Jak ubić białka - 7 cennych wskazówek, które warto znać
Tym razem podzielę się z Tobą trikami, dzięki którymi dowiesz się jak ubić białka w perfekcyjny sposób. Tego nie możesz przegapić!
11.06.2019 | aktual.: 16.07.2019 10:19
Ubite białka można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów, dlatego warto w końcu dowiedzieć się, jak je przygotować, aby wyszły idealne za każdym razem. Zaczynamy!
#1 Świeżość
Zacznijmy od składników, które mają ogromne znaczenie, czy białka ubiją się perfekcyjnie. I tu należy podkreślić, że jajka powinny być świeże, aby uzyskać zadawalające efekty.
#2 Muszą być dobrze schłodzone
Nie muszę chyba dodawać tu dodatkowego komentarza. Dzięki temu, że jajka będą dobrze schłodzone, cały proces powinien przebiegać szybko i bez kłopotów za każdym razem.
#3 Miska, w której ubijasz białka, też ma znaczenie
Jeśli będzie ona choć trochę mokra, albo lekko zatłuszczona, nie oczekuj, że piania ubije się na sztywno.
#4 Oddzielenie białek od żółtek
Kolejny etap w całym procesie to oczywiście oddzielenie białek od żółtek. Zachowaj tu szczególną ostrożność i działaj powoli, tak aby mieć pewność, że białka i żółtka znajdują się w osobnych miskach.
W przypadku kiedy dojdzie do wpadki i kawałek żółtka znajdzie się w misce z białkiem, natychmiast je usuń.
#5 Nie zaszkodzi sól i sok z cytryny
Oczywiście jeśli zdecydujesz się na konkretny składnik, dodaj go w bardzo małej ilości. Dzięki temu ubite białka nie będą się rozpadać.
#6 Dodawanie cukru do białek
Rób to w małych porcjach i stopniowo, po tym kiedy białka się dobrze ubiją. Efektem końcowym powinna być lśniąca piana.
#7 Łączenie ubitej piany z innymi składnikami
Należy robić to małymi porcjami i powoli. Mieszać delikatnie, aby nie zniszczyć struktury ubitej piany.