Weź tłuczek, rozgnieć ugotowane ziemniaki i dodaj truskawki. Zdziwisz się, jak ci posmakuje

Truskawki świetnie smakują bez żadnych dodatków. Niemniej owoce te są bazą wielu doskonałych dań - począwszy od lekkich deserów, skończywszy na tartach, pierogach i innych lepiakach. Kiedy sezon w pełni warto wykorzystać dobro polskich truskawek i przygotować z nich przepyszny letni obiad. Zobacz przepis na miękkie i pulchne knedle!

ObrazekTruskawki i ziemniaki - to połączenie cię zaskoczy - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Knedle przyrządza się najczęściej z ciasta ziemniaczanego, rzadziej parzonego czy twarogowego. Najprostsza receptura zaleca przygotowanie ciasta z ugotowanych ziemniaków, mąki i jajek. To wszystko. Farsz stanowią zarówno owoce - najczęściej śliwki, truskawki, morele, jabłka, jak i grzyby, ser, mięso czy warzywa. Knedle zrobisz szybko i z łatwo dostępnych składników. Zapisz ten przepis, bo na pewno wykorzystasz go nieraz!

Knedle - idealny pomysł na letni obiad

Knedle to inaczej ziemniaczane kluski. Są popularne nie tylko w Polsce, ale też (w nieco innych formach) w Czechach, na Słowacji, w Austrii i Słowenii. Knedle są przygotowywane przez ugotowanie lub upieczenie klusek ziemniaczanych, które następnie są napełniane różnymi nadzieniami. Najczęściej spotykanym farszem jest śliwka, ale można również znaleźć kluski z truskawkami, borówkami czy serem.

Nadzienie jest umieszczane w środku klusek, które są formowane w kulki i gotowane do momentu, aż staną się miękkie i puszyste. Knedle są zwykle podawane jako deser lub danie główne, często polewa się je masłem i posypuje cukrem, cynamonem lub bułką tartą. To bardzo sycące danie, a z dodatkiem owoców i gęstej śmietany świetnie sprawdzi się jako obiad w letnie dni. 

Rozgnieć ziemniaki i dodaj truskawki. Przepis na pyszne knedle

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 400 g truskawek,
  • 300 g mąki pszennej,
  • sól,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 2 jajka.

Przygotowanie: 

  1. Ziemniaki ugotuj i ostudź. Kiedy będą chłodne, dobrze je utłucz na gładką masę.
  2. Do ziemniaków dodaj mąkę, sól, cukier oraz jajka. Mąkę dodawaj stopniowo, być może nie będzie potrzebna w całości. Im mniej mąki dodasz, tym kluski będą bardziej delikatnie.
  3. Wymieszaj składniki, aż powstanie jednolita masa. Uformuj ciasto w wałek.
  4. Nożem odcinaj niewielkie kawałki ciasta i uformuj je w dłoniach na placuszki.
  5. Na środek każdego placuszka kładź truskawkę (małą w całości, większe pokrojone na połówki), zlep brzegi jak na pierogi i dłońmi uformuj kształtne kulki.
  6. Tak ulepione knedle z truskawkami wkładaj partiami do wrzącej wody i gotuj przez ok. 5 minut.
  7. Po wyjęciu z wody odsącz je i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Obrazek
Truskawki - Pyszności; Foto pexels.com

Z czym podać knedle z owocami?

Knedle z truskawkami najlepiej będą smakować z gęstą śmietaną 18 proc. z kubka z dodatkiem cukru. Jeśli wolisz odchudzoną wersję, dodaj jogurt naturalny bądź skyr. Możesz stworzyć też nieco bardziej fantazyjny dodatek, czyli posypkę orzechową, Wystarczy, że dwie łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich i jedną łyżkę brązowego cukru zarumienisz na rozgrzanej patelni. Pod koniec dodaj mało i mieszaj, aż tłuszcz rozpuści się, a całość połączy. Owocowe knedle możesz też podać tradycyjnie, z dodatkiem podsmażanej na maśle bułki tartej.

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca