PrzepisSernikNa Wielkanoc serwuję sernik bez sera. Nikt nie tęskni za tradycyjnym przepisem

Na Wielkanoc serwuję sernik bez sera. Nikt nie tęskni za tradycyjnym przepisem

Puszysty i delikanty - sernik bez dodatku sera to idealny deser na Wielkanoc. Dzięki temu, że w masie nie ma twarogu, ciasto staje się lżejsze. To idealna propozycja dla osób na diecie lub tych, którzy po prostu chcą spróbować czegoś nowego.

Sernik bez sera - Pyszności
Sernik bez sera - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canv | insdi666

29.03.2024 | aktual.: 29.03.2024 13:39

Sernik to ciasto, które stało się pozycją niemal obowiązkową w czasie wszystkich świąt. Przepisów jest cała masa - jedni pieką go bez spodu, inni stawiają na pokruszone ciasteczka, od lat kontrowersje budzi też dodatek rodzynek. Ten przepis łamie jednak wszystkie zasady, bo w serniku nie znajdziesz bowiem... sera.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik bez sera

Mój sekret tkwi w zamianie twarogu na jogurt naturalny lub grecki. Dzięki temu ciasto jest delikatne, puszyste i mniej tłuste. Doskonale komponuje się z owocami jagodowymi, takimi jak maliny, jeżyny, borówki, jagody czy truskawki.

Sernik wielkanocny jeszcze nigdy nie był bardziej kremowy
Sernik wielkanocny jeszcze nigdy nie był bardziej kremowy© Canva | Arx0nt

Do ciasta możesz dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub cytrynowego. Zamiast owoców jagodowych możesz użyć innych dodatków, np. czekolady, orzechów lub kokosu. Moja rodzina od razu pokochała ten wyjątkowy przepis i nawet nie domagają się tradycyjnej wersji.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Tortownicę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Możesz wyłożyć ją również wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Żółtka utrzyj z połową szklanki cukru pudru na jasną, puszystą masę.
  3. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj pozostały cukier puder i cukier wanilinowy, a następnie delikatnie wymieszaj.
  4. Przełóż ciasto do przygotowanej wcześniej tortownicy.
  5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160-170 st. Celsjusza.
  6. Na dole piekarnika ustaw dużą blachę i napełnij ją gorącą wodą.
  7. Tortownicę wstaw na kratkę, nad blachą z wodą.
  8. Na dole piekarnika ustaw dużą blachę i napełnij ją gorącą wodą.
  9. Piecz ciasto przez około 1 godzinę i 20 minut. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia.

Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w środku do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswielkanocsernik
Wybrane dla Ciebie