Pieczone ziemniaki z pulpetem

Pieczone ziemniaki z pulpetem to nasza najnowsza miłość. Wystarczył jeden kęs, aby zakochać się w tym oryginalnym daniu na 100% -  po prostu palce lizać!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Farsz ziemniaczany

  1. 5 szt. ziemniaki upieczone
  2. 1 łyżeczka sól
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 1/3 szkl. pietruszka posiekana
  5. 2 łyżki olej

Pulpety

  1. 100 g żółty ser
  2. 1/3 szkl. mozzarella
  3. 500 g mięso mielone
  4. 1/2 szt. cebula
  5. 2 ząbki czosnek
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ułóż ziemniaki na blaszce do pieczenia i polej je olejem. Następnie wstaw do piekarnika na 50 minut (temp. 170 stopni Celsjusza). Kiedy ostygną, podziel każdego ziemniaka na pół i wydrąż w nich środek.

Obrazek

2. Ziemniaczany farsz połącz z solą, pietruszką oraz świeżą pietruszką. Po czym umieść w formie do pieczenia.

Obrazek

3. Czas na pulpety. Aby je przygotować, połącz mięso mielone, cebulę, czosnek, sól i pieprz. W każdym pulpecie umieść kawałek żółtego sera, po czym przełóż do wydrążonych ziemniaków.

Obrazek

4. Ziemniaki z pulpetami ułóż w formie do pieczenia i posyp całość mozzarellą. Następnie wstaw do piekarnika na 15-20 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej