PrzepisSą sto razy smaczniejsze od mielonych. Zrobisz je z kilku tanich składników

Są sto razy smaczniejsze od mielonych. Zrobisz je z kilku tanich składników

Kotlety ziemniaczane lepsze niż mielone - Pyszności; foto: Canva
Kotlety ziemniaczane lepsze niż mielone - Pyszności; foto: Canva

24.06.2023 20:52, aktual.: 18.09.2023 11:12

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli nie masz pomysłu na niedzielny obiad, to koniecznie musisz zobaczyć ten przepis. Te kotlety ziemniaczane z farszem pieczarkowym bronią się same; jeszcze nie znalazł się taki, któremu by nie smakowały. Oto odrobina urozmaicenia w twoim domowym menu!

Dzisiaj chcemy ci zaproponować wyjście poza standardowy schemat obiadowy i użycia nieco finezji w kuchni. Połączenie ziemniaków, cebuli, pieczarek, natki pietruszki i sera żółtego daje w konsekwencji danie, które posmakuje wszystkim domownikom. Te kotlety ziemniaczane są też wegetariańskie — a przecież ta kuchnia już nieraz potrafiła zaskoczyć nawet upartych mięsożerców. 

Kotlety ziemniaczane to doskonała odmiana na obiad - Pyszności; foto: Canva
Kotlety ziemniaczane to doskonała odmiana na obiad - Pyszności; foto: Canva

Przepis jest banalnie prosty, a pieczarkowy smak tych kotletów przypadnie do gustu wszystkim fanom grzybów. Składniki? Taniej już się prawie nie da. W sam raz na czasy inflacji. Być może ta receptura przyda ci się też podczas wakacji? W końcu aktualne ceny nad polskim morzem przyprawiają o gęsią skórkę, a przygotowanie kotletów ziemniaczanych to dosłownie chwila moment.

Kotlety ziemniaczane z farszem pieczarkowym

Składniki:

        
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej + do podsypywania,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • olej do smażenia.

Farsz:

        
  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 100 g żółtego sera,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki, pieczarki, cebula i kotlety ziemniaczane są gotowe! - Pyszności; foto: Canva
Ziemniaki, pieczarki, cebula i kotlety ziemniaczane są gotowe! - Pyszności; foto: Canva
       
  1. Pieczarki oczyść, umyj i pokrój w drobną kostkę. Cebulę posiekaj. Oba składniki podsmaż na patelni.
  2. Kiedy cebula się zeszkli, a pieczarki zredukują, dodaj do nich posiekaną natkę pietruszki i starty ser żółty. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Ugotowane ziemniaki odcedź i przeciśnij przez praskę lub ugnieć. Dodaj do nich jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną. W razie potrzeby dopraw niewielką ilością soli. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Deskę obsyp mąką i wykładaj na nią po trochu masy ziemniaczanej. Uformuj z niej krążki. Na połowę z nich wyłóż teraz po łyżce farszu i przykryj drugą połową placków. Delikatnie zlep brzegi.
  5. Tak przygotowane kotlety ziemniaczane obtocz w bułce tartej i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Na koniec odsącz je z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także