Pieczone ziemniaki z fetą i boczkiem
Pieczone ziemniaki z fetą oraz boczkiem - i nie potrzebujesz nic więc, aby przygotować prawdziwą ucztę dla podniebienia w mgnieniu oka. Po prostu palce lizać!
Zanim przejdziemy do szczegółów przepisu, musimy podkreślić, że uwielbiamy przepisy, które możemy przygotować w jednym naczyniu. Wiemy, że nasi fani mają również do nich ogromną słabość, dlatego przychodzimy z kolejną ciekawą propozycją. Tym razem przygotujemy pyszny posiłek idealny na długie, jesienne wieczory.
Znajdziesz tu pieczone ziemniaki, pyszny boczek i kremową fetę. Obok takiej kombinacji po prostu nie sposób przejść obojętnie, dlatego już teraz zapoznaj się z całą recepturą. Składniki do tego przepisu na pewno masz w lodówce, więc w ciągu godziny możesz przygotować to pyszne danie jeszcze dziś!
Składniki
- 6 ziemniaków
- 200 g fety
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka rozmarynu
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 4 plastry boczku
- 4 ząbki czosnku
Ziemniaki i feta
Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania ziemniaków. W tym celu umyj warzywa i obierz je z łupin. Następnie podziel ziemniaki na mniejsze kawałki - w cienkie słupki.
Na środku blatu kuchennego ułóż formę do pieczenia. W centralnej części naczynia umieść fetę. Dookoła rozsyp wcześniej przygotowane ziemniaki.
Nie zapomnij również o oliwie z oliwek, którą rozlej równomiernie po wszystkich składnikach.
Połączenie składników
Do formy do pieczenia dodaj następnie suszony rozmaryn, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie.
Nie zapomnij również o boczku. Do tego przepisu użyliśmy boczku w plastrach, który przed podaniem do formy, pokroiliśmy na mniejsze kawałki.
To jednak nie koniec pracy nad tym przepisem. Kluczem do sukcesu tego dania jest pieczony czosnek, który w idealny sposób podkręci smak całości. I do tego przepisu użyjemy całe ząbki czosnku. Najpierw je obierz, po czym umieść w folii aluminiowej i ułóż w rogu formy do pieczenia.
Tak przygotowane naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Urządzenie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do przygotowania pysznego obiadu wykorzystaj program góra-dół.
Podanie
Po 45 minutach wymieszaj dokładnie zawartość formy przy pomocy dwóch drewnianych łyżek.
Nie zapomnij również o upieczonym czosnku. Usuń folię aluminiową i wymieszaj ząbki z pozostałymi składnikami. Oczywiście danie smakuje najlepiej na ciepło, dlatego nie zwlekaj z jego podaniem.
Obiad możesz serwować zarówno w małych miseczkach, jak i na zwykłych talerzach. Oczywiście na koniec możesz udekorować gotowy posiłek świeżą pietruszką, którą wcześniej drobno posiekasz.
Jak sama widzisz, przygotowanie obiadu może być szybkim, prostym i mega ciekawym procesem, który sprawi Ci wiele frajdy. Jeśli ten przepis przypadł Ci do gustu, zapraszamy Cię do przejrzenia naszej bogatej bazy z przepisami. Na pewno znajdziesz tam wiele ciekawych perełek, które na stałe zadomowią się w Twoim menu. Jesteśmy o tym przekonani!