Weź tłuczek, rozgnieć ugotowane ziemniaki i dodaj truskawki. Zdziwisz się, jak ci posmakuje
Truskawki świetnie smakują bez żadnych dodatków. Niemniej owoce te są bazą wielu doskonałych dań - począwszy od lekkich deserów, skończywszy na tartach, pierogach i innych lepiakach. Kiedy sezon w pełni warto wykorzystać dobro polskich truskawek i przygotować z nich przepyszny letni obiad. Zobacz przepis na miękkie i pulchne knedle!
11.06.2023 | aktual.: 11.06.2023 17:07
Knedle przyrządza się najczęściej z ciasta ziemniaczanego, rzadziej parzonego czy twarogowego. Najprostsza receptura zaleca przygotowanie ciasta z ugotowanych ziemniaków, mąki i jajek. To wszystko. Farsz stanowią zarówno owoce - najczęściej śliwki, truskawki, morele, jabłka, jak i grzyby, ser, mięso czy warzywa. Knedle zrobisz szybko i z łatwo dostępnych składników. Zapisz ten przepis, bo na pewno wykorzystasz go nieraz!
Knedle - idealny pomysł na letni obiad
Knedle to inaczej ziemniaczane kluski. Są popularne nie tylko w Polsce, ale też (w nieco innych formach) w Czechach, na Słowacji, w Austrii i Słowenii. Knedle są przygotowywane przez ugotowanie lub upieczenie klusek ziemniaczanych, które następnie są napełniane różnymi nadzieniami. Najczęściej spotykanym farszem jest śliwka, ale można również znaleźć kluski z truskawkami, borówkami czy serem.
Nadzienie jest umieszczane w środku klusek, które są formowane w kulki i gotowane do momentu, aż staną się miękkie i puszyste. Knedle są zwykle podawane jako deser lub danie główne, często polewa się je masłem i posypuje cukrem, cynamonem lub bułką tartą. To bardzo sycące danie, a z dodatkiem owoców i gęstej śmietany świetnie sprawdzi się jako obiad w letnie dni.
Rozgnieć ziemniaki i dodaj truskawki. Przepis na pyszne knedle
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 400 g truskawek,
- 300 g mąki pszennej,
- sól,
- pół łyżeczki cukru,
- 2 jajka.
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotuj i ostudź. Kiedy będą chłodne, dobrze je utłucz na gładką masę.
- Do ziemniaków dodaj mąkę, sól, cukier oraz jajka. Mąkę dodawaj stopniowo, być może nie będzie potrzebna w całości. Im mniej mąki dodasz, tym kluski będą bardziej delikatnie.
- Wymieszaj składniki, aż powstanie jednolita masa. Uformuj ciasto w wałek.
- Nożem odcinaj niewielkie kawałki ciasta i uformuj je w dłoniach na placuszki.
- Na środek każdego placuszka kładź truskawkę (małą w całości, większe pokrojone na połówki), zlep brzegi jak na pierogi i dłońmi uformuj kształtne kulki.
- Tak ulepione knedle z truskawkami wkładaj partiami do wrzącej wody i gotuj przez ok. 5 minut.
- Po wyjęciu z wody odsącz je i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Z czym podać knedle z owocami?
Knedle z truskawkami najlepiej będą smakować z gęstą śmietaną 18 proc. z kubka z dodatkiem cukru. Jeśli wolisz odchudzoną wersję, dodaj jogurt naturalny bądź skyr. Możesz stworzyć też nieco bardziej fantazyjny dodatek, czyli posypkę orzechową, Wystarczy, że dwie łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich i jedną łyżkę brązowego cukru zarumienisz na rozgrzanej patelni. Pod koniec dodaj mało i mieszaj, aż tłuszcz rozpuści się, a całość połączy. Owocowe knedle możesz też podać tradycyjnie, z dodatkiem podsmażanej na maśle bułki tartej.