ze spektrum autyzmu. Wieloletnie badania doprowadziły ją do wniosku, że odpowiednie odżywianie wpływa na funkcjonowanie jelit, a dzięki temu pomaga również w walce z problemami psychicznymi. Zdrowe jelita mają być remedium zarówno na dolegliwości trawienne, jak i zaburzenia neurologiczne czy autoimmunologiczne (m.in. celiakię, reumatoidalne zapalenie stawów czy choroby tarczycy).

GAPS nie jest klasyczną dietą, ponieważ system nie ma na celu walki ze zbędnymi kilogramami, choć realizując założenia programu, można się ich pozbyć. Do uzyskania i utrzymania pożądanego efektu należy przestrzegać zasad Campbell-McBride przez długi czas, nawet latami. Czy warto?

Dieta GAPS - co można jeść, a po co nie sięgać?

GAPS jest systemem eliminacyjnym, a jego naczelną zasadą jest radykalne ograniczenie cukrów i węglowodanów. Na liście produktów zakazanych znajdują się nie tylko rozmaite słodziki (cukier, syrop klonowy, syrop kukurydziany, aspartam), słodycze (zarówno ciasta, jak i cukierki czy kakao) i żywność wysoko przetworzona, ale również alkohol, kawa, pieczywo, zboża (ryż, owies, pszenica, żyto, kukurydza, komosa ryżowa, kasze), mleko, warzywa o wysokiej zawartości skrobi (ziemniaki, bataty, topinambur), większość owoców oraz rośliny strączkowe (z wyjątkiem fasoli szparagowej).

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Co zatem można jeść? Przede wszystkim rozmaite buliony, kiszonki (najlepiej do każdego posiłku), mięso (zwłaszcza tłuste, nie przetworzone), podroby, ryby, skorupiaki, jajka (przynajmniej 2-3 dziennie), masło, fermentowane produkty mleczne (kefir, maślanka, zsiadłe mleko), orzechy, napoje roślinne (migdałowe, kokosowe, słonecznikowe, ale nie z soi, zakazanej w diecie GAPS), czosnek, warzywa ubogie w skrobię (sałata, ogórki, brokuły, pomidory) oraz oleje roślinne (organiczne, tłoczone na zimno).

Realizacja systemu GAPS jest podzielona na kilka etapów. Pierwszy, tzw. faza wprowadzająca, polega na spożywaniu dużej ilości świeżo wyciskanych soków z warzyw i owoców oraz odpowiednio przygotowanego bulionu, mięsnego lub rybnego. Te produkty mają „uszczelnić” jelita.

W kolejnym etapie sięgamy po kiszonki, następnie jajka i inne źródła cennych kwasów tłuszczowych, a potem możemy wprowadzić potrawy pieczone (wcześniej tylko gotowane). Piąty etap dopuszcza jedzenie surowych warzyw, zaś ostatni – owoców czy miodu.

Decyzja o przechodzeniu do kolejnej fazy uwarunkowana jest dobrym samopoczuciem oraz tolerancją na dotychczas spożywane produkty. Etap diety pełnej powinien trwać około 2 lata, jednakże jej zasady, ewentualnie z zachowaniem mniejszych restrykcji, warto stosować także później.

Dieta GAPS nie dla każdego

Dieta GAPS budzi kontrowersje. Przede wszystkim jej skuteczność, szczególnie w przypadku osób zmagających się ze schorzeniami psychicznymi, nie została potwierdzona obiektywnymi badaniami naukowymi.

Stosowanie się do restrykcyjnych zasad systemu i eliminowanie wielu wartościowych produktów (warzywa, zboża) może prowadzić do poważnych niedoborów żywieniowych i zaburzeń pokarmowych. Dlatego program GAPS na pewno nie jest zalecany dzieciom czy kobietom w ciąży. Każdy, kto planuje jego realizację, powinien skonsultować to z lekarzem czy dietetykiem.

Wadą diety GAPS jest także praco- i czasochłonność. Planowanie i przygotowywanie posiłków staje się w tym wypadku sporym wyzwaniem.

Autor: Rafał Natorski

Zajrzyj na nasz kanał YouTube. Znajdziesz tam przepis na chlebek ziołowy z fetą stworzony do dzielenia się:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości