NewsyLubisz truskawki? Oto co się stanie, gdy będziesz je jeść codziennie

Lubisz truskawki? Oto co się stanie, gdy będziesz je jeść codziennie

Pojawienie się truskawek w codziennej diecie może mieć naprawdę niezwykły wpływ na organizm. Wyniki badań naukowców z Barcelony są zaskakujące. Okazuje się, że pewna właściwość tych smacznych owoców ma wyjątkowo dobre zastosowanie latem i powinna zainteresować wszystkich tych, którzy lubią przebywać... na słońcu.

Truskawki - Pyszności; źródło: Adobe Stock
Truskawki - Pyszności; źródło: Adobe Stock

Na polskie truskawki czekamy z niecierpliwością każdego roku. Istotną kwestią we włączeniu ich do diety odgrywa tu właśnie miejsce pochodzenia tych owoców. Kiedy już mamy pewność, że pochodzą z upraw, w których nie stosuje się pestycydów i innego rodzaju chemii, to możemy czerpać z ich właściwości całymi garściami. A tych jest z kolei co niemiara.

Truskawki to niezwykle zdrowe i pożywne owoce - Pyszności; foto: Canva
Truskawki to niezwykle zdrowe i pożywne owoce - Pyszności; foto: Canva

Co dają nam truskawki?

Te smaczne i popularne owoce są bogatym źródłem witaminy C. To właśnie z jej wysokiej zawartości są najbardziej znane; nie oznacza to jednak, że nie ma w nich innych, równie potrzebnych organizmowi składników. Poza witaminą C w truskawkach odnajdziemy też witaminy z grupy B, E i A, a także minerały: wzmacniający kości wapń, a także fosfor, magnez i żelazo, wyjątkowo przydatne w przeciwdziałaniu anemii.

Truskawki dobrze oddziałują również na układ pokarmowy i wydalniczy. Kwasy organiczne regulują trawienie, a pektyny i błonnik pokarmowy pobudzają perystaltykę jelit. Są również niskokaloryczne, dlatego — o ile nie mamy w zwyczaju za każdym razem dodawać do nich bitej śmietany i cukru — można je wcinać niemal do woli.

Naukowcy z Barcelony zbadali truskawki

Kolejne niesamowite działanie czerwonych owoców zostało już potwierdzone przez naukowców z Hiszpanii i Włoch. Okazuje się, że truskawki... chronią komórki skóry przed promieniowaniem UV. Uczeni przypuszczają, że za tą niezwykłą funkcją stoją antocyjany, czyli substancje odpowiedzialne za czerwony kolor truskawek.

Truskawki okazują si�ę chronić przed promieniowaniem UV - Pyszności; foto: Canva
Truskawki okazują się chronić przed promieniowaniem UV - Pyszności; foto: Canva

Według portalu naukawpolce.pl, dokładny związek między antocyjanami a właściwościami fotoochronnymi truskawek nie jest jeszcze do końca znany. Mimo to wyniki badań opublikowanych w "Journal of Agricultural Food Chemistry" wskazują na to, że to działanie truskawek będzie wkrótce wykorzystane przez branżę kosmetyczną na masową skalę. My polecamy jednak zadbać o profilaktykę już dzisiaj i zjadać truskawki, jak najczęściej!

zdrowietruskawkidieta

Wybrane dla Ciebie