PrzepisSpróbujesz raz i będziesz robić co tydzień. Genialny sposób na ziemniaki

Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień. Genialny sposób na ziemniaki

Ziemniaki zapiekane z farszem to hit tego sezonu! - Pyszności; foto: Canva
Ziemniaki zapiekane z farszem to hit tego sezonu! - Pyszności; foto: Canva

27.06.2023 12:00

Ziemniaków w tej wersji prawdopodobnie jeszcze nie widziałeś. Dorzuć do nich jeszcze jakąś sałatkę i otrzymasz pełnoprawny, sycący i pyszny obiad. Oto ziemniaki faszerowane mięsem, które od dzisiaj będą śniły ci się po nocach. Jesteś już na nie skazany i nie zaznasz spokoju, dopóki ich nie spróbujesz!

Miłośnicy ziemniaków cały czas walczą z ich haniebnym wizerunkiem "zapychacza", mało ważnego dodatku do kotleta, który zawsze smakuje tak samo. To warzywo jest też wyjątkowo pokrzywdzone przez różnego rodzaju mity spożywcze. O rzekomej kaloryczności pisaliśmy już w innym artykule; dzisiaj chcemy skupić się na odczarowaniu kwestii smaku ziemniaków. I mamy na to świetny sposób.

Najlepsze ziemniaki, jakie jadłeś - Pyszności; foto: Canva
Najlepsze ziemniaki, jakie jadłeś - Pyszności; foto: Canva

Faszerowane mięsem mielonym ziemniaki, na które przepis za chwilę zobaczysz, są doskonałe pod każdym względem. Dawno nie jedliśmy nic pyszniejszego, a sam sposób przygotowania nie jest w najmniejszym stopniu skomplikowany. Na wcieleniu receptury w życie nie ucierpi również twój portfel — niskim kosztem stworzysz przepyszny obiad, którego jeszcze nie raz będzie się domagała reszta domowników. Wystarczy jeszcze tylko jakaś dobra sałatka — może na przykład ta? Ale teraz do rzeczy: oto przepis!

Faszerowane ziemniaki

Składniki:

  • 5 średniej wielkości ziemniaków,
  • 450 g mięsa mielonego,
  • cebula,
  • pomidor,
  • czerwona papryka,
  • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 30 g masła,
  • 100 g sera żółtego w kostce,
  • 1 pęczek koperku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Usuń z papryki gniazdo nasienne i pokrój. Oba warzywa podsmaż na patelni, a następnie dodaj do nich mięso mielone, pokrojonego w kostkę pomidora i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość podlej koncentratem pomidorowym i wymieszaj.
  3. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub roztłucz. Zmieszaj je z masłem i posiekanym koperkiem. Z powstałej masy uformuj kule, połóż je na blaszce i w każdej zrób wgłębienie.
  4. Ser zetrzyj i wsyp połowę do wgłębień w ziemniakach. Teraz wyłóż na niego przygotowany farsz i przykryj drugą połową sera.
  5. Faszerowane ziemniaki piecz przez 10 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także