Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień. Genialny sposób na ziemniaki
Ziemniaków w tej wersji prawdopodobnie jeszcze nie widziałeś. Dorzuć do nich jeszcze jakąś sałatkę i otrzymasz pełnoprawny, sycący i pyszny obiad. Oto ziemniaki faszerowane mięsem, które od dzisiaj będą śniły ci się po nocach. Jesteś już na nie skazany i nie zaznasz spokoju, dopóki ich nie spróbujesz!
27.06.2023 12:00
Miłośnicy ziemniaków cały czas walczą z ich haniebnym wizerunkiem "zapychacza", mało ważnego dodatku do kotleta, który zawsze smakuje tak samo. To warzywo jest też wyjątkowo pokrzywdzone przez różnego rodzaju mity spożywcze. O rzekomej kaloryczności pisaliśmy już w innym artykule; dzisiaj chcemy skupić się na odczarowaniu kwestii smaku ziemniaków. I mamy na to świetny sposób.
Faszerowane mięsem mielonym ziemniaki, na które przepis za chwilę zobaczysz, są doskonałe pod każdym względem. Dawno nie jedliśmy nic pyszniejszego, a sam sposób przygotowania nie jest w najmniejszym stopniu skomplikowany. Na wcieleniu receptury w życie nie ucierpi również twój portfel — niskim kosztem stworzysz przepyszny obiad, którego jeszcze nie raz będzie się domagała reszta domowników. Wystarczy jeszcze tylko jakaś dobra sałatka — może na przykład ta? Ale teraz do rzeczy: oto przepis!
Faszerowane ziemniaki
Składniki:
- 5 średniej wielkości ziemniaków,
- 450 g mięsa mielonego,
- cebula,
- pomidor,
- czerwona papryka,
- 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 30 g masła,
- 100 g sera żółtego w kostce,
- 1 pęczek koperku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Usuń z papryki gniazdo nasienne i pokrój. Oba warzywa podsmaż na patelni, a następnie dodaj do nich mięso mielone, pokrojonego w kostkę pomidora i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość podlej koncentratem pomidorowym i wymieszaj.
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub roztłucz. Zmieszaj je z masłem i posiekanym koperkiem. Z powstałej masy uformuj kule, połóż je na blaszce i w każdej zrób wgłębienie.
- Ser zetrzyj i wsyp połowę do wgłębień w ziemniakach. Teraz wyłóż na niego przygotowany farsz i przykryj drugą połową sera.
- Faszerowane ziemniaki piecz przez 10 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Smacznego!