Lubisz truskawki? Oto co się stanie, gdy będziesz je jeść codziennie

Pojawienie się truskawek w codziennej diecie może mieć naprawdę niezwykły wpływ na organizm. Wyniki badań naukowców z Barcelony są zaskakujące. Okazuje się, że pewna właściwość tych smacznych owoców ma wyjątkowo dobre zastosowanie latem i powinna zainteresować wszystkich tych, którzy lubią przebywać... na słońcu.

Truskawki - Pyszności; źródło: Adobe StockTruskawki - Pyszności; źródło: Adobe Stock

Na polskie truskawki czekamy z niecierpliwością każdego roku. Istotną kwestią we włączeniu ich do diety odgrywa tu właśnie miejsce pochodzenia tych owoców. Kiedy już mamy pewność, że pochodzą z upraw, w których nie stosuje się pestycydów i innego rodzaju chemii, to możemy czerpać z ich właściwości całymi garściami. A tych jest z kolei co niemiara.

Obrazek
Truskawki to niezwykle zdrowe i pożywne owoce - Pyszności; foto: Canva

Co dają nam truskawki?

Te smaczne i popularne owoce są bogatym źródłem witaminy C. To właśnie z jej wysokiej zawartości są najbardziej znane; nie oznacza to jednak, że nie ma w nich innych, równie potrzebnych organizmowi składników. Poza witaminą C w truskawkach odnajdziemy też witaminy z grupy B, E i A, a także minerały: wzmacniający kości wapń, a także fosfor, magnez i żelazo, wyjątkowo przydatne w przeciwdziałaniu anemii.

Truskawki dobrze oddziałują również na układ pokarmowy i wydalniczy. Kwasy organiczne regulują trawienie, a pektyny i błonnik pokarmowy pobudzają perystaltykę jelit. Są również niskokaloryczne, dlatego — o ile nie mamy w zwyczaju za każdym razem dodawać do nich bitej śmietany i cukru — można je wcinać niemal do woli.

Naukowcy z Barcelony zbadali truskawki

Kolejne niesamowite działanie czerwonych owoców zostało już potwierdzone przez naukowców z Hiszpanii i Włoch. Okazuje się, że truskawki... chronią komórki skóry przed promieniowaniem UV. Uczeni przypuszczają, że za tą niezwykłą funkcją stoją antocyjany, czyli substancje odpowiedzialne za czerwony kolor truskawek.

Obrazek
Truskawki okazują się chronić przed promieniowaniem UV - Pyszności; foto: Canva

Według portalu naukawpolce.pl, dokładny związek między antocyjanami a właściwościami fotoochronnymi truskawek nie jest jeszcze do końca znany. Mimo to wyniki badań opublikowanych w "Journal of Agricultural Food Chemistry" wskazują na to, że to działanie truskawek będzie wkrótce wykorzystane przez branżę kosmetyczną na masową skalę. My polecamy jednak zadbać o profilaktykę już dzisiaj i zjadać truskawki, jak najczęściej!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej