Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Puszyste ciasto mandarynkowe, które musisz zrobić. Nigdy nas nie zawiodło

Ten przepis to najlepszy dowód na to, że domowe wypieki wcale nie muszą być skomplikowane. Czasami wystarczy dosłownie kilka składników, aby stworzyć coś wyjątkowego. Zresztą sam się o tym przekonaj i koniecznie upiecz ciasto mandarynkowe. Zanim to zrobisz, obejrzyj nasze wideo, gdzie pokazujemy krok po kroku, jak przygotować deser z dodatkiem popularnych cytrusów. Listę składników znajdziesz poniżej.

Składniki na ciasto mandarynkowe:

  • 200 g mąki pszennej tortowej,
  • 200 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 40 g budyniu śmietankowego,
  • 100 ml mleka,
  • 10 mandarynek.

Do dekoracji:

  • cukier puder,
  • świeże listki mięty.

O czym warto pamiętać:

  1. Składniki potrzebne do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego produkty z lodówki należy wyjąć wcześniej.
  2. Dodatkowo do przepisu potrzebujesz roztopionego masła. Możesz przygotować je w garnku na palniku lub w mikrofalówce.
  3. Aby ciasto wyszło idealnie puszyste, zadbaj o dokładne ubicie jajek i cukru. Powstała masa musi być dobrze napowietrzona.
  4. Jak poznać, że tak właśnie jest? Składniki w misce powinny stworzyć jasną i puszystą masę. Dopiero wtedy możesz zacząć dodawać do miski kolejne produkty.
  5. Gotowe ciasto przelej do formy (my użyliśmy takiej o wymiarach 28 x 18 cm) zabezpieczonej papierem do pieczenia.
  6. Pamiętaj, papier wystarczy rozłożyć jedynie na spodzie formy, aby ciasto mogło spokojnie rosnąć ku górze w trakcie pieczenia.
  7. Na koniec powbijaj w masę obrane i podzielone na mniejsze kawałki mandarynki.
  8. Formę wstaw do rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika na 50 minut.
  9. Ciasto mandarynkowe przed podaniem posyp delikatnie cukrem pudrem i udekoruj listkami świeżej mięty.
  10. Do zdobienia możesz użyć też polewy czekoladowej lub lukru.
Więcej wideo
Dyniowa pinsa w dwóch wersjach. Każdy znajdzie coś dla siebieDyniowa pinsa w dwóch wersjach. Każdy znajdzie coś dla siebie
Kapuśniak jak u babci. Rozgrzewający i sycący obiad dla całej rodzinyKapuśniak jak u babci. Rozgrzewający i sycący obiad dla całej rodziny
Ciasto marchewkowo-orzechowe z budyniową wkładką. Nie zostaje po nim nawet jeden okruszekCiasto marchewkowo-orzechowe z budyniową wkładką. Nie zostaje po nim nawet jeden okruszek
Jesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udanyJesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udany
Ciasto jogurtowo-makowe nigdy nie zawodzi. Dosłownie rozpływa się w ustachCiasto jogurtowo-makowe nigdy nie zawodzi. Dosłownie rozpływa się w ustach
Kolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkamiKolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkami
Burger Drwala powrócił. Na start tylko w tym mieście w PolsceBurger Drwala powrócił. Na start tylko w tym mieście w Polsce
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba