Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień. Genialny sposób na ziemniaki

Ziemniaków w tej wersji prawdopodobnie jeszcze nie widziałeś. Dorzuć do nich jeszcze jakąś sałatkę i otrzymasz pełnoprawny, sycący i pyszny obiad. Oto ziemniaki faszerowane mięsem, które od dzisiaj będą śniły ci się po nocach. Jesteś już na nie skazany i nie zaznasz spokoju, dopóki ich nie spróbujesz!

ObrazekZiemniaki zapiekane z farszem to hit tego sezonu! - Pyszności; foto: Canva

Miłośnicy ziemniaków cały czas walczą z ich haniebnym wizerunkiem "zapychacza", mało ważnego dodatku do kotleta, który zawsze smakuje tak samo. To warzywo jest też wyjątkowo pokrzywdzone przez różnego rodzaju mity spożywcze. O rzekomej kaloryczności pisaliśmy już w innym artykule; dzisiaj chcemy skupić się na odczarowaniu kwestii smaku ziemniaków. I mamy na to świetny sposób.

Obrazek
Najlepsze ziemniaki, jakie jadłeś - Pyszności; foto: Canva

Faszerowane mięsem mielonym ziemniaki, na które przepis za chwilę zobaczysz, są doskonałe pod każdym względem. Dawno nie jedliśmy nic pyszniejszego, a sam sposób przygotowania nie jest w najmniejszym stopniu skomplikowany. Na wcieleniu receptury w życie nie ucierpi również twój portfel — niskim kosztem stworzysz przepyszny obiad, którego jeszcze nie raz będzie się domagała reszta domowników. Wystarczy jeszcze tylko jakaś dobra sałatka — może na przykład ta? Ale teraz do rzeczy: oto przepis!

Faszerowane ziemniaki

Składniki:

  • 5 średniej wielkości ziemniaków,
  • 450 g mięsa mielonego,
  • cebula,
  • pomidor,
  • czerwona papryka,
  • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 30 g masła,
  • 100 g sera żółtego w kostce,
  • 1 pęczek koperku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Usuń z papryki gniazdo nasienne i pokrój. Oba warzywa podsmaż na patelni, a następnie dodaj do nich mięso mielone, pokrojonego w kostkę pomidora i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość podlej koncentratem pomidorowym i wymieszaj.
  3. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub roztłucz. Zmieszaj je z masłem i posiekanym koperkiem. Z powstałej masy uformuj kule, połóż je na blaszce i w każdej zrób wgłębienie.
  4. Ser zetrzyj i wsyp połowę do wgłębień w ziemniakach. Teraz wyłóż na niego przygotowany farsz i przykryj drugą połową sera.
  5. Faszerowane ziemniaki piecz przez 10 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji