PrzepisSernikNa Wielkanoc serwuję sernik bez sera. Nikt nie tęskni za tradycyjnym przepisem

Na Wielkanoc serwuję sernik bez sera. Nikt nie tęskni za tradycyjnym przepisem

Sernik bez sera - Pyszności
Sernik bez sera - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canv | insdi666
29.03.2024 11:42, aktualizacja: 29.03.2024 13:39

Puszysty i delikanty - sernik bez dodatku sera to idealny deser na Wielkanoc. Dzięki temu, że w masie nie ma twarogu, ciasto staje się lżejsze. To idealna propozycja dla osób na diecie lub tych, którzy po prostu chcą spróbować czegoś nowego.

Sernik to ciasto, które stało się pozycją niemal obowiązkową w czasie wszystkich świąt. Przepisów jest cała masa - jedni pieką go bez spodu, inni stawiają na pokruszone ciasteczka, od lat kontrowersje budzi też dodatek rodzynek. Ten przepis łamie jednak wszystkie zasady, bo w serniku nie znajdziesz bowiem... sera.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik bez sera

Mój sekret tkwi w zamianie twarogu na jogurt naturalny lub grecki. Dzięki temu ciasto jest delikatne, puszyste i mniej tłuste. Doskonale komponuje się z owocami jagodowymi, takimi jak maliny, jeżyny, borówki, jagody czy truskawki.

Sernik wielkanocny jeszcze nigdy nie był bardziej kremowy
Sernik wielkanocny jeszcze nigdy nie był bardziej kremowy© Canva | Arx0nt

Do ciasta możesz dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub cytrynowego. Zamiast owoców jagodowych możesz użyć innych dodatków, np. czekolady, orzechów lub kokosu. Moja rodzina od razu pokochała ten wyjątkowy przepis i nawet nie domagają się tradycyjnej wersji.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Tortownicę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Możesz wyłożyć ją również wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Żółtka utrzyj z połową szklanki cukru pudru na jasną, puszystą masę.
  3. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj pozostały cukier puder i cukier wanilinowy, a następnie delikatnie wymieszaj.
  4. Przełóż ciasto do przygotowanej wcześniej tortownicy.
  5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160-170 st. Celsjusza.
  6. Na dole piekarnika ustaw dużą blachę i napełnij ją gorącą wodą.
  7. Tortownicę wstaw na kratkę, nad blachą z wodą.
  8. Na dole piekarnika ustaw dużą blachę i napełnij ją gorącą wodą.
  9. Piecz ciasto przez około 1 godzinę i 20 minut. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia.

Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w środku do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także