Są sto razy smaczniejsze od mielonych. Zrobisz je z kilku tanich składników
Jeśli nie masz pomysłu na niedzielny obiad, to koniecznie musisz zobaczyć ten przepis. Te kotlety ziemniaczane z farszem pieczarkowym bronią się same; jeszcze nie znalazł się taki, któremu by nie smakowały. Oto odrobina urozmaicenia w twoim domowym menu!
24.06.2023 | aktual.: 18.09.2023 11:12
Dzisiaj chcemy ci zaproponować wyjście poza standardowy schemat obiadowy i użycia nieco finezji w kuchni. Połączenie ziemniaków, cebuli, pieczarek, natki pietruszki i sera żółtego daje w konsekwencji danie, które posmakuje wszystkim domownikom. Te kotlety ziemniaczane są też wegetariańskie — a przecież ta kuchnia już nieraz potrafiła zaskoczyć nawet upartych mięsożerców.
Przepis jest banalnie prosty, a pieczarkowy smak tych kotletów przypadnie do gustu wszystkim fanom grzybów. Składniki? Taniej już się prawie nie da. W sam raz na czasy inflacji. Być może ta receptura przyda ci się też podczas wakacji? W końcu aktualne ceny nad polskim morzem przyprawiają o gęsią skórkę, a przygotowanie kotletów ziemniaczanych to dosłownie chwila moment.
Kotlety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 1 jajko,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej + do podsypywania,
- 2 łyżki bułki tartej,
- olej do smażenia.
Farsz:
- 500 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 100 g żółtego sera,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka soli,
- 0,5 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki oczyść, umyj i pokrój w drobną kostkę. Cebulę posiekaj. Oba składniki podsmaż na patelni.
- Kiedy cebula się zeszkli, a pieczarki zredukują, dodaj do nich posiekaną natkę pietruszki i starty ser żółty. Dopraw solą i pieprzem.
- Ugotowane ziemniaki odcedź i przeciśnij przez praskę lub ugnieć. Dodaj do nich jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną. W razie potrzeby dopraw niewielką ilością soli. Całość dokładnie wymieszaj.
- Deskę obsyp mąką i wykładaj na nią po trochu masy ziemniaczanej. Uformuj z niej krążki. Na połowę z nich wyłóż teraz po łyżce farszu i przykryj drugą połową placków. Delikatnie zlep brzegi.
- Tak przygotowane kotlety ziemniaczane obtocz w bułce tartej i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Na koniec odsącz je z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Smacznego!