Ten przepis to najlepszy dowód na to, że domowe wypieki wcale nie muszą być skomplikowane. Czasami wystarczy dosłownie kilka składników, aby stworzyć coś wyjątkowego. Zresztą sam się o tym przekonaj i koniecznie upiecz ciasto mandarynkowe. Zanim to zrobisz, obejrzyj nasze wideo, gdzie pokazujemy krok po kroku, jak przygotować deser z dodatkiem popularnych cytrusów. Listę składników znajdziesz poniżej.
Składniki na ciasto mandarynkowe:
- 200 g mąki pszennej tortowej,
- 200 g masła,
- 200 g cukru,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 40 g budyniu śmietankowego,
- 100 ml mleka,
- 10 mandarynek.
Do dekoracji:
- cukier puder,
- świeże listki mięty.
O czym warto pamiętać:
- Składniki potrzebne do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego produkty z lodówki należy wyjąć wcześniej.
- Dodatkowo do przepisu potrzebujesz roztopionego masła. Możesz przygotować je w garnku na palniku lub w mikrofalówce.
- Aby ciasto wyszło idealnie puszyste, zadbaj o dokładne ubicie jajek i cukru. Powstała masa musi być dobrze napowietrzona.
- Jak poznać, że tak właśnie jest? Składniki w misce powinny stworzyć jasną i puszystą masę. Dopiero wtedy możesz zacząć dodawać do miski kolejne produkty.
- Gotowe ciasto przelej do formy (my użyliśmy takiej o wymiarach 28 x 18 cm) zabezpieczonej papierem do pieczenia.
- Pamiętaj, papier wystarczy rozłożyć jedynie na spodzie formy, aby ciasto mogło spokojnie rosnąć ku górze w trakcie pieczenia.
- Na koniec powbijaj w masę obrane i podzielone na mniejsze kawałki mandarynki.
- Formę wstaw do rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika na 50 minut.
- Ciasto mandarynkowe przed podaniem posyp delikatnie cukrem pudrem i udekoruj listkami świeżej mięty.
- Do zdobienia możesz użyć też polewy czekoladowej lub lukru.