Wirtualna Polska

Pieczone ziemniaki z parmezanem i czosnkiem. Aromatyczne i chrupiące

pieczone ziemniaki z parmezanem i czosnkiem

Pyszności; Foto: Pixabay

Jaki jest najpopularniejszy dodatek do większości polskich obiadów? Z pewnością będą to ziemniaki puree. Wystarczy je obrać, ugotować i utłuc. Możesz też skorzystać ze zdecydowanie innej i smacznej opcji. To pieczone ziemniaki z parmezanem i czosnkiem. Zobacz, jak je zrobić.

Wirtualna Polska

Pieczone ziemniaki z parmezanem i czosnkiem – świetny dodatek do każdego obiadu

Oprócz tego, że parmezan, czosnek i pozostałe zioła podkreślą smak ziemniaków, to upieczenie ich w piekarniku sprawi, że będą chrupiące i rozpływające się w ustach. To pewnego rodzaju wariacja na temat frytek. Nie tylko ładnie wyglądają na talerzu, w towarzystwie mięsa i ulubionej surówki, ale też obłędnie smakują. Pieczone ziemniaki z parmezanem i czosnkiem możesz zaserwować w przypadku wizyty gości, czy podczas każdego rodzinnego obiadu. Ich przygotowanie jest banalne. Poznaj przepis na ten wyjątkowy i smaczny dodatek.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Przygotowanie ziemniaków – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Feelgoodfoodie

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Jak przygotować pieczone ziemniaki z parmezanem i czosnkiem?

To bardzo proste. Wystarczy odpowiednio pokroić ziemniaki i dodać ulubione przyprawy. Sekret tego dania tkwi nie tylko w odpowiedniej jakości składników, ale i w łatwości przygotowania. Przekonaj się sam!

Składniki:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • umyte ziemniaki
  • parmezan w kawałku
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • zioła prowansalskie
  • świeży rozmaryn
  • czosnek w proszku
  • papryka słodka mielona
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Pieczone ziemniaki to kulinarna rewelacja. Rozpocznij od dokładnego umycia ziemniaków i ich osuszenia. Nie obieraj, ale pokrój w ćwiartki. Przełóż je do miski i dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj i w następnej kolejności dodaj oliwę. W oddzielnej misce połącz rozmaryn, zioła prowansalskie, czosnek i paprykę i tą mieszanką oraz startym parmezanem posyp ziemniaki . Pozostaw je na pół godziny, aby się zamarynowały. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 40 minut.

Pieczone ziemniaki – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Feelgoodfoodie

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Podaj je do swojego ulubionego obiadu lub spożywaj jako przekąskę z ulubionymi sosami. Smacznego!

Chcesz powrócić do czasów dzieciństwa? Przygotuj kluski leniwe z owocami. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×