W sezonie jemy na kilogramy, bo jest tania i łatwo dostępna. Mało kto wie, jak wpływa na organizm

W przypadku tego warzywa narzekać można jedynie na klęskę urodzaju, chociaż pomysłów na wykorzystanie jest cała masa. W sklepach dostępna jest przez cały rok i nie straszy tak swoją ceną, jak inne warzywa poza sezonem. Zdecydowanie warto sięgać po nią nie tylko wtedy, gdy sąsiadka podzieli się nadwyżką z ogródka.

Warto włączyć do diety to warzywoWarto włączyć do diety to warzywo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Cukinię można nazwać warzywnym kameleonem, bo jest tak uniwersalna, że w kuchni sprawdzi się na wielu płaszczyznach. Jedni dodają ją do makaronów, sosów i leczo, inni pieką z nią ciasto, wrzucają do owsianki lub nawet urozmaicają farsz do cynamonek. W sezonie jemy ją na okrągło, poza ścisłym sezonem również kusi w sklepach. Patrząc na to, jakie ma w sobie wartości odżywcze, zdecydowanie warto zapraszać ją częściej do swojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy

Dlaczego warto jeść cukinię?

Jet sprzymierzeńcem wszystkich osób dbających o zdrowie. Ma w sobie mało kalorii i sporo błonnika, który wspiera i reguluje pracę jelit. To bardzo ważne, bo nie od dziś naukowcy głośno mówią, że to właśnie w jelitach jest nasza odporność. Cukinia jest doskonałym źródłem witamin A, K, C oraz witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Zawiera także potas, magnez i żelazo, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

cukinia
cukinia © Adobe Stock

W cukinii znaleźć można również naturalnie występującą luteinę. Chroni ona oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania UV i zmniejsza ryzyko chorób oczu, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej. Witamina K, której jest w cukinii pod dostatkiem, wzmacnia naczynia krwionośne i poprawia krzepliwość krwi, co jest korzystne dla układu sercowo-naczyniowego.

Jedz cukinię na zdrowie

Witaminy z grupy B zawarte w cukinii odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, poprawiając koncentrację i redukując stres. 100 g świeżej cukinii dostarcza tylko 17 kcal, więc to znakomity składnik diety redukcyjnej. "Cukinia to prawdziwy sprzymierzeniec w walce z chorobami cywilizacyjnymi. Zawarte w niej antyoksydanty, takie jak karotenoidy, witamina C i witamina A, neutralizują szkodliwe wolne rodniki, które uszkadzają komórki i przyczyniają się do rozwoju m.in. nowotworów, chorób serca oraz przyspieszonego starzenia się organizmu. Regularne spożywanie cukinii może więc znacząco obniżyć ryzyko wystąpienia tych poważnych schorzeń.

Cukinia zmiękczy czekoladowe ciasto
Cukinia zmiękczy czekoladowe ciasto © Pixabay

Cukinia to niezwykle wszechstronne warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Świetnie smakuje zarówno na surowo, w sałatkach, jak i gotowana, pieczona czy grillowana. Można ją dodać do zup, zapiekanek, a nawet do ciast. Kwiaty cukinii są również jadalne i stanowią doskonały dodatek do dań obiadowych. Zdecydowanie warto zaprosić ją do kuchni na dłużej niż tylko na lato.

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇