PrzepisPieczone ziemniaki z sosem beszamel

Pieczone ziemniaki z sosem beszamel

Pieczone ziemniaki z sosem beszamel
Pyszności

11.04.2020 17:00, aktual.: 16.08.2020 16:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pieczone ziemniaki to pyszna baza, którą można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów. Tym razem postanowiliśmy połączyć ją z sosem beszamel. I był to strzał w 10! 😉

Ziemniaczane talarki uzyskaliśmy w błyskawicznym tempie dzięki robotowi kuchennemu marki Philips.

Składniki:

  1. 4 łyżki mąka pszenna
  2. 40 g masło
  3. 200 ml mleko
  4. 1 łyżeczka suszony czosnek
  5. 1 łyżeczka suszony rozmaryn
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 1/2 łyżeczki pieprz
  8. 800 g ziemniaki

Sposób przygotowania:

1. Potnij ziemniaki w talarki w robocie kuchennym.

Obraz

2. Teraz przygotuj sos beszamel. W tym celu połącz na patelni mąkę i masło.

Obraz

3. Po chwili dodaj mleko i przyprawy: suszony czosnek i rozmaryn, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

4. Umieść sos na spodzie naczynia. Następnie dodaj plastry ziemniaków. Poukładaj je w różne strony, dzięki czemu uzyskasz ciekawy efekt końcowy. Dopraw solą.

Obraz

5. Przykryj formę folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 200 stopni Celsjusza). Po tym czasie usuń folię i piecz ziemniaki jeszcze przez 10 minut.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także