PrzepisSą sto razy smaczniejsze od mielonych. Zrobisz je z kilku tanich składników

Są sto razy smaczniejsze od mielonych. Zrobisz je z kilku tanich składników

Kotlety ziemniaczane lepsze niż mielone - Pyszności; foto: Canva
Kotlety ziemniaczane lepsze niż mielone - Pyszności; foto: Canva
24.06.2023 20:52, aktualizacja: 18.09.2023 11:12

Jeśli nie masz pomysłu na niedzielny obiad, to koniecznie musisz zobaczyć ten przepis. Te kotlety ziemniaczane z farszem pieczarkowym bronią się same; jeszcze nie znalazł się taki, któremu by nie smakowały. Oto odrobina urozmaicenia w twoim domowym menu!

Dzisiaj chcemy ci zaproponować wyjście poza standardowy schemat obiadowy i użycia nieco finezji w kuchni. Połączenie ziemniaków, cebuli, pieczarek, natki pietruszki i sera żółtego daje w konsekwencji danie, które posmakuje wszystkim domownikom. Te kotlety ziemniaczane są też wegetariańskie — a przecież ta kuchnia już nieraz potrafiła zaskoczyć nawet upartych mięsożerców. 

Kotlety ziemniaczane to doskonała odmiana na obiad - Pyszności; foto: Canva
Kotlety ziemniaczane to doskonała odmiana na obiad - Pyszności; foto: Canva

Przepis jest banalnie prosty, a pieczarkowy smak tych kotletów przypadnie do gustu wszystkim fanom grzybów. Składniki? Taniej już się prawie nie da. W sam raz na czasy inflacji. Być może ta receptura przyda ci się też podczas wakacji? W końcu aktualne ceny nad polskim morzem przyprawiają o gęsią skórkę, a przygotowanie kotletów ziemniaczanych to dosłownie chwila moment.

Kotlety ziemniaczane z farszem pieczarkowym

Składniki:

        
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej + do podsypywania,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • olej do smażenia.

Farsz:

        
  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 100 g żółtego sera,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki, pieczarki, cebula i kotlety ziemniaczane są gotowe! - Pyszności; foto: Canva
Ziemniaki, pieczarki, cebula i kotlety ziemniaczane są gotowe! - Pyszności; foto: Canva
       
  1. Pieczarki oczyść, umyj i pokrój w drobną kostkę. Cebulę posiekaj. Oba składniki podsmaż na patelni.
  2. Kiedy cebula się zeszkli, a pieczarki zredukują, dodaj do nich posiekaną natkę pietruszki i starty ser żółty. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Ugotowane ziemniaki odcedź i przeciśnij przez praskę lub ugnieć. Dodaj do nich jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną. W razie potrzeby dopraw niewielką ilością soli. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Deskę obsyp mąką i wykładaj na nią po trochu masy ziemniaczanej. Uformuj z niej krążki. Na połowę z nich wyłóż teraz po łyżce farszu i przykryj drugą połową placków. Delikatnie zlep brzegi.
  5. Tak przygotowane kotlety ziemniaczane obtocz w bułce tartej i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Na koniec odsącz je z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także