Jak ubić białka - 7 cennych wskazówek, które warto znać

Tym razem podzielę się z Tobą trikami, dzięki którymi dowiesz się jak ubić białka w perfekcyjny sposób. Tego nie możesz przegapić!

Obrazek
Frania

Ubite białka można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów, dlatego warto w końcu dowiedzieć się, jak je przygotować, aby wyszły idealne za każdym razem. Zaczynamy!

#1 Świeżość

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Zacznijmy od składników, które mają ogromne znaczenie, czy białka ubiją się perfekcyjnie. I tu należy podkreślić, że jajka powinny być świeże, aby uzyskać zadawalające efekty.

#2 Muszą być dobrze schłodzone

Nie muszę chyba dodawać tu dodatkowego komentarza. Dzięki temu, że jajka będą dobrze schłodzone, cały proces powinien przebiegać szybko i bez kłopotów za każdym razem.

#3 Miska, w której ubijasz białka, też ma znaczenie

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Jeśli będzie ona choć trochę mokra, albo lekko zatłuszczona, nie oczekuj, że piania ubije się na sztywno.

#4 Oddzielenie białek od żółtek

Obrazek

Kolejny etap w całym procesie to oczywiście oddzielenie białek od żółtek. Zachowaj tu szczególną ostrożność i działaj powoli, tak aby mieć pewność, że białka i żółtka znajdują się w osobnych miskach.

W przypadku kiedy dojdzie do wpadki i kawałek żółtka znajdzie się w misce z białkiem, natychmiast je usuń.

#5 Nie zaszkodzi sól i sok z cytryny

Oczywiście jeśli zdecydujesz się na konkretny składnik, dodaj go w bardzo małej ilości. Dzięki temu ubite białka nie będą się rozpadać.

#6 Dodawanie cukru do białek

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Rób to w małych porcjach i stopniowo, po tym kiedy białka się dobrze ubiją. Efektem końcowym powinna być lśniąca piana.

#7 Łączenie ubitej piany z innymi składnikami

Należy robić to małymi porcjami i powoli. Mieszać delikatnie, aby nie zniszczyć struktury ubitej piany.

I już wiesz jak ubić białka. A może znasz inne triki, które powinny znaleźć się na tej liście?

Wybrane dla Ciebie

Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis