WAŻNE
TERAZ

Dowództwo Operacyjne reaguje na doniesienia o Wyrykach

Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień. Genialny sposób na ziemniaki

Ziemniaków w tej wersji prawdopodobnie jeszcze nie widziałeś. Dorzuć do nich jeszcze jakąś sałatkę i otrzymasz pełnoprawny, sycący i pyszny obiad. Oto ziemniaki faszerowane mięsem, które od dzisiaj będą śniły ci się po nocach. Jesteś już na nie skazany i nie zaznasz spokoju, dopóki ich nie spróbujesz!

ObrazekZiemniaki zapiekane z farszem to hit tego sezonu! - Pyszności; foto: Canva

Miłośnicy ziemniaków cały czas walczą z ich haniebnym wizerunkiem "zapychacza", mało ważnego dodatku do kotleta, który zawsze smakuje tak samo. To warzywo jest też wyjątkowo pokrzywdzone przez różnego rodzaju mity spożywcze. O rzekomej kaloryczności pisaliśmy już w innym artykule; dzisiaj chcemy skupić się na odczarowaniu kwestii smaku ziemniaków. I mamy na to świetny sposób.

Obrazek
Najlepsze ziemniaki, jakie jadłeś - Pyszności; foto: Canva

Faszerowane mięsem mielonym ziemniaki, na które przepis za chwilę zobaczysz, są doskonałe pod każdym względem. Dawno nie jedliśmy nic pyszniejszego, a sam sposób przygotowania nie jest w najmniejszym stopniu skomplikowany. Na wcieleniu receptury w życie nie ucierpi również twój portfel — niskim kosztem stworzysz przepyszny obiad, którego jeszcze nie raz będzie się domagała reszta domowników. Wystarczy jeszcze tylko jakaś dobra sałatka — może na przykład ta? Ale teraz do rzeczy: oto przepis!

Faszerowane ziemniaki

Składniki:

  • 5 średniej wielkości ziemniaków,
  • 450 g mięsa mielonego,
  • cebula,
  • pomidor,
  • czerwona papryka,
  • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 30 g masła,
  • 100 g sera żółtego w kostce,
  • 1 pęczek koperku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Usuń z papryki gniazdo nasienne i pokrój. Oba warzywa podsmaż na patelni, a następnie dodaj do nich mięso mielone, pokrojonego w kostkę pomidora i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość podlej koncentratem pomidorowym i wymieszaj.
  3. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub roztłucz. Zmieszaj je z masłem i posiekanym koperkiem. Z powstałej masy uformuj kule, połóż je na blaszce i w każdej zrób wgłębienie.
  4. Ser zetrzyj i wsyp połowę do wgłębień w ziemniakach. Teraz wyłóż na niego przygotowany farsz i przykryj drugą połową sera.
  5. Faszerowane ziemniaki piecz przez 10 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Domownicy uwielbiają tę banalnie prostą pastę. Dodaje energii i syci na długo
Domownicy uwielbiają tę banalnie prostą pastę. Dodaje energii i syci na długo