Pieczone ziemniaki z pulpetem to nasza najnowsza miłość. Wystarczył jeden kęs, aby zakochać się w tym oryginalnym daniu na 100% - po prostu palce lizać!
Pyszności
27.01.2021 | aktual.: 05.08.2023 13:47
Składniki:
Farsz ziemniaczany
5 szt. ziemniaki upieczone
1 łyżeczka sól
1/2 łyżeczki pieprz
1/3 szkl. pietruszka posiekana
2 łyżki olej
Pulpety
100 g żółty ser
1/3 szkl. mozzarella
500 g mięso mielone
1/2 szt. cebula
2 ząbki czosnek
1 łyżeczka sól
1/2 łyżeczki pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ułóż ziemniaki na blaszce do pieczenia i polej je olejem. Następnie wstaw do piekarnika na 50 minut (temp. 170 stopni Celsjusza). Kiedy ostygną, podziel każdego ziemniaka na pół i wydrąż w nich środek.
2. Ziemniaczany farsz połącz z solą, pietruszką oraz świeżą pietruszką. Po czym umieść w formie do pieczenia.
3. Czas na pulpety. Aby je przygotować, połącz mięso mielone, cebulę, czosnek, sól i pieprz. W każdym pulpecie umieść kawałek żółtego sera, po czym przełóż do wydrążonych ziemniaków.
4. Ziemniaki z pulpetami ułóż w formie do pieczenia i posyp całość mozzarellą. Następnie wstaw do piekarnika na 15-20 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).